O θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά για το καλάθι των τοπικών προϊόντων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υπεραμύνεται των 78 προϊόντων, που ξεχώρισε ήδη από την περιοχή
Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης (Εφημ. Ο ΧΡΟΝΟΣ)
Έχει κάνει την καλύτερη προετοιμασία για το καλάθι με τα τοπικά προϊόντα της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο Γιώργος Ούστογλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, που από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον χαρακτήρα του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.-Θ. εργάστηκε πυρετωδώς, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση με
78 τελικά προϊόντα...»
Ο κ. Ούστογλου υπήρξε καπετάνιος, καραβοκύρης και επέλεξε να ρίξει άγκυρα στη στεριά, να αναμειχθεί με τα κοινά, αρχικά με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και μετά με την αιρετή Περιφέρεια αναλαμβάνοντας δράση και ουσιαστικό έργο. Έτσι λοιπόν, η άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στο "Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας", έδωσε άλλη δυναμική στη συνεδρίαση και την προετοιμασία της (σ.σ. στην συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός).
Δ.Μ.: Ορισμένοι έχουν τις ενστάσεις τους, όπως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έθεσε το ερώτημα για το ποιο καλάθι περιφέρειας μιλάμε. Η κάθε περιφέρεια, είπε ότι μπορεί να σηκώσει ένα καλάθι με ορισμένα προϊόντα. Μήπως έπρεπε να επιλέξουμε 10 πανελλαδικά προϊόντα και να μην μπούμε σε αυτόν τον κυκεώνα των πολλών και διαφορετικών προϊόντων ανά Περιφέρεια, που δε θα μπορούμε να τον αντέξουμε τελικά και θα κάνουμε τζάμπα συναντήσεις μεταξύ μας; Ποια είναι η δική σας άποψη;
Γ.Ο.: Την Παρασκευή στις 14:00 στο περιφερειακό συμβούλιο θα βρίσκεται ο υπουργός που θα έχει και την κεντρική εισήγηση του πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται και πώς το εννοεί το κράτος. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του, αλλά μέσα από τις εξαγγελίες και διαβάζοντας και στον Τύπο σε προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Σκανδαλίδης, σε κάποια άλλη Περιφέρεια, τόνισε ότι δε θα είναι μόνο η επιλογή των προϊόντων, αλλά θα υπάρχει και ένας υποστηρικτικός μηχανισμός, ο οποίος θα ενισχύει και θα παρακολουθεί από τη σπορά μέχρι το ράφι ή αν έχει σχέση με την κτηνοτροφία ή το μέλι κάτι αντίστοιχο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που γίνεται στον αγροτικό χώρο για να μπουν και οι αγρότες στην παραγωγική διαδικασία. Το καλάθι θα έχει 3 στόχους. Ο πρώτος θα είναι τα προϊόντα τα οποία είναι εξαγώγιμα, ο δεύτερος τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και ο τρίτος είναι τα επισιτιστικά προϊόντα.
Δ.Μ.: Τα δύο τελευταία αφορούν την τοπική παραγωγή και διάθεση;
Γ.Ο.: Και την εθνική παραγωγή, το σιτάρι, τα λαχανικά, όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τη σίτιση μας, είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με όλη την πατρίδα μας, δεν έχει να κάνει μόνο με μια περιφέρεια.
Δ.Μ.: Οι προτάσεις που θα του καταθέσετε είναι σε αυτό το τρίπτυχο;
Γ.Ο.: Βεβαίως. Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τον υπουργό, θα έχει στόχο να εκθέσει το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας. Είναι η πρώτη φάση. Εμείς ήδη έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο και χθες είχαμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη για να το επισημοποιήσουμε, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να μπει σε αυτή την διαδικασία. Έχουμε όλα τα προϊόντα της κάθε περιοχής στα χέρια μας, τα οποία είναι 78 στον αριθμό, κάποια εξ’ αυτών έτσι κι αλλιώς εξάγονται, όπως τα κεράσια, τα σταφύλια, τα σπαράγγια και η δεύτερη φάση θα είναι ότι το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο θα αποφασίσει ποια προϊόντα από αυτά θα εντάξει μέσα στο καλάθι της περιφέρειας, δηλαδή, δε θα αποφασίσει το υπουργείο ποια θα είναι τα προϊόντα που θέλουμε εμείς να προωθήσουμε.
Ενδεχομένως κάποιοι λένε ότι θα μπλέξουν πάρα πολλά προϊόντα σε επίπεδο Ελλάδος, όμως, κάθε περιοχή έχει τα δικά της τοπικά προϊόντα, τα δικά της τοπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το σπαράγγι του Έβρου ή της Καβάλας ή της Δράμας, δεν το βρίσκουμε στην Κρήτη.
Υπάρχουν, όμως και λαμπρά παραδείγματα από ομάδες παραγωγών που έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα και προχώρησαν, επένδυσαν, δούλεψαν και αυτή την στιγμή εξάγουν τα προϊόντα τους και τροφοδοτούν και την ελληνική αγορά. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα και έχω την αίσθηση ότι με αυτήν τη νέα αρχή που γίνεται ότι και ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση και το συναντώ και με τους ίδιους τους αγρότες, γιατί κάνω συναντήσεις και σε περιφερειακές ενότητες, όπου γίνεται μια ενημέρωση και καταγραφή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαπιστώνω ότι παντού υπάρχουν ομάδες παραγωγών, υπάρχουν αγρότες, υπάρχουν κτηνοτρόφοι, νέοι άνθρωποι που δεν περιμένουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική τους θέση μέσω των επιδοτήσεων..
Δ.Μ.: Όλα αυτά θα στηριχθούν από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, από το ΕΣΠΑ, από πού;
Γ.Ο.: Έχει το μερίδιο του και το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ένα μέρος της χρηματοδότησης θα είναι από εκεί, θα υπάρχει το ΤΕΜΠΜΕ των αγροτών και ένα άλλο ταμείο που έχει δημιουργηθεί, πράγματα τα οποία θα τα εξαγγείλει ο ίδιος ο υπουργός.
Το περιφερειακό συμβούλιο, όμως, θα έχει άλλη διάσταση αφού θα παρίσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός με συμβούλους του.
Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω