Ταξιδιωτική περιήγηση στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η διαδρομή της θάλασσας και της ιστορίας, του βότσαλου και της αμμουδιάς, του ψαρέματος και της απόλαυσης των θαλασσινών, του μαγευτικού δειλινού, της νύχτας, της διασκέδασης, του απρόβλεπτου...
ΜΑΚΡΗ
Δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η Μάκρη με το γραφικό λιμανάκι του Πλατάνου. Κοιταγμένη από μακριά η Μάκρη φαντάζει σαν παραδοσιακός ζωγραφικός πίνακας, μια όμορφη τοπιογραφία. Βρίσκεται πλάϊ στη παλιά εθνική οδό, κτισμένη σε πλαγιές κατάφυτες με ελιές, αμυγδαλιές και άλλα οπωροφόρα. Σπίτια παλιά βρίσκονται ανακατωμένα με σύγχρονα. Γιατί η Μάκρη είναι παλαιότατος οικισμός, αλλά και σύγχρονο παραθεριστικό κέντρο.
Από τους πανάρχαιους χρόνους κατοικήθηκε η περιοχή. Η θέση της Μάκρης στάθηκε στρατηγική γι' αυτό και κατοικήθηκε συνεχώς χωρίς διάλειμμα. Το μικρό φυσικό λιμάνι της ήταν το καταφύγιο των πλεούμενων, η φυσικά οχυρή τοποθεσία της κοντά στη θάλασσα ελέγχει την Εγνατία οδό, η ύπαρξη άφθονου νερού που πηγάζει από τα στέρνα του βουνού κινούσε νερόμυλους και ποτίζει σήμερα το μεγάλο ελαιώνα και το ήπιο κλίμα ήταν τα μεγάλα προτερήματα του τόπου που τον έκαμαν ιδανικό για κατοικία.
Πάνω από την παραλία ένας φυσικός όγκος με μία τούμπα (γήλοφο) στην κορυφή του. Μέσα στο βράχο ανοίγεται μία σπηλιά, γνωστή στους ντόπιους ως Σπηλιά του Κύκλωπα, η οποία παρουσιάζει ίχνη χρήσης από τα προϊστορικά χρόνια έως τα βυζαντινά χρόνια, ενώ περιφερειακά της έχουν λαξευτεί διάφορες κατασκευές, όπως κόγχες και σκαλοπάτια.
Η ανασκαφή, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην τούμπα, έφερε στο φως ένα σπουδαίο νεολιθικό οικισμό (4500-3000 π.Χ.), που θεωρείται από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας κεντρικός χώρος του οικισμού που ορίζεται από πήλινη πλατφόρμα, δάπεδο με αποθηκευτικά αγγεία και λάκκο και συνδέεται πιθανώς με την παρουσία πρώιμης εξουσίας που οργανώνει τις οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμη τρεις νεολιθικές ταφές, κάτω από δάπεδα σπιτιών, είναι μοναδικές για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η τούμπα εξακολουθεί να κατοικείται στην Εποχή του Χαλκού (3000-1050 π.Χ.) και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1050-650 π.Χ.). Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ένα ή δύο οικοδομήματα αποθηκευτικού χαρακτήρα από την κλασική και ελληνιστική περίοδο και τμήμα τείχους των ρωμαϊκών χρόνων.
Παλιότερα οι μελετητές τοποθετούσαν εδώ το Σέρρειον ακρωτήριο της Σαμοθρακικής Περαίας. Όμως από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα μικρό και πιθανώς ανώνυμο εμπορικό σταθμό. Αργότερα, γύρω στο 10ο μ.Χ. αι., η τούμπα μετατρέπεται σε νεκροταφείο και ο οικισμός μεταφέρεται στην περιοχή της σύγχρονης Μάκρης, γεγονός που δηλώνεται από σημαντικά ερείπια, όπως τμήματα βυζαντινής οχύρωσης, βυζαντινοί ναοί από το 10ο και 12ο αι. μέχρι τη Μεταβυζαντινή εποχή και την Τουρκοκρατία, λουτρά, και τέλος μπεκτασικό νεκρικό μνημείο.
Μέσα στο χωριό είναι η παλιά εκκλησία της Αγίας Αναστασίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις ωραίες μεταβυζαντινές εικόνες όπως αυτή του ένθρονου Χριστού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο που η φιλοτέχνησή του ανάγεται στον 17ο αιώνα. Χτίστηκε στα 1800 - 1833 και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με όμορφο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα και σειρά εικόνων από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας.
Στη γραφική πλατεία της Μάκρης υπάρχουν ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ένας στενός δρόμος ανάμεσα από ελαιώνες μας οδηγεί στην παραλία της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο εκκλησάκι, τις απέραντες αμμουδιές, το ψιλό βοτσαλάκι στην ακρογιαλιά και τα ξεκούραστα καθαρά νερά της, που ερωτοτροπούν καθημερινά με το ωραιότερο δειλινό της Θράκης. Στην παραλία της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν beach bars, ταβέρνες, ξενοδοχείο, ενώ η οργανωμένη πλαζ "Κυανή Ακτή" αποσπά κάθε χρόνο την ευρωπαϊκή διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας".
ΔΙΚΕΛΛΑ
Ο δρόμος προς τα Δίκελλα σέρνεται ανάμεσα σε πυκνούς ελαιώνες. Μέσα τους έχουν ανεγερθεί οικισμοί ολόκληροι από εξοχικές κατοικίες που τους θερινούς μήνες γεμίζουν παραθεριστές. Πλάϊ στη θάλασσα βρίσκονται οργανωμένοι κατασκηνωτικοί χώροι κι' ανάμεσα τους το Μοναστήρι της Παναγίας του Έβρου.
Συνεχίζοντας προς Μεσημβρία συναντάμε το χωριό Δίκελλα. Η παραθαλάσσια ζώνη του χωριού έχει μετατραπεί σε παραθεριστικό οικισμό όπου πολλοί Εβρίτες έχουν στήσει εδώ το εξοχικό τους καταφύγιο, τροχόσπιτα, λυόμενα, σπιτάκια, σπίτια και βίλες. Η παραλία των Δικέλλων έχει απέραντες αμμουδιές με κατακάθαρη θάλασσα και πολλά Beach Βars.
ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ - ΖΩΝΗ
Τελευταίος σταθμός προς τα δυτικά για τον επισκέπτη είναι η Αρχαία Ζώνη - Μεσημβρία. Η ανασκαφή του χώρου έδειξε πως στη θέση αυτή υπήρχε αρχικά ένας οικισμός της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Η σχετική κεραμεική χρονολογείται στον 8ο και 7ο π.Χ. αι., όπου κατοικούσαν Θράκες από το φύλο των Κικόνων, και στο τέλος του 7ου π.Χ. αι. ήρθαν άποικοι από τη Σαμοθράκη και ίδρυσαν μία πόλη της Περαίας τους. Η έρευνα μέχρι πρόσφατα την ταύτιζε με τη Μεσημβρία, το δυτικότερο πόλισμα της Σαμοθρακικής Περαίας, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο ελληνικός πληθυσμός έζησε αρμονικά και χωρίς προβλήματα με τον θρακικό από τον 7ο π.Χ. αι. μέχρι τον 1ο μ.Χ. αι., που ερημώνεται η περιοχή.
Η πόλη περιβάλλεται από τείχος ενισχυμένο με πύργους. Στο εσωτερικό παρατηρείται ένας δεύτερος τειχισμένος οικισμός με εργαστήρια και καταστήματα που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι το 2ο π.Χ. αι., ιδιωτικές οικίες με αυλές, δίκτυο δρόμων και δυο ιερά οικοδομήματα: το ιερό της Δήμητρας (4ος-3ος π.Χ. αι.) και ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα (6ος-5ος π.Χ. αι.). Στο ιερό της Δήμητρας ανακαλύφτηκε "θησαυρός" από ασημένια πλακίδια-αφιερώματα των αρχαίων προσκυνητών, ενώ στο ναό του Απόλλωνα βρέθηκαν τμήματα αρχαϊκού κούρου και αττικά, μελαμβαφή και μελανόμορφα αγγεία με χαραγμένο το όνομα του θεού. Έξω από το τείχος εκτείνεται το νεκροταφείο.
Η εύρεση περίπου 2.000 νομισμάτων της Ζώνης στις τελευταίες ανασκαφικές περιόδους οδηγεί στην ταύτισή της με τη Ζώνη, το σημαντικότερο κέντρο της Σαμοθρακικής Περαίας που έκοψε δικό του νόμισμα και πλήρωνε τον περισσότερο φόρο απ’ όλες τις πόλεις της Περαίας στην Αθηναϊκή Συμμαχία (δύο τάλαντα), όπως προκύπτει από τους φορολογικούς καταλόγους του 5ου π.Χ. αι. Αξιόλογα ευρήματα από τη Μεσημβρία - Ζώνη εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
Η περιοχή έχει ωραίες παραλίες με αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα.
Δείτε επίσης:
- Ορεινή διαδρομή
- Τραϊανούπολη - Φέρες - Δέλτα Έβρου - Γέφυρα Κήπων
- Τυχερό - Σουφλί - Δάσος Δαδιάς
- Διδυμότειχο
- Σαμοθράκη
Alexandroupoli online με πληροφορίες από Δήμο Αλεξανδρούπολης.
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς άδεια του δημιουργού
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς άδεια του δημιουργού