της Κωνσταντίνας Κότσαρη
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τη στιγμή αυτή στη χώρα μας επισυμβαίνουν σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ανάπτηξης. Η Εκπαίδευση και η Παιδεία γενικότερα, έχουν μπει στην τροχιά μιας βαθιάς ύφεσης που χτυπά κατά κύριο λόγο τον μαθητή και στη συνέχεια τον γονιό και τον εκπαιδευτικό.
Μια σειρά μέτρων προωθούνται συνεχώς χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια, θέτοντας έτσι τους εργαζομένους στο χώρο της Παιδείας και κυρίως το μαθητή στο περιθώριο του υποβιβασμού και την αναξιοπρέπειας. Σήμερα λοιπον, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που θα μεταβάλλουν αρνητικά το δημοσιοϋπαλληλικό και εκπαιδευτικό τοπίο: ...»
α) Δρομολογείται νέο μισθολόγιο που όπως όλα δείχνουν θα χειροτερεύσει την, ήδη, δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει ο εκπαιδευτικός. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπές μισθών και επιδομάτων και οι συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα αγαθά οδήγησαν στην πάνω από 30% συρρίκνωση του εισοδήματός μας. Και έπεται συνέχεια…
β) Ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2011, ένας προϋπολογισμός φτώχειας, μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία (για πρώτη φορά σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ). Επιπρόσθετα, δεν προβλέπει ούτε 1€ για νέες κτηριακές υποδομές και για την αλλαγή των όρων στέγασης για χιλιάδες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου. Ταυτόχρονα, η δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.
γ) Ετοιμάζεται μια «αναδιοργάνωση της οργανοδιοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος» την οποία ήδη έχει απορρίψει ο Κλάδος και η οποία είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψει κατά πολύ τους όρους λειτουργίας της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
δ) Δρομολογούνται συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολικών μονάδων που με το πρόσχημα τον όποιο «εξορθολογισμό» θα πετύχουν την αφαίρεση ποιότητας από την εκπαίδευση με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού λόγω της οργανικών θέσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.
ε) Επιτροπή του Υπουργείου επεξεργάζεται ερήμην μας αλλαγές των Π.Δ. 200 και 201 που αποτελούν τη βάση λειτουργίας της εκπαίδευσης.
στ) Συνάδελφοι αποσπασμένοι στο εξωτερικό επιστρέφουν πριν τη λήξη της θητείας τους ως υπεράριθμοι ενώ άλλοι καταλαμβάνουν επιλεκτικά και με αδιαφανείς διαδικασίες τις θέσεις τους.
ζ) Το μέλλον της Μετεκπαίδευσης, ενός θεσμού με μεγάλη και ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση, είναι αβέβαιο.
Και αυτά είναι λίγα μόνο "μέτρα" που εισάγονται από την Κυβέρνηση του Μνημονίου. Μέτρα που οδηγούν όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς σε "εκπαιδευτικό μεσαίωνα" καταδικάζοντας έτσι και την όποια εξέλιξη στους κόλπους της Παιδείας της χώρας μας.
Κωνσταντίνα Δ. Κότσαρη
Εκπαιδευτικός - Δημοσιογράφος
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω