Οι φορείς του Σουφλίου οργανώνονται για να αντέξουν
Στην κατεύθυνση να καταστεί το μετάξι Σουφλίου επώνυμο προϊόν «γεωγραφικής ένδειξης» εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα ο δήμος, οι παραδοσιακοί επαγγελματίες και οι εκτροφείς της περιοχής σε συνεργασία με τη νομαρχία Έβρου.
«Θέλουμε την πιστοποίηση του προϊόντος γι' αυτό προχωρούμε σε αυτήν τη διαδικασία», σχολίασε ο ιδιοκτήτης του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν πιστοποιηθεί το προϊόν με την ονομασία προέλευσης, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των κινεζικών προϊόντων που αυτή τη στιγμή έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά»...
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσακίρης, για να γίνει η πιστοποίηση πρέπει πρώτα να μπει σε λειτουργία το αναπηνιστήριο του δήμου, «ώστε να είμαστε εξ ολοκλήρου αυτόνομοι για όλες τις ποιότητες του νήματος που χρειαζόμαστε και να μπορούμε να έχουμε την παραγωγική διαδικασία». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακίρη, το προϊόν είναι επιδοτούμενο από την Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή και να γίνει μοχλός ανάπτυξης καθώς φέτος η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 15 τόνους κουκούλι.
Να σημειώσουμε ότι το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού «Τσακίρης» είναι ένας φορέας που δίνει ώθηση στην προσπάθεια διάσωσης της αίγλης του μεταξιού και στοχεύει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και σε νέα «πολύτιμα προϊόντα» που θα ξεχωρίζουν και θα δημιουργούν την ανάγκη για νέα σχέση με το μετάξι του Σουφλίου.
«Στοχεύουμε», όπως είπε ο κ. Τσακίρης, «σε προϊόντα χειροποίητα και μοναδικά, με μεταξοσκώληκες που μας δίνουν ανοιχτό ροζ ή ανοιχτό πράσινο μετάξι, κίτρινο, χρυσαφί με φυσικούς χρωματισμούς, άκρως βιολογικό και οικολογικό», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το αναπηνιστήριο είναι καθοριστικός παράγοντας».
«Το μετάξι πέρασε μια κρίση, αλλά τα τελευταία χρόνια επιστρέφει, καθώς πολλοί παραγωγοί πιστεύουν πως είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Εχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από επαγγελματίες και από το δήμο για να ξανααναπτυχθεί, γιατί είναι ο πιο σημαντικός δρόμος για την άνθηση της περιοχής», σχολίασε από την πλευρά του ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής, τονίζοντας ότι «το αναπηνιστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και η συλλογική προσπάθεια με την υποστήριξη και της νομαρχίας, στοχεύει στο να δώσουμε στο προϊόν τη δυνατότητα να γίνει Μετάξι Γεωγραφικής Ένδειξης».
Γνωριμία με το Μουσείο
Το Μουσείο Μεταξιού «Τσακίρης», το οποίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1886, αναπαλαιώθηκε και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και είναι ένα ζωντανό θεματικό μουσείο παραγωγής και επεξεργασίας μετάξης στην πόλη του Σουφλίου.Τα εκθέματα συμπληρώνονται με video, που προβάλλουν όλα τα στάδια από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι το τελικό προϊόν.
Ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να πάρει μια γεύση των σταδίων παραγωγής του μεταξιού μέσα από τα εκθέματα που δουλεύουν όπως αναπήνιση, επεξεργασία του νήματος μέχρι και ύφανση.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Όλγα Ορφανίδου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω