Δραματική έκκληση για εθελοντές αιμοδότες, καλύτερη οργάνωση και άμεση εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών. Κακοδιαχείριση στην συγκέντρωση πλάσματος, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την αγορά «ισοδύναμων» με το πλάσμα φαρμάκων
Δραματική έκκληση για εθελοντές αιμοδότες
καλύτερη οργάνωση και άμεση εφαρμογή του
Ηλεκτρονικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών
καλύτερη οργάνωση και άμεση εφαρμογή του
Ηλεκτρονικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών
Κακοδιαχείριση στην συγκέντρωση πλάσματος, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την αγορά «ισοδύναμων» με το πλάσμα φαρμάκων, χωρίς σταθερή τροφοδοσία με μονάδες αίματος η εθνική «δεξαμενή»: πρόκειται για τα τρία μείζονα και δυστυχώς χρόνια πλέον προβλήματα του συστήματος αιμοδοσίας που αναδείχθηκαν από συλλόγους και φορείς εθελοντών αιμοδοτών στη διάρκεια της εφετινής 28ης Αμφικτιονίας τους.
Μια και πλέον δεκαετία μετά την ολοκλήρωσή του το Κέντρο Κλασματοποίησης Πλάσματος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δεν έχει ακόμη παραληφθεί αρμοδίως, με αποτέλεσμα «να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες πλάσματος και στη συνέχεια να περιμένουν τη στιγμή της αχρήστευσής τους, λόγω αδιαφορίας ή ανεπάρκειας των υπευθύνων».
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, καταλογίζουν κακοδιαχείριση στην πολιτεία «που οδηγεί στη δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά φαρμάκων από το ελεύθερο εμπόριο που στην αντίθετη περίπτωση θα εξασφαλίζονταν δωρεάν από την επεξεργασία του πλάσματος του αίματος».
Μείζον πρόβλημα παραμένει πάντα όχι μόνο η επάρκεια του αίματος εντός του συστήματος υγείας αλλά και η αυτάρκεια της χώρας σε αίμα. Όπως έχει καταστήσει γνωστό η ΠΟΣΕΑ, η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες αίματος από την Ελβετία και τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ εξασφαλίζει τον βασικό όγκο των μονάδων αίματος από τους αιμοδότες αντικατάστασης (προσφέρουν αίμα για να καλύψουν όσο χρησιμοποιηθεί για έναν ασθενή) και όχι από εθελοντές. Οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, π.χ. όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, είναι οι πρώτοι που αγωνιούν για την κάλυψή τους, ενώ σχεδόν πάντα βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειμμα αίματος και οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις, οι πολυτραυματίες κ.α.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων αιμοδοσίας επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας Οργανισμού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και να διαδραματίσει τον Εθνικό του ρόλο (όπως ορίζεται από τον Ιδρυτικό του Νόμο 3402/2005) καθώς και την άμεση εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου των Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η Αμφικτιονία των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι η Σύνοδος όλων των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, όπου εκτός από την επιμόρφωση των μελών τους, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, συντονισμός του έργου τους και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Η Αμφικτιονία φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και τα αποτελέσματα των εργασιών της δημοσιεύονται και σηματοδοτούν το μέλλον της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Εφέτος έγινε στη Λαμία το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: protothema.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω