Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των φορέων του τουρισμού, των επιχειρηματιών και των πολιτών, για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας με θέμα: «Οι θησαυροί του Έβρου. Μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τουρισμού», διοργανώνει η ένωση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο ξενοδοχείο ALEXANDER
Σήμερα ο τουρισμός, πολύπτυχος και πολύεδρος, έχει πάρει παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη και οι επαγγελματίες του τουρισμού διαμορφώνουν και προτείνουν προορισμούς σε κάθε τόπο.
Η ιδιαιτερότητα της Θράκης στον τουριστικό χάρτη είναι ότι πρόκειται για έναν τόπο που με την πολυμορφία που τον χαρακτηρίζει παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον για διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών. Ωστόσο τα στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα στο τουριστικό προϊόν της Θράκης μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζονται καθόλου και από κανέναν ως ιδιαίτερα και αξιοποιήσιμα.
Το φυσικό περιβάλλον και τα διεθνούς σπουδαιότητας οικοσυστήματα, ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής και η διασυνοριακότητα της, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, η περίφημη θρακιώτικη γαστρονομία και η ζεστή φιλοξενία των Θρακιωτών δεν αποτελούν τις ναυαρχίδες της τουριστικής μας προβολής...»
Πως γίνεται και εμείς οι ίδιοι δεν προβάλλουμε δεν γνωρίζουμε, και δεν αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας; Πως είναι δυνατόν και ένας τόπος προικισμένος και κατάλληλος για διαφορετικούς επισκέπτες (από κυνηγούς και φυσιολάτρες, μέχρι παγκοσμίου φήμης επιστήμονες συμμετέχοντες σε συνέδρια, προσκυνητές θρησκευτικών μνημείων και φανατικούς του ιαματικού τουρισμού) να μένει στάσιμος; Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τελικά η συμβολή των φορέων, των υπευθύνων του τουρισμού και των κρατικών (περιφερειακών και δημοτικών) οργάνων στην σύγχρονη και αποδοτική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, εδώ στον Έβρο;
Αν προσεγγίσουμε την ανάπτυξη στον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο, δεν γίνεται να αποφύγουμε να ρωτήσουμε για ποια κρατική τουριστική μέριμνα μιλάμε όταν:
● Οι «Φορείς Διαχείρισης» του φυσικού μας πλούτου (Δέλτα Έβρου, Δάσος Δαδιάς, Ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης) υπολειτουργούν.
● Η Αλεξανδρούπολη, πόλη παραλιακή, πρωτεύουσα του νομού Έβρου, με έμβλημά της σπουδαία ναυτικά σύμβολα (Άγιος Νικόλαος και Φάρος) δεν έχει αναπλασμένη και αξιοποιήσιμη την παραλιακή της ζώνη.
● Το νομοθετημένο από το 1995 δικαίωμα της Αλεξανδρούπολης για κατασκευή τουριστικού λιμένα (μαρίνας) είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
● Δεν γνωρίζουμε να γνωστοποιήσουμε στους έλληνες και ξένους τουριστικούς πράκτορες τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, όχι σε ορίζοντα έτους, αλλά ούτε σε ορίζοντα μηνών και εβδομάδων.
● Κόβεται αμαχητί, από το καλοκαίρι του 2008, το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Αλεξανδρούπολης - νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι και Ρόδο που αποτελούσε για χρόνια την προμετωπίδα της ανάπτυξης σε σχέση με τα σύνορα προς ανατολή και τις αντίστοιχες διεθνείς πύλες εισόδου της χώρας.
● Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, επίσημα χαρακτηρισμένο από το 1992 ως «Εθνικής σημασίας» και από το 2007 ως «Διεθνούς ενδιαφέροντος», δεν διαθέτει ούτε υποτυπώδη «αίθουσα επιβατών» ούτε φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης οχημάτων όπως συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα αεροδρόμια και λιμάνια στον κόσμο.
● Για Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών επιλέγουμε ένα κακόγουστο ξύλινο παράπηγμα.
● Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό πρόβλημα με το ΚΤΕΛ των υπεραστικών λεωφορείων και τη Λαϊκή Αγορά σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, μετατρέποντας την «φιλόξενη πόλη» της προηγούμενης δεκαετίας σε αφιλόξενη το 2010.
● Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, έγινε νόμος του κράτους εδώ και ένα χρόνο, και δεν μας απασχόλησε ποιες μορφές τουρισμού προσιδιάζουν για να αναπτύξουμε στην πόλη μας.
● Θυμόμαστε τον τουρισμό και τον προβάλλουμε σαν επιχείρημα, μόνο και μόνο για να πούμε «όχι» σε επενδυτικά σχέδια όπως ο αγωγός πετρελαίου ή η επένδυση χρυσού.
Για την Ελλάδα και φυσικά και για την περιοχή μας, με τις πάμπολλες φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό της, ο τουρισμός αποτελεί, όπως πολλοί λένε, τη «βαριά βιομηχανία» της
Όμως, για να κινηθεί και να αποδώσει αυτή η «βιομηχανία», απαιτούνται τρία στοιχεία:
● H κρατική μέριμνα εκπορευόμενη από την κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
● Οι επενδυτές με τις διάφορες πολυμετοχικές ή προσωπικές μορφές.
● 0ι καταναλωτές με την ιδιότητα του τουρίστα ή του επισκέπτη.
Η σειρά κατάταξης δεν είναι τυχαία αλλά έχει πραγματική ιεράρχηση και αλληλεξάρτηση. Η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου είναι το πρώτο κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών και στη συνέχεια καταναλωτών οι οποίοι θα «αγοράσουν» το τουριστικό προϊόν, αποτέλεσμα της συνεργασίας κράτους και επενδυτή.
Στην ένωση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ πιστεύουμε ότι ο τουρισμός παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Θεωρούμε ότι είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν, να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν στην εποχή μας αλλά και στις νέες απαιτήσεις επισκεπτών και τουριστών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η ένωση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ανοίγει τον διάλογο και διοργανώνει στο ξενοδοχείο ALEXANDER BEACH τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 18:30, ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των φορέων του τουρισμού, των επιχειρηματιών και των πολιτών για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας με θέμα: «Οι θησαυροί του Έβρου. Μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τουρισμού.»
Νικόλαος Παπανικολόπουλος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω