Πλοία-κοντέινερ για λαθρομετανάστες θα εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη και θα λειτουργήσουν ως πλωτά κέντρα υποδοχής!
Σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", δύο πλοία-μαμούθ σχεδιάζει να φέρει από την Ολλανδία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της ροής λαθρομεταναστών σε όλη τη χώρα! Πρόκειται για την επόμενη κίνηση των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη μετά την αναγγελία της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο.
Τα δύο πλοία, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Ρότερνταμ, έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων και θα λειτουργήσουν ως πλωτά κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών. Την ίδια στιγμή σε τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία τριών κέντρων υποδοχής σε ισάριθμα παλαιά στρατόπεδα στον Έβρο. Μάλιστα, για αυτούς τους χώρους έχει ζητηθεί άλλου τύπου βοήθεια από ειδική υπηρεσία της κυβέρνησης της Δανίας προκειμένου με κατάλληλες λυόμενες κατασκευές να πολλαπλασιασθεί η χωρητικότητά τους...»
Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέταζε λόγω έλλειψης χώρων σε στρατόπεδα, αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων πολλών πολιτών, τη δημιουργία «πλωτών κέντρων υποδοχής μεταναστών». Γι΄ αυτόν τον λόγο λοιπόν ζητήθηκε η λίστα με όλα τα επιβατηγά πλοία που ήταν ακινητοποιημένα - λόγω κατάσχεσης κτλ.- σε διάφορα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα είχαν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία για τη χωρητικότητά τους, για τη δυνατότητα φιλοξενίας μεταναστών και για ζητήματα ασφαλείας των πλοίων.
Ωστόσο η ιδέα χρήσης ενός κλασικού επιβατηγού πλοίου ως πλωτού κέντρου υποδοχής μεταναστών χαρακτηριζόταν προβληματική αφού ανέκυπταν διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών-μεταναστών. Έτσι λοιπόν οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη μελέτησαν ενδελεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο να ενοικιάσουν από την ολλανδική κυβέρνηση δύο τεράστια πλοία που είναι ειδικά διαμορφωμένα για την πολυήμερη παραμονή λαθρομεταναστών ή ατόμων που μεταφέρονται από μια χώρα σε άλλη λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για πλωτά μέσα που εξωτερικά μοιάζουν με τεράστια φορτηγά πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση τα «κοντέινερ» είναι ειδικά διασκευασμένα δωμάτια και χώροι διαμονής των μεταναστών. Επιπλέον στα συγκεκριμένα πλοία μπορεί να τηρηθούν μέτρα ασφαλείας από τις αστυνομικές αρχές, με ειδικούς χώρους παραμονής για τους ενστόλους, εξωτερικούς ελέγχους πρόσβασης κτλ.
Τα πλοία αυτά χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ. Ωστόσο, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την πρεσβεία της Ολλανδίας, αλλά και μετά τις επαφές με ιδιώτες που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αυτά τα πλοία δύναται να παραχωρηθούν στις ελληνικές αρχές για τις ανάγκες διαχείρισης του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα πλοία θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη και σε λιμάνια νησιών του Αιγαίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής εξερχόμενος από το υπουργείο Εσωτερικών όπου συμμετείχε στην διυπουργική επιτροπή για το κέντρο της Αθήνας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα από δημοσιογράφους τόνισε ότι:
«Εξετάζουμε όλες τις προτάσεις που μας γίνονται, όλες τις εμπειρίες που έχουν αξιοποιηθεί για τέτοιες περιπτώσεις από άλλα κράτη. Πρέπει να βρούμε ποια είναι η πιο πρόσφορη για την Ελλάδα και την περίπτωσή μας» και συμπλήρωσε πως: «Μια από αυτές τις προτάσεις είναι και η ενοικίαση πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών. Ωστόσο κάθε μια από αυτές τις λύσεις έχει και προβλήματα. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος της μεταφοράς και κάποια προβλήματα που αφορούν στον ελλιμενισμό του πλωτού μέσου, πού εγκαθίσταται και σε ποια περιοχή θα ήταν χρήσιμο».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω