της Φανής Σοβιτσλή (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
Μπορεί να είναι στην άκρη του χάρτη αλλά με τον “Καλλικράτη” για τους δήμους Σουφλίου, Τυχερού και Ορφέα, δεν αλλάζει τίποτα. Οι δήμοι θα παραμείνουν ακριτικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού στο μέλλον.
Ο δήμος Σουφλίου, στον νομό Έβρου, δηλώνει ότι επεδίωκε αυτή τη συνεργασία, όχι όμως και οι δύο γειτονικοί δήμοι, που αναδεικνύονται σε πρωτεργάτες εναντίον του σχεδίου.
Οι δήμοι Τυχερού και Ορφέα μπορεί να μην υποστηρίζουν ότι είναι θιγμένοι -έτσι και αλλιώς με κάποιο μεγάλο δήμο θα συνενώνονταν-, ωστόσο θεωρούν ότι το περίφημο σχέδιο “Καλλικράτης” έγινε μόνο και μόνο για να αποδείξει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ότι προώθησε μια μεταρρύθμιση. Κατά τα άλλα, όπως λένε οι δήμαρχοι Γιώργος Δημούτσης (δήμος Τυχερού) και Ευάγγελος Πουλιλιός (δήμος Ορφέα), το σχέδιο προχώρησε ατεκμηρίωτα, αφού για την περιοχή τους δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι τοπικές κοινωνίες ούτε οι πραγματικές ανάγκες. Δεν έγινε καν διαβούλευση...»
“Το σχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους, ότι και να κάνουμε θα είναι μάταιο. Αλλά είναι γεγονός ότι ο "Καλλικράτης" οργανώθηκε σε λάθος βάση, αγνοώντας τις κοινωνίες και τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ”, τόνισε ο κ. Δημούτσης, συμπληρώνοντας ότι, όπως κάθε τόπος προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, έτσι και ο νομός Έβρου, που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε από την πολιτεία.
Ο δήμαρχος Τυχερού, παρότι απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε ο σχεδιασμός για το χωροταξικό, μιλά γενικά και όχι ειδικά. Αφήνει υπονοούμενα για τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, λέγοντας ότι, ενώ κατάγεται από τον Έβρο, προκάλεσε πικρίες και αντιπαλότητες, αναφορικά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης. “Θεωρώ ότι όντως έγινε μαγείρεμα για τον ‘Καλλικράτη’, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ορισμένοι, και αυτό είναι άδικο”, υπογράμμισε ο κ. Δημούτσης.
“Ο ‘Καλλικράτης’ είναι ‘Νέρωνας’”
Ο δήμος Ορφέα, παρά το γεγονός ότι έχει την τρίτη μεγαλύτερη έκταση στη χώρα (642.000 στρέμματα), εντούτοις, με τον “Καλλικράτη”, καλείται να τα αξιοποιήσει ο κεντρικός δήμος Σουφλίου. Ο δήμαρχος κ. Πουλιλιός, μετά από είκοσι χρόνια στην ΤΑ, δηλώνει ότι έζησε και τον “Καποδίστρια”, τονίζει όμως ότι ο “Καλλικράτης” θα τα σαρώσει όλα στην περιφέρεια. “Προσωπικά, πιστεύω ότι ο ‘Καλλικράτης’ θα είναι ο νέος ‘Νέρωνας’ που θα κάψει την ελληνική περιφέρεια. Οι μικροί δήμοι, δυστυχώς, δεν θα έχουν καμία τύχη στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη αν δεν πάρουν λεφτά. Όσο για τους μεγάλους, θα σωθούν επειδή έχουν ακίνητη περιουσία”, επισημαίνει ο δήμαρχος Ορφέα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν από τους πρωτεργάτες ενάντια στο σχέδιο “Καλλικράτης”, γιατί όλα όσα προβλέπει δεν μπορούν να γίνουν στην περιφέρεια, που σήμερα υποφέρει. “Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου στο υπουργείο -πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ανάκαμψη των νέων δήμων που θα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις;- κανείς δεν απάντησε”, σημείωσε ο κ. Πουλιλιός. Προσθέτει ακόμα πως όσοι ευαγγελίζονται ότι οι νέοι δήμοι θα είναι πιο λειτουργικοί κάνουν λάθος. “Είναι βαθιά νυχτωμένοι”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Επιδιώκαμε τη συνένωση”
Για τη δήμαρχο Σουφλίου Αθανασία Κακαλή, ο “Καλλικράτης” κινήθηκε σε σχετικά καλή βάση. “Για την περιοχή μας, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Εμείς επιδιώκαμε τη συνένωση με τους όμορους δήμους Τυχερού και Ορφέα, με τους οποίους έχουμε καλή συνεργασία, μιας και εδώ είναι το διοικητικό κέντρο”, δήλωσε η δήμαρχος.
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, η κ. Κακαλή αναφέρει ότι ο δήμος Σουφλίου θα μπορούσε να συνενωθεί και με άλλους μεγάλους δήμους αλλά το εγχείρημα δεν προχώρησε. “Δεν θέλω να πω σε καμία περίπτωση ότι δεν θα προκύψουν παθογένειες και προβλήματα στον ενιαίο δήμο με τον ‘Καλλικράτη’. Ωστόσο θα πρέπει όλοι να βάλουν τα δυνατά τους για να προχωρήσει το νέο σχήμα, προς όφελος των πολιτών”, πρόσθεσε η δήμαρχος Σουφλίου.
Ο νέος δήμος Σουφλίου
Δήμοι που συνενώνονται / Πληθυσμός / Έκταση (σε χιλιάδες στρέμματα)
Σουφλίου / 7.644 / 460
Ορφέα / 5.980 / 642
Τυχερού / 4.067 / 220
Άθροισμα / 17.691 / 1.323
Η ταυτότητα των δήμων
- Στον δήμο Σουφλίου, που καταλαμβάνει έκταση 460.000 στρεμμάτων και έχει πληθυσμό 7.644 κατοίκους, περιλαμβάνονται τα εξής πέντε δημοτικά διαμερίσματα:
Δ.δ. Σουφλίου με τους οικισμούς Γιαννούλη και Σιδηρώ
Δ.δ. Δαδιάς με τους οικισμούς Δαδιά, Κοτρωνιά και Μονή Δαδιάς
Δ.δ. Κορνοφωλιάς με τους οικισμούς Κορνοφωλιά και Μονή Κορνοφωλιάς
Δ.δ. Λαγυνών με τον οικισμό Λαγυνών
Δ.δ. Λυκόφωτος με τον οικισμό του Λυκόφωτος
- Ο δήμος Τυχερού συγκροτείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Τυχερό, Λευκίμη, Φυλακτό, Θυμαριά, Ταύρη, Λύρα, Προβατώνας. Ο δήμος βρίσκεται 50 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και συστάθηκε το 1987, μετά από εθελούσια συνένωση των κοινοτήτων Τυχερού και Φυλακτού. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου “Καποδίστριας”, συμπεριέλαβε ακόμα τρία δημοτικά διαμερίσματα.
- Ο δήμος Ορφέα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού Έβρου. Συστάθηκε με το σχέδιο “Καποδίστριας” και έχει πληθυσμό 5.980 κατοίκους. Η έκταση του δήμου είναι 642.000 στέμματα, γεγονός που τον καθιστά τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας. Στον δήμο περιλαμβάνονται τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Λαβάρων, Αμορίου, Κυριακής, Μάνδρας με τον οικισμό Μαυροκκλήσιον, Μικρό Δέρεο, Μέγα Δέρεο, Γέρικο, Γονικό, Πετρόλοφο, Ρούσσα, Σιδηροχώρι. Τελευταίο δημοτικό διαμέρισμα είναι το Πρωτοκλήσι, με τους οικισμούς Πρωτοκκλήσι και Αγριάνη.
Πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω