Εκτός Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης! Πριν λίγες μέρες, 150 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, στη Ραιδεστό της Τουρκίας (Tekirdag), εγκαινιάστηκε στο λιμάνι του Barbaros ο νέος σύγχρονος προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων "Asyaport" 320.000 τετρ. μέτρων.
Εκτός Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!
Πριν λίγες μέρες, 150 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, στη Ραιδεστό της Τουρκίας (Tekirdag), εγκαινιάστηκε στο λιμάνι του Barbaros ο νέος σύγχρονος προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων "Asyaport" 320.000 τετρ. μέτρων, δυνατότητας διακίνησης μέχρι και 2,5 εκατ. TEU ετησίως, που μπορεί να δεχτεί και τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς containers.
Ήδη το πρώτο πλοίο κατέπλευσε σε αυτό διακινώντας 10.000 TEU για λογαριασμό της MSC, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως.
Το Asyaport συνδέεται με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και πρόκειται να λειτουργήσει και ως Κέντρο Logistics εξασφαλίζοντας απασχόληση σε 1.200 άτομα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του λιμανιού και του κέντρου logistics.
Εν τω μεταξύ, στον επίσημο χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα εννέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, παρακάμπτεται η Θράκη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ βλέπουμε να ενώνεται η Σόφια με τη Θεσσαλονίκη και το Μπουργκάς, κατευθυνόμενο το Δίκτυο προς την ευρωπαϊκή Τουρκία, μέσω Βουλγαρίας.
Επίσης, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει καν λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη!
Δείτε εδώ τον επίσημο χάρτη της Κομισιόν με τα ευρωπαϊκά λιμάνια
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του κ. Νίκου Παπανικολόπουλου:
Asyaport vs Alexandroupolis port
Στη «γειτονιά» μας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο μέσον της διαδρομής Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης, στη Ραιδεστό (Tekirdag) το 2010, όταν στην πατρίδα μας άρχιζε η κρίση και τα μνημόνια, η "Asyaport Liman SA" ξεκινούσε εκ του μηδενός την κατασκευή ενός σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (containers terminal), του Asyaport.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2013, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείου ύψους 92.000.000 δολαρίων για το Σταθμό αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να βελτιώνει τις υποδομές της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της.
Το Σεπτέμβριο του 2013, είχα γράψει σχετικό άρθρο με τίτλο «Το Asyaport Ραιδεστού απειλεί το λιμάνι μας». Είχα γράψει μεταξύ άλλων ότι... η υπόθεση Asyaport φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το λιμάνι μας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που σαν άλλο «γεφύρι της Άρτας» επί είκοσι χρόνια φτιάχνεται και ακόμα γίνεται.
Να μερικά από τα χαρακτηριστικά του ΑSYAPORT, μήπως και παραδειγματιστούμε.
- Λειτουργεί αποκλειστικά ως "Hub contαiner port" σε έκταση 320.000 τετραγωνικών μέτρων.
- Έχει δυνατότητα διακίνησης ετησίως μέχρι και 2,5 εκατ. TEU.
- Δέχεται και τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Super Post Panamax Containers Ship) έχοντας βύθισμα 20 μ. (υπόψη ότι το μεγαλύτερο Container πλοίο του κόσμου έχει βύθισμα 16 μ. και μεταφορική ικανότητα 16.000 TEU. Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς αυτά εξυπηρετούν πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας μέχρι 6.500 TEU.
- Έχει ήδη συμφωνία με την MSC για διακίνηση 500.000 TEU ετησίως. Η Mediterranean Shipping Company (MSC) με έδρα τη Γενεύη, είναι παγκοσμίως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
- Διαθέτει σύστημα έλεγχου εμπορευματοκιβωτίων X-Ray.
- Συνδέεται με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και πρόκειται να λειτουργήσει και ως Κέντρο logistics εξασφαλίζοντας απασχόληση συνολικά σε 1.200 άτομα.
- Διαθέτει πιστοποιητικά ενεργειακής (ISO 50001) και περιβαλλοντικής (ISO 14000) διαχείρισης.
- Διαθέτει ηλεκτρικές γερανογέφυρες (E-RTG), που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων περίπου 95% ενώ μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.
- Τα ελαστικοφόρα οχήματά του χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Η Ε.Ε, η οποία την περίοδο 1994-2004 διέθεσε πακτωλό χρημάτων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, περίμενε... Περίμενε... δέκα χρόνια ακόμη, μέχρι που το 2014 το διέγραψε από το χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).
Στον επίσημο χάρτη της με τα εννέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, βλέπουμε να ενώνεται η Σόφια με τη Θεσσαλονίκη και το Μπουργκάς, ενώ παρακάμπτεται η Θράκη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κατευθυνόμενο το Δίκτυο προς την (ευρωπαϊκή) Τουρκία, μέσω Βουλγαρίας.
Άραγε φταίει η Ε.Ε. ή εμείς;
Οι αιρετοί και μη, άρχοντες και υπεύθυνοι του τόπου μας που χρόνια μας υπόσχονταν την ανάπτυξη του λιμανιού και μέσα από αυτή και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας, τώρα, τι έχουν να μας πουν;
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το Asyaport
Δείτε το βίντεο:
Επιμέλεια: Alexandroupoli Online
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω