Για άλλη μια χρονιά η ομάδα του WWF Ελλάς περπάτησε στις δασωμένες πλαγιές του δάσους Δαδιάς για να εντοπίσει τους «απρόσιτους» Μαυρόγυπες και να δακτυλιώσει τους νεοσσούς
Μόνον αν περπατήσεις μέχρι τη φωλιά του μπορείς να νιώσεις τον βιότοπο που επιλέγει ο Μαυρόγυπας να φωλιάσει. Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η πολύ απότομη πλαγιά, προκειμένου να απογειώνεται και να προσγειώνεται εύκολα. Και αν αυτή η πλαγιά διαθέτει και πολύ ώριμα δέντρα που μπορούν να στηρίξουν τη φωλιά στην κορυφή τους, τότε μιλάμε για ένα πολύ καλό μέρος για να φτιάξει την φωλιά του ένα ζευγάρι Μαυρόγυπων.
Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, η ομάδα μας περπάτησε στις δασωμένες πλαγιές του δάσους Δαδιάς για να εντοπίσει τους «απρόσιτους» Μαυρόγυπες και να δακτυλιώσει τους νεοσσούς ηλικίας περίπου 40-45 ημερών. Για μερικές φωλιές χρειάστηκε να χωθούμε σε πυκνούς θάμνους ή ακόμη και να σκαρφαλώσουμε σε απότομες πετρώδεις πλαγιές προκειμένου να προσεγγίσουμε τα πεύκα που τις φιλοξενούσαν...»
Ακόμη όμως κι αν καταφέρναμε να προσεγγίσουμε τα συγκεκριμένα δέντρα, η επιτυχία δεν ήταν πάντοτε δεδομένη. Πολλές από τις φωλιές βρίσκονται στην κορυφή των πεύκων ενώ τα κλαδιά των δέντρων δεν είναι πάντα κατάλληλα για να μπορέσει ο αναρριχητής να φτάσει ως τους μικρούς Μαυρόγυπες. Έτσι φέτος, από τα 15 μικρά που μεγαλώνουν στις φωλιές, δακτυλιώσαμε μόνο τα 4.
Σε κάθε νεοσσό τοποθετήσαμε μεταλλικό και πλαστικό δακτυλίδι και ετικέτα σήμανσης στη φτερούγα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο δακτυλίωσης που ακολουθεί η ομάδα μας για τη δακτυλίωση γυπών (διαφορετικό για τα 2 είδη γυπών: Μαυρόγυπα και Όρνιο) από το 2003. Επίσης συλλέξαμε αίμα για γενετικές και τοξικολογικές αναλύσεις, καθώς και δείγματα για τη γρίπη των πτηνών. Από το έδαφος και τη φωλιά συλλέξαμε εμέσματα για τις τροφικές αναλύσεις των Μαυρόγυπων για να βρούμε ποια και σε τι αναλογία είδη ζώων καταναλώνουν.
Οι νεοσσοί θα είναι έτοιμοι να πετάξουν από τις φωλιές τους στα μέσα Αυγούστου και έως τότε η ομάδα μας θα παρατηρεί από σημεία θέας την πρόοδο της ανάπτυξής τους.
Σημ: Κάθε χρόνο η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα και η δακτυλίωση των νεοσσών λαμβάνει χώρα από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Έβρου.
Πηγή: WWWF Ελλάς
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω