Πλούσιος ο απολογισμός της παράταξης "Πορεία στο Μέλλον"

Τον απολογισμό της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» έκανε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της, κ. Γιάννης Λασκαράκης παρουσία στελεχών και συνεργατών του.
Ο κ. Λασκαράκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που πήρε η παράταξη σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Δήμο, όπως κυκλοφοριακό, παραλιακή ζώνη, συγκοινωνία, πετρελαιαγωγός, αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, ενώ, ταυτόχρονα έβαλε το πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η νέα δημοτική αρχή.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμη» την επόμενη περίοδο, καθώς όπως είπε θα γίνουν αποκαλύψεις, θα μπούνε διλήμματα και θα ξεδιπλωθούν προγράμματα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους δικαστικούς αγώνες εις βάρους του «οι οποίοι, δυνάμωσαν την προσπάθεια».
«O αυριανός δήμαρχος θα πρέπει να έχει ένα σχεδιασμό που θα αγγίζει το όρια της δεκαετίας, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και το άμεσο κομμάτι του, το πρόγραμμα των πρώτων 200 ημερών, των πρώτων έξι μηνών. Ο δήμαρχος δε σχεδιάζει για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές. Θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος των δύο νέων περιοχών που εντάχθηκαν στο Δήμο. Τι θα γίνει με το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης, με τον κάμπο των Φερών, το ΔΕΛΤΑ του Έβρου, την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών;...»

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να απαλλαγούν οι πολίτες από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, με τη μείωση των δαπανών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, την αξιοποίηση της γεωθερμίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο δήμος πρέπει να πάψει να είναι ένας μηχανισμός σπατάλης χρημάτων που παίρνει από το κράτος και να αρχίσει να παράγει πλούτο, εισόδημα για τους δημότες και θέσεις εργασίας» .

Τα διλήμματα των εκλογών
«Ο ρόλος του νέου δημοτικού συμβουλίου, θα είναι να εργαστεί γρήγορα και να λύσει τρέχοντα θέματα των δημοτών που τον απασχολούν στην καθημερινότητά τους» είπε ο κ. Λασκαράκης για να προσθέσει: «Σε αυτές τις εκλογές θα μπούνε μεγάλα διλήμματα τα όποια έχουν σχέση με τις επιλογές της πόλης και θα είναι αμείλικτα:

Δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος; Τι θα γίνει με τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ; Θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες του για να γίνουν πολυκαταστήματα και πολυκατοικίες ή θα αποτελέσουν το πυρήνα μιας στρατηγικής περιοχής κοινωφελούς χαρακτήρα; Παραλιακή ζώνη ανάπτυξης ή σκουπιδότοπος; πολιτισμός ποιότητας ή πελατειακές σχέσεις; Κυκλοφοριακό χάος και πειραματισμοί ή σοβαρή αντιμετώπιση με επιστημονικά μέτρα; Διαφάνεια ή φαυλοκρατία; Καταπολέμηση της ανεργίας με νέες θέσεις απασχόλησης ή αδιαφανείς προσλήψεις συγγενών και ημέτερων; Οικόπεδα για σχολεία ή για πολυκατοικίες; Σχεδιασμός για τις επόμενες εκλογές ή για τις επόμενες γενιές; Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων ή σπατάλη και χωρίς απόδοση;

Νομίζω, πως αυτή η περίοδος θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος. Θα γίνουν αποκαλύψεις, θα φανούν πολιτικές και θα δώσουμε σε πολλά σημεία το στίγμα μας και εμείς και οι άλλοι. Θα πρέπει όμως να πούμε πως εμείς δώσαμε αγώνες για την πόλη αυτή. Δώσαμε αγώνες ενάντια σε συμφέροντα την εποχή που οι άλλοι σώπαιναν. Μας πολέμησαν, μας έστειλαν στα δικαστήρια προσπαθώντας να μας κάμψουν με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις. Δεν μας έκαμψαν αλλά μας δυνάμωσαν. Το ομιχλώδες τοπίο που έχουμε σήμερα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε καταστάσεις όπως οι σημερινές» πρόσθεσε, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τα μακροπρόθεσμα οφέλη της πόλης, η οποία, όπως είπε καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και σε σχέση με τις δύο γειτονικές χώρες (Βουλγαρία Τουρκία).

Τέλος, στην ερώτηση για τη δημοσκόπηση σε σχέση με τη συμμαχία Λασκαράκη, Κογιομτζή και Ραπτόπουλου, και το ποιος θα είναι επικεφαλής απάντησε: «η δημοσκόπηση έγινε προκειμένου να βγούνε συμπεράσματα και να καθοριστούν στρατηγικές για τις εκλογές. Η προσπάθεια μας έχει μια μεγάλη αποδοχή από την κοινή γνώμη που αγγίζει το 45 %. Όσο για το ποιος θα είναι επικεφαλής, αυτό σχετίζεται με τις ευρύτερες συσπειρώσεις που θα γίνουν στον προοδευτικό χώρο» κατέληξε.

Τι είπε στον απολογισμό
Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο μιας δημιουργικής θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο διάστημα αυτό εργαστήκαμε με πάθος και συνέπεια και αναδειχθήκαμε σε κυρίαρχο παράγοντα του Δημοτικού Συμβουλίου με τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, τις αποκαλύψεις μας και τα τις πρωτοβουλίες μας.
Θέλοντας να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό του έργου μας, απευθυνόμαστε στους δημότες με δική μας πρωτοβουλία (και με δικές μας δαπάνες), μια και ο κ. δήμαρχος δεν μας έδωσε το δυνατότητα να τον κάνουμε μαζί με τον απολογισμό του δημοτικού συμβουλίου χρησιμοποιώντας τα πολυδάπανα μέσα (φυλλάδια, εκπομπές κλπ), που πλήρωσαν βέβαια οι δημότες της Αλεξανδρούπολης.

Το σημαντικότερο έργο μας είναι ότι επαναφέραμε την πολιτική στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναδείξαμε μεγάλα θέματα της πόλης μας που έμεναν στην αφάνεια ή, ακόμη χειρότερο, τα διαχειρίζονταν με αδιαφάνεια και υστεροβουλία οι δημοτικές αρχές.

Συγκεκριμένα:
1. Αναδείξαμε τα μεγάλα θέματα του Δήμου και τα κάναμε κτήμα των δημοτών (Ελεύθεροι χώροι, κυκλοφοριακό, παραλιακή ζώνη, χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός, πολιτική προστασία, διαχείριση υδάτων, επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου κλπ)

2. Στη «διαμάχη με τον ΟΛΑ, προβάλλαμε την άλλη πρόταση της συνεργασίας με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, ΟΛΑ και ΟΣΕ για την αναπτυξιακή αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, την δημιουργία σύνθετου τερματικού σταθμού ΚΤΕΛ, τραίνου, Αστικών, τραμ, την ανακατασκευή των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι για στέγαση πολιτιστικών δράσεων, τη δημιουργία Ενυδρείου, χώρων αναψυχής και χώρων στάθμευσης, μαρίνας κλπ.

3. Στο θέμα του πετρελαιαγωγού έγκαιρα προειδοποιήσαμε το Δήμαρχο ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διαχείριση του προβλήματος και την προστασία της πόλης μας και να μην αφήσει να το χειρισθεί η Νομαρχία η οποία δεν έχει λόγο, με βάση το νόμο και την αρχή της επικουρικότητας, για τα προβλήματα της Αλεξανδρούπολης. Ευτυχώς που μας άκουσε, τουλάχιστον, στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για να συμβουλεύει το δημοτικό συμβούλιο.

4. Αναδείξαμε το θέμα της ανύπαρκτης ενεργειακής πολιτικής του Δήμου για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τη μη αξιοποίηση της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη, την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από την υδατόπτωση του υδροταμιευτήρα, την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου των Λουτρών Τραϊανούπολης.

5. Ακυρώσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Νομάρχη για τον αποχαρακτηρισμό του χώρου των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ από δημοτική αγορά-λαχαναγορά, σε οικοδομήσιμη έκταση. Η προσπάθειά μας αυτή ωφέλησε το Δήμο με 3.000.000 ευρώ περίπου, διότι αποτρέψαμε την απαλλαγή των ιδιοκτητών από την εισφορά σε γη και χρήμα και την προσκύρωση οικοπέδου 360 μ2 σε γνωστό πολυκατάστημα. Όλα δείχνουν ότι ο χώρος αυτός θα παραμείνει ως έχει για να απαλλοτριωθεί και να αποδοθεί στους δημότες. Στο χώρο αυτόν θα μπορούσε να κατασκευαστεί μεγάλη πλατεία, υπόγειος χώρος στάθμευσης και δημοτική αγορά.

6. Στο θέμα της σχολικής στέγης αποκαλύψαμε την εγκληματική πολιτική αποχαρακτηρισμού χώρων που είχαν δεσμευθεί για σχολεία και έγιναν πολυκατοικίες, όπως ο χώρος της ΕΑΣ στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

7. Στο θέμα της λαϊκής αγοράς το οποίο ανεδείχθη σε μέγα θέμα, λόγω της αδυναμίας του δημάρχου να το διαχειριστεί, δέσμιος των πελατειακών του σχέσεων, προτείναμε τον πλέον κατάλληλο χώρο, πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, με κατάλληλη διαρρύθμιση.

8. Αποτρέψαμε την ανταλλαγή του οικοπέδου της ΕΑΣ στην οδό Ρόδου με δημοτικό οικόπεδο «φιλέτο», απέναντι από το ξενοδοχείο ALEXANDER, πολλαπλάσιας αξίας.

9. Προτείναμε λύσεις τεκμηριωμένες για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αλεξανδρούπολης, για ποδηλατόδρομους λειτουργικούς και ακίνδυνους, για δημιουργία τραμ , για χώρους στάθμευσης, για σύνθετο τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ. ΟΣΕ και αστικών, για κοινόχρηστα ποδήλατα κλπ.

10. Αντισταθήκαμε στην κατασκευή του υπόγειου πάρκιγκ στην πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία προορίζουμε να μετατρέψουμε σε «ιστορικό κέντρο της πόλης» και αποκαλύψαμε και αποτρέψαμε τις μεθοδεύσεις για την παραχώρηση στον ανάδοχο του έργου, την εκμετάλλευση ολόκληρου του κέντρου της Αλεξανδρούπολης.

11. Αναδείξαμε το θέμα του ελαιώνα στη Καλλιθέα που διεκδικείται από Βούλγαρους ιδιοκτήτες και θα πρέπει να απαλλοτριωθεί από το Δήμο.

12. Προτείναμε να αξιοποιηθούν τα προϊόντα εκσκαφής της εκβάθυνσης του λιμανιού για τη δημιουργία πολύτιμης παραλιακής γης και ενός μόλου προστασίας της παραλιακής ζώνης από τους νότιους ανέμους.

13. Αναδείξαμε το ζήτημα της λειτουργία του θεσμού και του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών του σαν οργάνου δημοκρατικού προγραμματισμού.

14. Προβάλαμε τα προβλήματα όλων των οικισμών του Δήμου και της συνοικίας της οδού Άβαντος ενώ έχουν συνταχθεί ολοκληρωμένα προγράμματα για την ανάπτυξή τους.

15. Αποκαλύψαμε την έλλειψη αισθητικής και ενδιαφέροντος για τα μνημεία μας, όπως το «μπάζωμα» των μεσαιωνικών γεφυριών της Μάκρης, τη μετατροπή σε σκουπιδότοπο του Χαμάμ της Μάκρης, την εγκατάλειψη της «Σπηλιάς του Κύκλωπα» κλπ.

16. Καταγγείλαμε τις απαράδεκτες και πελατειακές χρηματοδοτήσεις φορέων και συλλόγων χωρίς σχέδιο για τον πολιτισμό και χωρίς απολογισμό των δαπανών.

17. Αναδείξαμε το θέμα της ΚΕΠΑΔΑ και της αδυναμίας πληρωμής των 72 υπαλλήλων της, λόγω κακής διαχείρισης των οικονομικών της επιχείρησης.

18. Αντισταθήκαμε στην κατεδάφιση της παραδοσιακής ψαραγοράς και τη διασκόρπιση των καταστημάτων αυτών μέσα στην πόλη, που είναι σε βάρος του επαγγελματία και του καταναλωτή.

19. Ζητήσαμε να συναχθούν υδρογεωλογικές μελέτες για τα υδάτινα αποθέματα του δήμου και την αντιμετώπιση της πολύ πιθανής λειψυδρίας που θα παρουσιασθεί στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής .

20. Αποτρέψαμε μαζί με το ΤΕΕ την κατεδάφιση του «καπνομάγαζου» και διαφωνήσαμε με τη άρνηση ένταξης του έργου της αναστύλωσής του στις προτεραιότητες του Δήμου. Διαφωνήσαμε επίσης με την κατασκευή του πάρκου Αλτιναλμάζη με δάνειο, διότι υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες της πόλης, όπως είναι η παραλιακή ζώνη.

21. Αποκαλύψαμε την αδυναμία του δήμου να αναθέσει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αλεξανδρούπολης και να αποπερατώσει το ρυμοτομικό σχέδιο των οικισμών Χιλής, Μαΐστρου, Παλαγίας, με συνέπεια να είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει επίκαιρο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

22. Αποκαλύψαμε τις παράνομες κατατμήσεις και αναθέσεις έργων στην ΑΝΕΤΑ και μέσω αυτής σε εργολάβους χωρίς διαγωνισμό, αλλά και τις αναθέσεις έργων της Δημαρχιακής Επιτροπής χωρίς νόμιμη δημοσιότητα.

23. Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε τα δάνεια που σύναψε η δημοτική για να πληρώσει τα χρέη της ΑΝΕΤΑ της ΔΕΠΕΑ και της ΔΕΛΤΑ, λόγω κακοδιαχείρισης αυτών των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά είναι λίγες μόνο από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της παράταξής μας στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού της ρόλου, αλλά και της λειτουργίας της ως φορέα προτάσεων και παραγωγής πολιτικής και οραμάτων για το μέλλον του Δήμου μας.
Είμαστε η μόνη παράταξη η οποία έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, ένα σχέδιο που απαντά όχι μόνο στα προβλήματα της πόλης και των οικισμών της, αλλά και στην αντιμετώπιση της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει τους δημότες. Ένα σχέδιο που έχει στόχο να παράγει πλούτο, εισόδημα και θέσεις εργασίας για τους δημότες. Ένα σχέδιο που δημιουργεί βιώσιμες κοινότητες πολιτών και στηρίζεται στην «πράσινη ανάπτυξη» και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η παράταξή μας πιστεύει ότι ο Δήμαρχος υπάρχει για να ονειρεύεται και ότι δε σχεδιάζει για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,626,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2059,Αλεξανδρούπολη,8764,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3042,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3388,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,719,Δράμα,118,Έβρος,18787,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2644,Εκκλησία,1254,Εκπαίδευση,1539,Ελλάδα,1330,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,312,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,779,Ιστορία,236,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,601,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,347,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1543,Πανταζίδου,168,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,441,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3934,Πολιτική,1516,Πολιτισμός,230,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6286,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,580,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,305,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1116,Φέρες,404,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πλούσιος ο απολογισμός της παράταξης "Πορεία στο Μέλλον"
Πλούσιος ο απολογισμός της παράταξης "Πορεία στο Μέλλον"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpprMA3DocbIodCIyoHRfWq1-v63pEvNgOF7jf4lreEbnGOjC88gC-bWUCfXpGdm8VGgb9voaaJBfvnv5yuDnziRGy_JyI6aFKCQwQOM-ttUZKnWarFlq5lyYVfmyHGvp4XJJtr15TvpxC/s200/poreia-sma.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpprMA3DocbIodCIyoHRfWq1-v63pEvNgOF7jf4lreEbnGOjC88gC-bWUCfXpGdm8VGgb9voaaJBfvnv5yuDnziRGy_JyI6aFKCQwQOM-ttUZKnWarFlq5lyYVfmyHGvp4XJJtr15TvpxC/s72-c/poreia-sma.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_9219.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_9219.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων