Εδώ και είκοσι χρόνια, πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για την παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης, την ακτογραμμή που αρχίζει κάτω από το Φάρο και φτάνει μέχρι τη στροφή Εγνατία
Εδώ και είκοσι χρόνια, πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για την παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης, την ακτογραμμή που αρχίζει κάτω από το Φάρο και φτάνει μέχρι τη στροφή Εγνατία.
Το θέμα παραλιακή ζώνη έχει δυο διαστάσεις. Η μια αφορά το ουσιαστικό, την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσίας και η άλλη το χρηστικό και αισθητικό, την ανάπλαση...
Μόνο μέσα στο 2010, δυο φορές, Μάιο και Νοέμβριο, οι νοτιάδες προκάλεσαν ζημιές στην παραλία της Απολλωνιάδας. Ο κίνδυνος να υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος και της παιδικής χαράς, είναι ορατός. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι για το τμήμα από το Φάρο μέχρι και το νεώσοικο των Ναυτοπροσκόπων, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο Ζώνη Λιμένα, αρμόδιος για την εκτέλεση έργων είναι ο ΟΛΑ ΑΕ, ενώ για τα υπόλοιπο τμήμα, από το νεώσοικο μέχρι το ξενοδοχείο «Εγνατία», το οποίο είναι Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας, αρμόδιος είναι ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
Προ ημερών, με αφορμή τις ζημιές στην παραλία της Απολλωνιάδας, στον τοπικό τύπο γράφτηκε, ότι για την επισκευή των ζημιών απαιτείται να εκδοθεί ΚΥΑ με υπογραφή πέντε συναρμόδιων Υπουργών καθώς και ότι ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης και η Γ.Γ. Περιφέρειας ΑΜΘ κα Θεοδώρα Κόκλα επί μήνες δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Η αλήθεια η οποία απορρέει από τη σχετική νομοθεσία (άρθρα 3, 12 και 14 Ν. 2971/2001 και ΚΥΑ 11014/2003) έχει ως εξής:
• Ο κάθε ιδιώτης - πολύ δε περισσότερο ο Δήμος - επιτρέπεται να κάνει τα αναγκαία τεχνικά έργα στον αιγιαλό, παραλία ή θάλασσα για να προστατέψει την περιουσία του όταν η ακτή διαβρώνεται από τη θάλασσα.
• Η διάβρωση της ακτής διαπιστώνεται και επιβεβαιώνεται από την Επιτροπή καθορισμού αιγιαλού - παραλίας.
• Η άδεια εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση μέσω της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας η οποία και μεριμνά για τις απαιτούμενες εγκρίσεις-γνωμοδοτήσεις.
• Η αίτηση συνοδεύεται από τεχνικό φάκελο και εμπεριστατωμένη ακτομηχανική μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων του ΥΠΕΚΑ.
• Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 4 μήνες αφότου κατατεθεί η αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία.
Συνεπώς, το «δεν ανταποκρίθηκαν» αν αναφέρεται μόνο στη χρηματοδότηση, καλώς. Αν όμως αναφέρεται στη διαδικασία τότε τα αναγραφέντα δεν είναι ακριβή.
Όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα, ελπίζουμε, να βρεθεί η λύση από τη νέα ισχυρή, λόγω Καλλικράτη, Δημοτική Αρχή που αναλαμβάνει σε λίγες μέρες.
Έστω και μετά από δεκαετίες, περιμένουμε μια παραλιακή ζώνη ασφαλή και συγχρόνως χρηστική στους πολίτες που θα σηματοδοτεί τη φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης ως πράγματι παραλιακής πόλης.
Αλεξανδρούπολη 9 Δεκεμβρίου 2010
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
* Αεροφωτογραφίες: Μόσχος Κοπούκης
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω