Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Οι πολίτες του ακριτικού Έβρου, οι συμπολίτες της Περιφέρειάς μας, σας υποδέχονται σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, που άλλοι ονομάζουν εσχατιά της Ευρώπης, εμείς όμως το ονομάζουμε πατρίδα μας απαρχή της Ευρώπης, πύλη εισόδου Ανατολής-δύσης, σταυροδρόμι πολιτισμών και χώρο μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων.
Τούτη τη χωροχρονική συγκυρία βιώσαμε ως σύγχρονοι Έλληνες την καταρράκωση της Εθνικής αξιοπρέπειας, τη διακύβευση των διαχρονικών αξιών της φυλής μας τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας ηθικής, τη περιεκτική ταυτοποίηση, την αμφισβήτηση, την απόρριψη του πολιτικού συστήματος, την αποστασιοποίηση της νέας γενιάς από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Κρίση δημοσιονομική, κρίση πολιτισμική, αξιακή.
Το ιστορικό διακύβευμα βουλιάζουμε ή σώζουμε τη χώρα...»
Η ιστορία ξανασυναντιέται με το όνομα Παπανδρέου. Είναι πεποίθηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού ότι ο ιστορικός του μέλλοντος με ανεξίτηλα γράμματα θα προσδώσει στον πρωθυπουργό της χώρας στον κ. Γεώργιο Παπανδρέου το προσωνύμιο ο Αναγεννητής της Ελλάδας. Ο Ελληνικός λαός με στεντόρεια φωνή αναφωνεί, κ Πρωθυπουργέ μας άλλαξε τα όλα.
Σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ τολμά την πιο ρηξικέλευθη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, εκχωρώντας πόρους, αρμοδιότητες, ρόλους εμπιστευόμενο στις περιφερειακές δυνάμεις του τόπου.
Κε Πρωθυπουργέ,
Τα στατιστικά ευρήματα διαχρονικά αποτυπώνοντας το επίπεδο του παραγωγικού δυναμικού και της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας της περιφέρειας μας την προσδίδουν περίοπτη θέση στο βάθρο της περιθωριακότητας, της αναπτυξιακής υστέρησης. Στοιχεία αποκαλυπτικά αλλά και απαγορευτικά για τοπικιστικές μεμψιμοιρίες, κομματικές αντιπαραθέσεις, προσωποπολιτικές εμπάθειες. Η δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος έχει καθοριστική αντανάκλαση στην τοπική οικονομία, ο ανενεργός αγροτικός πληθυσμός μεταναστεύει στα αστικά κέντρα. Η αποβιομηχάνιση απτή, έκδηλη, ορατή, η φτώχια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή.
Ο Βόρειος Έβρος αιμορραγεί.
Γενιές ολόκληρες σε τούτο τον τόπο μεγαλώσαμε στον τρόμο και την ανασφάλεια, βιώσαμε την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία.
Κι αν στέκομαι λίγο περισσότερο στα προβλήματα είναι που αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζω από τις καθημερινές μου επαφές με τους συμπολίτες μας. Και σας τη μεταφέρω όπως έχω χρέος να κάνω. Όπως επίσης και σας μεταφέρω ότι εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το αναπτυξιακό σας όραμα, έχουμε ελπίδα, θεωρούμε τον τόπο μας περιοχή πρώτης ευκαιρίας και δουλεύουμε για αυτό.
Περιμένουμε από εσάς την συνδρομή σας και όλες αυτές τις ενέργειες που θα καταστήσουν την Περιφέρειά μας πρότυπο ανάπτυξης. Διαθέτουμε την δυναμική, έχουμε τη θέληση, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτουμε όραμα και σχέδιο. Χρειαζόμαστε όμως και την κεντρική εξουσία. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσω να απαντήσω στους συμπολίτες μας με επάρκεια και ικανοποίηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από λίγες μόνο μέρες στα πλαίσια ενός διαδικτυακού διαύλου επικοινωνίας με νέους της περιφέρειά μας πήρα την παρακάτω επιστολή που με συγκλόνισε. Μου την έστειλε μία 16χρονη κοπέλα από τον Βόρειο Έβρο.
«Κύριε Γιαννακίδη,
Κατάγομαι από ένα χωριό του Βορείου Εβρου.16 χρόνια έμεινα σε αυτόν τον ακριτικό για άλλους, αγαπημένο για μένα τόπο
Εδώ έκανα τα πρώτα μου βήματα, πήγα σχολείο έκανα φίλους.
Όσο μεγάλωνα ένοιωθα την αγωνία και τον φόβο των δικών μου ανθρώπων για το μέλλον, η περηφάνια μου ως Εβρίτισσα και ελληνίδα μου έδινε πάντα πλεόνασμα ψυχής .
Σήμερα όμως έχω απογοητευτεί. Μιλώ με τους φίλους και τους συμμαθητές μου και συμφωνούμε ότι στον Έβρο, στην Ελλάδα την ίδια, δεν έχουμε μέλλον.
Κάποιοι ντρέπονται για την κατάσταση. Η μητέρα μου έτσι κι αλλιώς δεν κατάφερε να βρει δουλειά τόσα χρόνια, δύσκολα πάντα τα πράγματα και ο πατέρας μου έμεινε στα 55 του άνεργος.
Νιώθω ότι δεν με κρατά πλέον τίποτα εδώ. Πάω στο σχολείο και βλέπω τους ανθρώπους σκυθρωπούς και από μέσα μου κλαίω γιατί είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψω τον τόπο μου, άλλωστε το δρόμο της ξενιτιάς τον ξέρουμε πολύ καλά οι Βόρειο – Εβρίτες.
Δεν έχω ελπίδα. Κουράστηκα από τα κούφια λόγια και τις υποσχέσεις των πολιτικών. Δεν με ενδιαφέρουν τα προγράμματα και οι αναλύσεις.
Αν γράφω σε εσάς το κάνω, μόνο και μόνο για να σας μεταφέρω την αγωνία μίας γενιάς που ζει πλέον στην απελπισία. Μιας γενιάς με υποθηκευμένο μέλλον.
Αν υπάρχει κάτι που σας ζητώ είναι να μην κλείσετε το παράθυρο στην ελπίδα. Να αφήσετε μία χαραμάδα αισιοδοξίας .
Να μας αφήσετε να ζήσουμε και να ονειρευτούμε στον τόπο μας. Στη Θράκη μας. Μας το χρωστάτε.
Μία περήφανη αλλά και απελπισμένη Εβρίτισσα.»
Πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τους συνεργάτες μου σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού, διαβουλευόμενοι με τους παραγωγικούς – κοινωνικοοικονομικούς φορείς ολόκληρης της περιφέρειας χωρίς διαχωρισμούς και οριοθετήσεις, να συναποφασίσουμε τον στρατηγικό επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας, την παραγωγική μας ταυτότητα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που θα προσδώσουν κοινωνικό πλεόνασμα, προστιθέμενη αξία.
Αξιοποιώντας το μεγάλο μας αναπτυξιακό φάρο το Δ.Π.Θ. αναδεικνύουμε και συγκεράζουμε τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, σε ένα σχηματοποιημένο πρόγραμμα αρχών και δράσεων που θα υλοποιούμε απαρέγκλιτα με συγκεκριμενοποιημένες δράσεις, εφικτό χρονοδιάγραμμα, διασφαλισμένους πόρους.
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ
► Αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό το περιβάλλον
► Αξιοποίηση πόρων και υποδομών με πνεύμα οικονομίας εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας παραγωγικότητας.
► Αλληλεγγύη – συνεργασία – σύμπραξη – συνέργια των τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων
► Ισότητα ευκαιριών – ισονομία ισοπολιτεία – σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον πολίτη
► Μαχητική και διεκδικητική Περιφερειακή Διοίκηση με όραμα και στόχους
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
► Περιφέρεια με ενιαία περιφερειακή συνείδηση και δική της ταυτότητα
► Περιφέρεια διεθνής κόμβος και ελκυστικός προορισμός
► Περιφέρεια ανταγωνιστική παραγωγική και εξωστρεφής
► Περιφέρεια βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία
► Περιφέρεια με ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον
2. Περιφέρεια διεθνής κόμβος και ελκυστικός προορισμός
Οι ραγδαίες εξελίξεις στον Βαλκανικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο μετατρέπουν την Περιφέρεια ΑΜΘ από «ακριτική» και «απομονωμένη» σε «πύλη» και «κόμβο», καθώς:
► Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο σε σχέση με διεθνή και διευρωπαϊκά μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα,
► Είναι έξοδος στην θάλασσα μιας ευρύτατης ενδοχώρας,
► Είναι ιστορικό και σύγχρονο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών,
► Έχει σημαντική τουριστική δυναμική.
Η δυναμική ενσωμάτωση της Περιφέρειας στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της, στην βελτίωση της ελκυστικότητας της και της συνολικής ανταγωνιστικότητας της.
Η αξιοποίηση της θέσης της μπορεί να υποστηρίξει την ανάδειξη νέων δυναμικών κλάδων, την προσέλκυση επενδύσεων, την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Στην μετατροπή της περιφέρειας σε «κόμβο» και ελκυστικό προορισμό μπορούν να συμβάλουν μέσα από τα παρακάτω Μέτρα:
Στόχοι και Μέτρα:
► Η προώθηση των αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών προσπελασιμότητας, επικοινωνιών και ενέργειας,
► Η δημιουργία υποδομών ανάπτυξης του εμπορίου και ειδικών ζωνών κινήτρων (ελεύθερες ζώνες, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ.),
► Η δημιουργία δομής-φορέα προσέλκυσης και προσανατολισμού ιδιωτικών κεφαλαίων,
► Η συμμετοχή σε διεθνή και περιφερειακά-Βαλκανικά δίκτυα επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και απασχόλησης,
► Η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών (γέφυρες φιλίας και συνεργασίας),
► Η δημιουργία κοινών τουριστικών «πακέτων» με γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς,
► Η ενίσχυση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες μέσω της δημιουργίας μόνιμων δικτύων συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την γειτονική Βουλγαρία (το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. με το οποίο έχει χερσαία σύνορα η Ελλάδα) όπως επίσης και με την Τουρκία,
► Μέτρα για την κοινή προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση κοινών απειλών από φυσικές καταστροφές με την Βουλγαρία και την Τουρκία.
► Η Περιφέρεια να αποτελέσει το κέντρο υποστήριξης επιχειρηματικών ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη βαλκανική ζώνη
► Οργάνωση του Γραφείου στις Βρυξέλλες που θα υποστηρίζει τους τοπικούς φορείς.
3. Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών προσπελασιμότητας
Η ένταξη της περιφέρειας στα διεθνή δίκτυα, η ανάπτυξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η συνοχή του περιφερειακού χώρου σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με τη βελτίωση και ολοκλήρωση των δικτύων μεταφορών.
Στον τομέα αυτό η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μέσω της Εγνατίας συνδέεται με 4 χερσαίους διευρωπαϊκούς άξονες, διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα δύο σημαντικά λιμάνια και δύο σημαντικά αεροδρόμια ενώ υπάρχουν ήδη τέσσερις διασυνοριακές «πύλες» με την Βουλγαρία και δύο με την Τουρκία. Η Καβάλα και Αλεξανδρούπολη μπορούν να εξελιχθούν σε κόμβους συνδυασμένων μεταφορών (ταυτόχρονη εξυπηρέτηση οδικών, σιδηροδρομικών, εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών). Είναι επιτακτική η σύνδεση τους με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου με τα Παραδουνάβια λιμάνια. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αυτή είναι η απάντηση μας, στη νέα γεωγραφία, στην νέα χωροταξία, στην νέα οικονομία.
Το σημερινό σύστημα των υποδομών προσπελασιμότητας και μεταφορών της ΑΜΘ πρέπει να ολοκληρωθεί με:
► Την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού και τις ανάλογες συνδέσεις με την Βουλγαρία και τους διευρωπαϊκούς άξονες (Ξάνθης- Smolyan, Κομοτηνής- Kardjali, Καβάλας- Δράμας- Σερρών- Προμαχώνας).
► Την αναβάθμιση των λιμανιών και αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, την σύνδεση του νέου εμπορικού λιμανιού της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο (Τοξότες Ξάνθης) και την λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου (λιμάνι Αλεξανδρούπολης) και Ελεύθερης Ζώνης (λιμάνι Καβάλας).
► Την προώθηση της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης- Αλεξανδρούπολης- Μπουργκαζ.
► Την οδική διασύνδεση Ορμένιου- Μπουργκαζ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, τελειώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πλέον έχουμε συναποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα .Να αφήσουμε πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εκείνα που στιγμάτισαν τον τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά σφυρηλατώντας την ενιαία περιφερειακή μας συνείδηση. Αυτό άλλωστε είναι και το σύνθημα μας αλλά και το στοίχημά αν θέλετε.
Μόνο τότε θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θα δώσουμε την απάντηση σε όλα τα νέα παιδιά του τόπου: να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή χωρίς να θυσιάσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε να κρατήσουμε την χαραμάδα, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Είναι εθνική ανάγκη και εθνικό μας χρέος.
Σας ευχαριστώ
Οι πολίτες του ακριτικού Έβρου, οι συμπολίτες της Περιφέρειάς μας, σας υποδέχονται σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, που άλλοι ονομάζουν εσχατιά της Ευρώπης, εμείς όμως το ονομάζουμε πατρίδα μας απαρχή της Ευρώπης, πύλη εισόδου Ανατολής-δύσης, σταυροδρόμι πολιτισμών και χώρο μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων.
Τούτη τη χωροχρονική συγκυρία βιώσαμε ως σύγχρονοι Έλληνες την καταρράκωση της Εθνικής αξιοπρέπειας, τη διακύβευση των διαχρονικών αξιών της φυλής μας τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας ηθικής, τη περιεκτική ταυτοποίηση, την αμφισβήτηση, την απόρριψη του πολιτικού συστήματος, την αποστασιοποίηση της νέας γενιάς από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Κρίση δημοσιονομική, κρίση πολιτισμική, αξιακή.
Το ιστορικό διακύβευμα βουλιάζουμε ή σώζουμε τη χώρα...»
Η ιστορία ξανασυναντιέται με το όνομα Παπανδρέου. Είναι πεποίθηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού ότι ο ιστορικός του μέλλοντος με ανεξίτηλα γράμματα θα προσδώσει στον πρωθυπουργό της χώρας στον κ. Γεώργιο Παπανδρέου το προσωνύμιο ο Αναγεννητής της Ελλάδας. Ο Ελληνικός λαός με στεντόρεια φωνή αναφωνεί, κ Πρωθυπουργέ μας άλλαξε τα όλα.
Σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ τολμά την πιο ρηξικέλευθη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, εκχωρώντας πόρους, αρμοδιότητες, ρόλους εμπιστευόμενο στις περιφερειακές δυνάμεις του τόπου.
Κε Πρωθυπουργέ,
Τα στατιστικά ευρήματα διαχρονικά αποτυπώνοντας το επίπεδο του παραγωγικού δυναμικού και της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας της περιφέρειας μας την προσδίδουν περίοπτη θέση στο βάθρο της περιθωριακότητας, της αναπτυξιακής υστέρησης. Στοιχεία αποκαλυπτικά αλλά και απαγορευτικά για τοπικιστικές μεμψιμοιρίες, κομματικές αντιπαραθέσεις, προσωποπολιτικές εμπάθειες. Η δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος έχει καθοριστική αντανάκλαση στην τοπική οικονομία, ο ανενεργός αγροτικός πληθυσμός μεταναστεύει στα αστικά κέντρα. Η αποβιομηχάνιση απτή, έκδηλη, ορατή, η φτώχια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή.
Ο Βόρειος Έβρος αιμορραγεί.
Γενιές ολόκληρες σε τούτο τον τόπο μεγαλώσαμε στον τρόμο και την ανασφάλεια, βιώσαμε την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία.
Κι αν στέκομαι λίγο περισσότερο στα προβλήματα είναι που αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζω από τις καθημερινές μου επαφές με τους συμπολίτες μας. Και σας τη μεταφέρω όπως έχω χρέος να κάνω. Όπως επίσης και σας μεταφέρω ότι εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το αναπτυξιακό σας όραμα, έχουμε ελπίδα, θεωρούμε τον τόπο μας περιοχή πρώτης ευκαιρίας και δουλεύουμε για αυτό.
Περιμένουμε από εσάς την συνδρομή σας και όλες αυτές τις ενέργειες που θα καταστήσουν την Περιφέρειά μας πρότυπο ανάπτυξης. Διαθέτουμε την δυναμική, έχουμε τη θέληση, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτουμε όραμα και σχέδιο. Χρειαζόμαστε όμως και την κεντρική εξουσία. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσω να απαντήσω στους συμπολίτες μας με επάρκεια και ικανοποίηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από λίγες μόνο μέρες στα πλαίσια ενός διαδικτυακού διαύλου επικοινωνίας με νέους της περιφέρειά μας πήρα την παρακάτω επιστολή που με συγκλόνισε. Μου την έστειλε μία 16χρονη κοπέλα από τον Βόρειο Έβρο.
«Κύριε Γιαννακίδη,
Κατάγομαι από ένα χωριό του Βορείου Εβρου.16 χρόνια έμεινα σε αυτόν τον ακριτικό για άλλους, αγαπημένο για μένα τόπο
Εδώ έκανα τα πρώτα μου βήματα, πήγα σχολείο έκανα φίλους.
Όσο μεγάλωνα ένοιωθα την αγωνία και τον φόβο των δικών μου ανθρώπων για το μέλλον, η περηφάνια μου ως Εβρίτισσα και ελληνίδα μου έδινε πάντα πλεόνασμα ψυχής .
Σήμερα όμως έχω απογοητευτεί. Μιλώ με τους φίλους και τους συμμαθητές μου και συμφωνούμε ότι στον Έβρο, στην Ελλάδα την ίδια, δεν έχουμε μέλλον.
Κάποιοι ντρέπονται για την κατάσταση. Η μητέρα μου έτσι κι αλλιώς δεν κατάφερε να βρει δουλειά τόσα χρόνια, δύσκολα πάντα τα πράγματα και ο πατέρας μου έμεινε στα 55 του άνεργος.
Νιώθω ότι δεν με κρατά πλέον τίποτα εδώ. Πάω στο σχολείο και βλέπω τους ανθρώπους σκυθρωπούς και από μέσα μου κλαίω γιατί είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψω τον τόπο μου, άλλωστε το δρόμο της ξενιτιάς τον ξέρουμε πολύ καλά οι Βόρειο – Εβρίτες.
Δεν έχω ελπίδα. Κουράστηκα από τα κούφια λόγια και τις υποσχέσεις των πολιτικών. Δεν με ενδιαφέρουν τα προγράμματα και οι αναλύσεις.
Αν γράφω σε εσάς το κάνω, μόνο και μόνο για να σας μεταφέρω την αγωνία μίας γενιάς που ζει πλέον στην απελπισία. Μιας γενιάς με υποθηκευμένο μέλλον.
Αν υπάρχει κάτι που σας ζητώ είναι να μην κλείσετε το παράθυρο στην ελπίδα. Να αφήσετε μία χαραμάδα αισιοδοξίας .
Να μας αφήσετε να ζήσουμε και να ονειρευτούμε στον τόπο μας. Στη Θράκη μας. Μας το χρωστάτε.
Μία περήφανη αλλά και απελπισμένη Εβρίτισσα.»
Πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τους συνεργάτες μου σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού, διαβουλευόμενοι με τους παραγωγικούς – κοινωνικοοικονομικούς φορείς ολόκληρης της περιφέρειας χωρίς διαχωρισμούς και οριοθετήσεις, να συναποφασίσουμε τον στρατηγικό επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας, την παραγωγική μας ταυτότητα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που θα προσδώσουν κοινωνικό πλεόνασμα, προστιθέμενη αξία.
Αξιοποιώντας το μεγάλο μας αναπτυξιακό φάρο το Δ.Π.Θ. αναδεικνύουμε και συγκεράζουμε τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, σε ένα σχηματοποιημένο πρόγραμμα αρχών και δράσεων που θα υλοποιούμε απαρέγκλιτα με συγκεκριμενοποιημένες δράσεις, εφικτό χρονοδιάγραμμα, διασφαλισμένους πόρους.
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ
► Αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό το περιβάλλον
► Αξιοποίηση πόρων και υποδομών με πνεύμα οικονομίας εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας παραγωγικότητας.
► Αλληλεγγύη – συνεργασία – σύμπραξη – συνέργια των τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων
► Ισότητα ευκαιριών – ισονομία ισοπολιτεία – σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον πολίτη
► Μαχητική και διεκδικητική Περιφερειακή Διοίκηση με όραμα και στόχους
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
► Περιφέρεια με ενιαία περιφερειακή συνείδηση και δική της ταυτότητα
► Περιφέρεια διεθνής κόμβος και ελκυστικός προορισμός
► Περιφέρεια ανταγωνιστική παραγωγική και εξωστρεφής
► Περιφέρεια βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία
► Περιφέρεια με ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον
2. Περιφέρεια διεθνής κόμβος και ελκυστικός προορισμός
Οι ραγδαίες εξελίξεις στον Βαλκανικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο μετατρέπουν την Περιφέρεια ΑΜΘ από «ακριτική» και «απομονωμένη» σε «πύλη» και «κόμβο», καθώς:
► Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο σε σχέση με διεθνή και διευρωπαϊκά μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα,
► Είναι έξοδος στην θάλασσα μιας ευρύτατης ενδοχώρας,
► Είναι ιστορικό και σύγχρονο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών,
► Έχει σημαντική τουριστική δυναμική.
Η δυναμική ενσωμάτωση της Περιφέρειας στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της, στην βελτίωση της ελκυστικότητας της και της συνολικής ανταγωνιστικότητας της.
Η αξιοποίηση της θέσης της μπορεί να υποστηρίξει την ανάδειξη νέων δυναμικών κλάδων, την προσέλκυση επενδύσεων, την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Στην μετατροπή της περιφέρειας σε «κόμβο» και ελκυστικό προορισμό μπορούν να συμβάλουν μέσα από τα παρακάτω Μέτρα:
Στόχοι και Μέτρα:
► Η προώθηση των αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών προσπελασιμότητας, επικοινωνιών και ενέργειας,
► Η δημιουργία υποδομών ανάπτυξης του εμπορίου και ειδικών ζωνών κινήτρων (ελεύθερες ζώνες, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ.),
► Η δημιουργία δομής-φορέα προσέλκυσης και προσανατολισμού ιδιωτικών κεφαλαίων,
► Η συμμετοχή σε διεθνή και περιφερειακά-Βαλκανικά δίκτυα επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και απασχόλησης,
► Η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών (γέφυρες φιλίας και συνεργασίας),
► Η δημιουργία κοινών τουριστικών «πακέτων» με γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς,
► Η ενίσχυση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες μέσω της δημιουργίας μόνιμων δικτύων συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την γειτονική Βουλγαρία (το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. με το οποίο έχει χερσαία σύνορα η Ελλάδα) όπως επίσης και με την Τουρκία,
► Μέτρα για την κοινή προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση κοινών απειλών από φυσικές καταστροφές με την Βουλγαρία και την Τουρκία.
► Η Περιφέρεια να αποτελέσει το κέντρο υποστήριξης επιχειρηματικών ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη βαλκανική ζώνη
► Οργάνωση του Γραφείου στις Βρυξέλλες που θα υποστηρίζει τους τοπικούς φορείς.
3. Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών προσπελασιμότητας
Η ένταξη της περιφέρειας στα διεθνή δίκτυα, η ανάπτυξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η συνοχή του περιφερειακού χώρου σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με τη βελτίωση και ολοκλήρωση των δικτύων μεταφορών.
Στον τομέα αυτό η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μέσω της Εγνατίας συνδέεται με 4 χερσαίους διευρωπαϊκούς άξονες, διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα δύο σημαντικά λιμάνια και δύο σημαντικά αεροδρόμια ενώ υπάρχουν ήδη τέσσερις διασυνοριακές «πύλες» με την Βουλγαρία και δύο με την Τουρκία. Η Καβάλα και Αλεξανδρούπολη μπορούν να εξελιχθούν σε κόμβους συνδυασμένων μεταφορών (ταυτόχρονη εξυπηρέτηση οδικών, σιδηροδρομικών, εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών). Είναι επιτακτική η σύνδεση τους με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου με τα Παραδουνάβια λιμάνια. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αυτή είναι η απάντηση μας, στη νέα γεωγραφία, στην νέα χωροταξία, στην νέα οικονομία.
Το σημερινό σύστημα των υποδομών προσπελασιμότητας και μεταφορών της ΑΜΘ πρέπει να ολοκληρωθεί με:
► Την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού και τις ανάλογες συνδέσεις με την Βουλγαρία και τους διευρωπαϊκούς άξονες (Ξάνθης- Smolyan, Κομοτηνής- Kardjali, Καβάλας- Δράμας- Σερρών- Προμαχώνας).
► Την αναβάθμιση των λιμανιών και αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, την σύνδεση του νέου εμπορικού λιμανιού της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο (Τοξότες Ξάνθης) και την λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου (λιμάνι Αλεξανδρούπολης) και Ελεύθερης Ζώνης (λιμάνι Καβάλας).
► Την προώθηση της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης- Αλεξανδρούπολης- Μπουργκαζ.
► Την οδική διασύνδεση Ορμένιου- Μπουργκαζ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, τελειώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πλέον έχουμε συναποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα .Να αφήσουμε πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εκείνα που στιγμάτισαν τον τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά σφυρηλατώντας την ενιαία περιφερειακή μας συνείδηση. Αυτό άλλωστε είναι και το σύνθημα μας αλλά και το στοίχημά αν θέλετε.
Μόνο τότε θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θα δώσουμε την απάντηση σε όλα τα νέα παιδιά του τόπου: να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή χωρίς να θυσιάσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε να κρατήσουμε την χαραμάδα, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Είναι εθνική ανάγκη και εθνικό μας χρέος.
Σας ευχαριστώ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω