Προσπάθεια να διασωθεί ο πετρελαιαγωγός «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και να μην συμπαρασύρει τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» καταβάλει η κυβέρνηση.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη μαζί με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη μεταβαίνουν τη Δευτέρα στη Μόσχα όπου έχει προγραμματιστεί η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και τη Gazprom για τη σύσταση της κοινής εταιρίας που θα «τρέξει» το ελληνικό τμήμα του αγωγού «South Stream».
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα επιδιώξει με τη ρωσική κυβέρνηση να συζητήσει και το θέμα του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», αν και δεν είναι επίσημα προγραμματισμένο στη ατζέντα των συναντήσεων.
Οι Ρώσοι, φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την τελευταία στάση των Βουλγάρων απέναντι στο έργο του πετρελαιαγωγού. Οι τελευταίοι προκαλούν νέα εμπόδια στην υλοποίησή του, υποστηρίζοντας την ανάγκη εκπόνησης νέας περιβαλλοντικής μελέτης...»
Η κ. Μπιρμπίλη, στο ταξίδι της στη Μόσχα, κατά τις πληροφορίες, θα επιδιώξει να δηλώσει εκ νέου το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τον «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», αν και οι Ρώσοι προειδοποιούν με «πάγωμα» του project και δρομολόγηση άλλου σχεδίου, αυτού του αγωγού «Σαμψούντα - Τσεϊχάν».
Πάντως, έχουν πει ότι στην περίπτωση αυτή, όπου σημειωτέον η Τουρκία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των αγωγών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» ίσως λειτουργήσει συμπληρωματικά.
Στην επίσημα ατζέντα στο ταξίδι της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στη Μόσχα είναι ο «South Stream». Εκεί η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και η Gazprom θα υπογράψουν τη σύσταση κοινής κοινοπραξίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του αγωγού. Οι δύο εταιρίες θα έχουν από 50% στην κοινοπραξία.
Σενάρια, τα οποία έχει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση, θέλουν τους Ρώσους λόγω της στάσης της Βουλγαρίας στον «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» καθώς και λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεών τους με τους Ουκρανούς να μην έχουν και τόσο θερμό ενδιαφέρον για τον «South Stream», για την ακρίβεια για το νότιο τμήμα του έργου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, λένε τα σενάρια, η ρωσική κυβέρνηση να αρχίζει να εκδηλώνει σύντομα και προς τα έξω αυτή τη στάσή της. Κάτι που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα μας χάνει το... παιχνίδι του ρυθμιστή στην ενεργειακή σκακιέρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πάντως οι Βούλγαροι επίσημα δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει ο «South Stream».
Την ίδια στιγμή, επέστρεψε χθες από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Ν. Αλίγεβ για τα ζητήματα της ολοκλήρωσης αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (το ελληνοϊταλικό κομμάτι) και κυρίως για τον εφοδιασμό της χώρας μας με ποσότητες 1 δις. κ.μ.
Η Ελλάδα ως γνωστόν θέλει το αέριο να έρχεται transit, αν και οι Τούρκοι ζητούν «διόδια». Την ερχόμενη εβδομάδα ίσως υπάρχουν εξελίξεις καθώς επίκειται συνάντηση ανάμεσα στους Αζέρους και του Τούρκους. Ως προς την ολοκλήρωση του αγωγού το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει εκ νέου τη στήριξή του.
Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω