Το 3ο συνέδριο για τον Ορφέα μας καλεί να γνωρίσουμε την ιστορία
Το 3ο Συνέδριο για τον Ορφέα στη Θράκη με τίτλο “Ο Ορφέας στη Θράκη - Μια δική μας υπόθεση;” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Thraki Palace στην Αλεξανδρούπολη. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ.
Το συνέδριο θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ με την παρουσία επιστημόνων και αστροφυσικών, θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεσκοπικής παρατήρησης των άστρων. Τα δυο προηγούμενα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο ανέλαβε να μας παράσχει ο κ. Μηνόπουλος, πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, που διοργανώνει το συνέδριο.
Ο κ. Μηνόπουλος τόνισε ότι «ο Ορφέας έχει μια παγκόσμια καταξίωση σαν μορφή και σαν πνεύμα. Είχα όμως την αίσθηση ότι στον τόπο μας δεν ήταν τόσο γνωστός. Μέσα, ωστόσο, από τα συνέδριά μας και από τις προσπάθειες άλλων, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση στους συμπατριώτες μας. Αυτό φαίνεται κι από την πίεση, που είχαμε, ώστε να διοργανώσουμε το 3ο συνέδριο». Περαιτέρω, όρισε ως στόχος του συνεδρίου είναι να δούμε πόσο μας αφορά η έκφραση του τίτλου «Ο Ορφέας στη Θράκη - Μια δική μας υπόθεση»...»
Ζωγραφική και μουσική ανακαλύπτουν τις πτυχές του Ορφέα
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, διέκρινε το ζωγράφο κ. Γιάννη Μητράκα, ο οποίος συνέθεσε έναν πίνακα ζωγραφικής, που δεν υπάρχει παρόμοιος παγκοσμίως. Όπως δήλωσε ο κ. Μηνόπουλος, συνήθως τον Ορφέα τον παρουσιάζουν ως ένα νέο μουσικό καλλιτέχνη, να εξημερώνει τη φύση, είτε μέσα από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Στην απεικόνιση του κ. Μητράκα, παρουσιάζεται ο σοφός Ορφέας, αφού ο Ορφέας πραγματικά ασχολήθηκε και με την κοσμολογία και με την θεολογία. Απεικονίζεται ένας σοφός άνθρωπος, ο οποίος έχει κορόνα στο κεφάλι του σελίδες από το χρυσό βιβλίο της γνώσης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, που περιλαμβάνει δυο ορφικούς ύμνους, που έχουν σχέση με τη Σαμοθράκη, και έχουν μελοποιηθεί από τον συμπατριώτη μας, τον Θανάση Τρικούπη. Θα αποδοθούν από μια πολυμελή χορωδία και μια πολυμελή ορχήστρα, με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, με κίνηση και με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς. Όπως υποστήριξε ο κ. Μηνόπουλος, «το όλο χρώμα και θέαμα θα είναι εντυπωσιακό».
Ομιλίες και συζητήσεις από γνωστούς επιστήμονες
Κατά την πρώτη μέρα δε του συνεδρίου θα λάβει χώρα η κύρια ομιλία με τίτλο «μύησις-μύστης-μυστήριαα», η οποία θα αναλύει την έννοια «μυστήρια», όπως εννοούταν στην αρχαιότητα. Όπως παρατήρησε ο κ. Μηνόπουλος, που ήταν και εμπνευστής αυτής της θεματολογίας, «πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τη λέξη «μυστήρια». Όταν ακούμε εμείς οι σύγχρονοι για «Καβήρεια μυστήρια», «Ορφικά μυστήρια», «Ελευσίνια μυστήρια», νομίζουμε ότι κάτι κακό συνέβαινε. Άλλωστε, δεν ξεχνάω να λέω ότι και η δική μας η θρησκεία έχει τα μυστήρια της, κάποιες τελετουργίες, δηλαδή, για να προσεγγίσουμε το θειο».
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει ένα θέμα, που έχει σχέση με την αστρονομία. Όπως δήλωσε ο κ. Μηνόπουλος «παρόλο ότι φαίνεται περίεργο, επειδή έχει υπερισχύσει ότι ο Ορφέας ήταν ένας καλλιτέχνης, είχε παραμεληθεί αυτή η πλευρά». «Ευτυχώς», συνέχισε, «αυτή αρχίζει και μελετάται κυρίως από τους έλληνες συγγραφείς». Επιπλέον, εξέφρασε το ενδιαφέρον της συζήτησης ως προς το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου «να δούμε πως οι παρατηρήσεις που έκαναν γύρω στο 1500 π.χ., αναγνωρίζονται ως σωστές από τους σημερινούς αστρονόμους».
Μια άλλη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί από τον Πασχάλη Χριστοδούλου, θα έχει τίτλο «η ιερά νήσος Σαμοθράκη». «Αλήθεια, πόσοι ξέρουμε», αναρωτήθηκε ο κ. Μηνόπουλος «ότι ο Ιάσωνας πέρασε από εδώ με την Αργώ, πήγε στη Σαμοθράκη, πήγε στα «Καβήρεια μυστήρια» και αλλά ιστορικά γεγονότα;».
Δική μας υπόθεση;
Θα συζητηθεί επίσης και η επίδραση του ορφικού πνεύματος στον πολιτισμό των Ελλήνων, ενώ θα ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση περί του αν είναι τελικά δικιά μας υπόθεση ο Ορφέας στη Θράκη. Πάνω σε αυτό ο κ. Μηνόπουλος έθεσε κάποια ερωτήματα, που πρέπει να προβληματίσουν στη συζήτηση. «Είναι δικιά μας υπόθεση; Αξίζει να την ενστερνιστούμε; Θα την αφήσουμε στους γείτονες; Θα την αφήσουμε στους λαούς τους πιο μακρινούς, που ήδη την έχουν ενστερνιστεί;», αναρωτήθηκε. Και προσέθεσε, «συμβάλουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση και καλώ τους συμπατριώτες μας, όσοι μπορούν, να παραστούν στο συνέδριο».
Τέλος, ο κ. Μηνόπουλος τόνισε ότι ο Ορφέας είναι ένας δικός μας ήρωας, της Θράκης, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία. «Υπάρχει το ενδιαφέρον», έκρινε, «για εκδηλώσεις προς παρόμοια κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστούν οικονομικοί πόροι για τη συνέχιση τους». Ευχήθηκε δε «να υπάρξουν άνθρωποι, που θα ενδιαφερθούν είτε από τις καινούργιες αρχές, είτε με άλλους τρόπους, ώστε να συνεχίσουν αυτά τα συνέδρια και στο μέλλον».
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (Θωμάς Σταμούλης)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω