Ο Ιανουάριος μήνας είναι ο δεύτερος χειμερινός μήνας, "η καρδιά του χειμώνα", όπως λέμε, με έντονα τα καιρικά φαινόμενα, χαμηλές θερμοκρασίες, σφοδρούς βόρειους ανέμους και ταραγμένες θάλασσες. Κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου συνήθως καλοσυνεύει ο καιρός και απολαμβάνουμε για μερικές μέρες μια σχετική καλοκαιρία, μια ανάπαυλα από τα χειμωνιάτικα μπουρίνια.
Οι γλυκές αυτές χειμωνιάτικες ημέρες, είναι οι γνωστές «Αλκυονίδες ημέρες», που σύμφωνα με τον πανάρχαιό μας μύθο, πήραν το όνομά τους από την Αλκυόνα, το ψαροπούλι της ακτής που κλωσά τα αυγά του αυτές τις μέρες. Η Αλκυόνα σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση είναι ένα πτηνό, που συμβολίζει την γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους...»
Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες και διαρκούν από μία ως δύο εβδομάδες κατά το δεύτερο ως επί το πλείστον, δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Οι μύθοι σχετικά είναι πολλοί αλλά σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για το θεό Ποσειδώνα που προσφέρει τις μέρες αυτές στην Αλκυόνη κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου, την οποία μεταμόρφωσε ο Δίας σε πουλί αλκυόνη, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά της στα βράχια των αλκυονίδων νήσων, χειμώνα κι όχι άνοιξη.
Ωστόσο υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά άλλοι επιμένουν να αποδίδουν την διάρκεια τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα μέσα στην καρδιά του χειμώνα.
Οι μέρες αυτές πραγματικά είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στο καταχείμωνο και ιδιαίτερα για τη χώρα μας που λούζεται στον ήλιο. Γαληνεύουν οι θάλασσες, κοπάζουν οι άνεμοι ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα, και μαζί κι οι καρδιές μας μ' αυτή την αλλαγή του καιρού και αισιόδοξοι πια προσδοκούμε και τον ερχομό της άνοιξης. Εκείνο που θα ‘πρεπε να διακρίνουμε όλοι μας μέσα από τις αλκυονίδες ημέρες, είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα είτε για λίγο «αλκυονίδες μέρες» είτε για περισσότερο «άνοιξη - καλοκαίρι».
Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης
Γεωτεχνικός - Δασολόγος
Master στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω