Ένα εντυπωσιακό υδραυλικό έργο έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι ύστερα από πολύχρονες ανασκαφές στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου
Μόλις 300 μέτρα από τον ποταμό Έβρο, σε μια πόλη διάσημη για τη βυζαντινή της ιστορία, μια ανασκαφή έφερε στο φως ένα σπουδαίο υδραυλικό έργο. Όχι μεσαιωνικό, όμως. Πρόκειται για ένα έργο υδραυλικό, της ρωμαϊκής εποχής, τότε που το Διδυμότειχο ονομαζόταν Πλωτινόπολη. Η εντυπωσιακή ανασκαφή διαρκεί χρόνια.
Ευτυχώς που γίνονται επιστημονικές διαλέξεις για να πάρει χαμπάρι η πρωτεύουσα, η οποία ως προς τον Έβρο ασχολείται μονάχα με τους φράχτες...
Ο αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής από τη ΙΘ’ εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης θα παρουσιάσει σήμερα στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο των διαλέξεων των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1), τα πιο πρόσφατα ευρήματα της ανασκαφής. Η διάλεξή του έχει τον τίτλο «Εντυπωσιακό δείγμα υδραυλικής αρχιτεκτονικής ρωμαϊκών χρόνων στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου». Η ανασκαφή διεξάγεται στην περιοχή Αγίας Πέτρας Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου, στον οχυρό λόφο «Αγίας Πέτρας» (ύψους 55,90 μ.)...»
Η θέση έχει ταυτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Γεώργιο Μπακαλάκη. Ο κ. Κουτσουμανής σκάβει από το φθινόπωρο του 1996. Η τελευταία αποκάλυψή του είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα υδραυλικής αρχιτεκτονικής ρωμαϊκών χρόνων και ένα δάπεδο ρωμαϊκού κτιρίου με σύστημα αγωγών. Το τελευταίο θα μπορούσε να σχετισθεί με κάποιο δημόσιο λουτρό ή με λουτρό πολυτελούς κατοικίας, ενδεχομένως κάποιας έπαυλης.
Εντόπισε ένα πηγάδι διαμέτρου 2,20 μ. που έχει ανασκαφεί σε βάθος 12,67 μ. χωρίς να έχει εντοπιστεί ακόμη ο πυθμένας του. «Σε βάθος 2,5 μ. βρήκαμε ένα άνοιγμα διαστάσεων 1,25Χ1,20 μ. με ένα τοξωτό υπέρθυρο που οδηγούσε σε έναν ορθογώνιο καμαροσκέπαστο θάλαμο διαστάσεων 4Χ2,15Χ3,50 μ.» σημειώνει. «Στη βόρεια στενή πλευρά του αποκαλύφθηκε άλλο άνοιγμα-είσοδος στον θάλαμο. Στην εξωτερική πλευρά της εισόδου αποκαλύφθηκαν δύο τοίχοι και ανάμεσά τους σκαλοπάτια. Είναι σαφές πως ο θάλαμος χρησιμοποιούνταν για την άντληση του νερού από το πηγάδι».
Η επιμελημένη εικόνα κατασκευής οδηγεί τον κ. Κουτσουμανή και τους συνεργάτες του στο συμπέρασμα πως το συγκρότημα αυτό (πηγάδι και θάλαμος) είχε σχέση με την υδροδότηση της πόλης. Είναι, άλλωστε, σύγχρονο με την ίδρυσή της (αρχές 2ου αι. μ.Χ.).
Ακριβώς δίπλα στον θάλαμο ανασκάπτεται ρωμαϊκό κτίριο με ψηφιδωτό δάπεδο σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης. Η Εφορεία αρχαιοτήτων εκπονεί μελέτη για την κατασκευή ενός στεγάστρου προκειμένου όλα αυτά τα ευρήματα να προστατευθούν κα να καταστούν ορατά και επισκέψιμα στο κοινό.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (Αγγελική Κώττη)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω