Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του πιστεύει ότι είναι η ώρα να αισθανθούν οι Έλληνες ότι τα στελέχη της ΝΔ είναι δίπλα τους. Υφυπουργός παιδείας, όταν ο Κομοτηναίος βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν υπουργός Παιδείας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει στην παρουσίαση του βιβλίου του, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία πλήθους κόσμου και με ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών, και συνδυάστηκε με μια σειρά επαφών...»
Ο κ. Λυκουρέντζος επισκέφθηκε τα γραφεία του «Χρόνου» κι ενημερώθηκε από την αρχισυντάκτρια Μελαχροινή Μαρτίδου για την ιστορία της εφημερίδας που έκλεισε 45 χρόνια, είδε τα αρχεία της εφημερίδας σε όλες τις περιόδους επί εποχής …Γουτεμβέργιου, επί λινοτυπίας, των πρώτων κομπιούτερ και της όφσετ εκτύπωσης, την αξιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας με το δυναμικό site και την παρουσία της σε μεγάλα ειδησεογραφικά πόρταλ.
Παρακολουθήσαμε την επίσκεψή του μαζί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη σε γειτονιές της Κομοτηνής, καταγράψαμε την επικοινωνία του με χριστιανούς και μουσουλμάνους και αποσπάσαμε τη συνέντευξη που ακολουθεί, όπου ο Αρκάδας βουλευτής, μέλος των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της μονίμου Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Επιτροπής Μεταναστευτικής, των επιτροπών για την Aναθεώρηση του Συντάγματος και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Ελλάδος, υπήρξε εκδότης του δεκαπενθήμερου εντύπου του κόμματος “Νέα Δημοκρατικά” μέχρι το 2000, πολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Information, στέλεχος της διοίκησης του Ομίλου Compupress A.E. και της Compuling, επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, την περίοδο 2000-2004.
Ένα σχόλιο για το τι εισπράξατε εσείς από την εκδήλωση της Κομοτηνής και τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα στην Κομοτηνή;
- Παρακολούθησαν οι φίλοι και οι φίλες μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των βουλευτών και του κ. Πρύτανη του ΔΠΘ και του προέδρου της νεολαίας της ΟΝΝΕΔ και αυτό με γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα, ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε την πολιτική ζωή της χώρας, μπορούμε να την επανατοποθετήσουμε στις παραδοσιακές αρχές και αξίες που πρέπει να προσδιορίζουν και να χαρακτηρίζουν την πολιτική συμμετοχή και πολιτική δραστηριότητα και να απαλλάξουμε, αν το πιστέψουμε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, την πολιτική ζωή της χώρας μας από τα νοσηρά φαινόμενα τα οποία αναπτύχθηκαν στα 36 χρόνια δημοκρατίας και τα οποία εξακολουθούν να ταλανίζουν στις μέρες μας το δημόσιο βίο της Ελλάδος.
Πιστεύω ότι αξίζει να σκεφτούμε τι είναι πολιτική και αυτό το ανέφερα και στην εκδήλωση. Η πολιτική είναι η αποστασιοποίηση μέσω πράξεων των πολιτικών – των κομμάτων – των κυβερνήσεων, των αξιών, των αρχών, των ιδεών από τις οποίες εμφορούνται και τότε η πολιτική έχει νόημα, διαφορετικά μετατρέπεται σε ένα πεδίο συναλλαγής, κυριαρχεί ο κυνισμός, κυριαρχεί η ιδιοτέλεια και παύει να συγκινεί και να έχει αξία για την πατρίδα. Πολιτική και δημόσιο συμφέρον και πρόοδος και προκοπή της πατρίδας κατά τη γνώμη τη δική μου είναι απόλυτα συνταυτισμένες έννοιες. Αν αυτό δε συμβαίνει πάντοτε και οφείλεται σε δημόσιους άνδρες, σε πολιτικούς οι οποίοι δεν τιμούν την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν είναι άξιοι της πατρίδος, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσουν ισοπεδωτικές λογικές και να κυριαρχεί η αντίληψη ότι όλοι είναι το ίδιο.
Προφανώς και δεν είμαστε όλοι το ίδιο και επιμένω ότι ο κάθε πολιτικός υπηρετεί τον δημόσιο βίο με το προσωπικό του παράδειγμα. Εδώ στην Κομοτηνή, στη Θράκη και όχι μόνο για τη Θράκη – την Μακεδονία, αλλά για την Ελλάδα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι άξιος της πατρίδος, την εμπιστοσύνη που του εκφράζουν οι συμπατριώτες του και ψηφοφόροι Θράκες που τον στέλνουν στη Βουλή, την τιμά και εμείς της ΝΔ είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία του Ευριπίδη στο κόμμα μας και την προσφορά του στην αναγέννηση της ΝΔ.
Ζούμε δραματικές στιγμές με το τσουνάμι της Ιαπωνίας και η διεθνής κοινότητα είναι στραμμένη εκεί. Ωστόσο, στην Ελλάδα ζούμε ένα οικονομικό τσουνάμι από πολιτικούς και λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν έως τώρα, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα…
- Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη για τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία και κάθε φορά που είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ανθρώπινες συμφορές καλό είναι να σκεφτόμαστε πόσο αδύναμοι είμαστε οι άνθρωποι, παρά την τεχνολογική πρόοδο, την πρόοδο στην οργάνωση της κοινωνικής ζωής και χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι η πίστη μας στον Θεό είναι αυτή που μπορεί να μας δώσει δύναμη για να συνεχίζουμε. Δεν είμαι θρησκόληπτος, είμαι θρησκευόμενος, αλλά κάθε φορά, μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, συναισθάνομαι πόσο μικρός και αδύναμος είμαι και εάν προσγειωθούμε ως κοινωνία, γιατί θεωρήσαμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα πάντα, τότε θα ωφεληθούμε και για τα δημόσια πράγματα της χώρας.
Η πατρίδα μας δεν έφτασε τυχαία εδώ, ούτε οδηγήθηκε μόνο από τους πολιτικούς εδώ και δεν το λέω για να προσφέρω καμία δικαιολογία στους πολιτικούς. Το λέω γιατί κυριάρχησαν νοοτροπίες και αντιλήψεις οι οποίες ήθελαν το κράτος να είναι υπεύθυνο για τα πάντα. Το κράτος να δαπανά, να ξοδεύει, αν είναι δυνατόν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, να γίνεται μια ανακατανομή της φτώχιας του κράτους και όταν αυτή η φτώχια δεν έφθανε έπρεπε το κράτος να δανειστεί και σήμερα που καταρρέει αυτό το πρότυπο οικονομικής λειτουργίας στην Ελλάδα, να πληρώνουν το τίμημα οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις.
Άρα, τίθεται ένα ερώτημα: είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τις αλήθειες, οι οποίες είναι αλήθειες που αφορούν όλους μας;
Αν η κοινωνία είναι διατεθειμένη και δε θέλει να επαναλάβει επ’ ουδενί την πίστη της σε ουτοπίες, αν η κοινωνία θέλει να αποκρούσει τον λαϊκισμό, αν η κοινωνία αξιώνει ευθύνη από τους πολιτικούς και επαναλαμβάνω να είναι διατεθειμένη να ακούσει σκληρές αλήθειες, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον δρόμο της ανοικοδόμησης της χώρας.
Αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος, διότι όλοι αυτοί που σήμερα καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες στους πολιτικούς είναι έτοιμοι να αναλάβουν και τις δικές τους και είναι έτοιμοι να αλλάξουν συμπεριφορά.
Βλέπω από τις δημοσκοπήσεις ότι ενώ ορισμένοι κύκλοι και πολίτες ζητούν από τη ΝΔ να είμαστε υπεύθυνο κόμμα και εμείς είμαστε, την ίδια ώρα με τις προτιμήσεις τους επιβραβεύουν ότι πιο χυδαίο και ότι πιο λαϊκίστικο υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας και λυπούμαι που κάνω αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδέχομαι ότι την ώρα της κρίσης το εκλογικό σώμα της χώρας στρέφεται προς τις εύκολες επιλογές, εκείνους που προτιμούν να είναι «ευχάριστοι και όχι χρήσιμοι στον τόπο».
Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις ότι δε δίνουν και τα αναμενώμενα ποσοστά στα νέα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί.
- Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές.
Το 47% - 50% του εκλογικού σώματος απέχει από αυτές.
- Άρχισαν να μη γίνονται πιστευτές και οι δημοσκοπήσεις. Όταν χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις για να ασκήσουν επιρροή στην κοινή γνώμη, όταν χρησιμοποιούνται ως μέσο προπαγάνδας, ως εργαλείο προπαγάνδας, καταλαβαίνετε ότι οι πολίτες αρχίζουν να δυσπιστούν και δυστυχώς, έχει γίνει και αυτό στη χώρα μας κατά συρροή.
Εσείς υπήρξατε και επιστημονικός συνεργάτης της ALCO.
- Ναι, στο παρελθόν και έχω γνώμη και γνώση για τις δημοσκοπήσεις. Θυμίζω ότι πριν τις εκλογές του ’99 και εν συνεχεία πριν τις εκλογές του 2009, το μπαράζ των δημοσκοπήσεων, να επαναλαμβάνονται, δηλαδή, 2-3 δημοσκοπήσεις κάθε Κυριακή, ήταν προφανές ότι αποσκοπούσαν στο να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι η ΝΔ είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία. Αυτά είναι ιστορία βέβαια και κάποια στιγμή θα συζητηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο τώρα. Το ζητούμενο είναι ότι οι τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα είναι τάσεις δυσπιστίας απέναντι στα κόμματα διακυβέρνησης και αυτό κυρίως για τη ΝΔ, γιατί εμείς δεν ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, δε λέμε σε όλους «Ναι», δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα, δε λέμε ότι θα επανακρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή, δε λέμε ότι θα επανακρατικοποιήσουμε τον ΟΤΕ, δε λέμε ότι θα διώξουμε τους Κινέζους, αυτά τα έλεγε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα έρχεται και όχι μόνο τα εγκαταλείπει, αλλά υιοθετεί την πολιτική που ακολούθησε τότε η ΝΔ…
Σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, όσον αφορά την υγεία, την παιδεία…
- Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτό είναι μια ρετσέτα την οποία χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση για να σπιλώσει την ΝΔ.
Τι είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική; Έχει συζητήσει κανείς τι είναι νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα, για να συζητήσουμε σοβαρά την νεοφιλελεύθερη πολιτική; Ας κάνω εγώ την αρχή. Νεοφιλελευθερισμός είναι να πεις ότι απελευθερώνω όλες τις αγορές, δε με ενδιαφέρει αν μπορώ να κάνω την οποιαδήποτε ρύθμιση για να αποκρούσω τις ανισότητες και τις ακραίες τάσεις της αγοράς. Απελευθερώσεις αγορών είχαμε στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης με τον κ. Σιμίτη. Παράδειγμα, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι το οποίο ουδέποτε γνωρίσαμε στην Ελλάδα με τη μορφή με την οποία προσπαθούσαν να μας το προσάψουν ως ενοχή στη ΝΔ, είναι μεγάλη ανάγκη η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της χώρας μας, γιατί η Ελλάδα είναι μια σοσιαλιστική οικονομία, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει.
Είναι σοσιαλιστική οικονομία με τον απέραντο κρατισμό, είναι σοσιαλιστική οικονομία, γιατί και μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούσαν με κρατικούς δημόσιους πόρους και όσοι δεν παραδέχονται αυτή την αλήθεια, απλώς δεν είναι ικανοί να αναγνωρίζουν την αλήθεια, άρα ας μη μιλάμε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα, μακάρι να είχε φιλελευθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας από το 1990 – 1993, μακάρι να τα είχε καταφέρει η ΝΔ την περίοδο 2004-2009 να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της χώρας μας, αλλά είχαμε απέναντι μας όλους αυτούς οι οποίοι έταζαν όσα σας είπα και απλά ήθελαν να εμποδίσουν τη ΝΔ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και σας ομολογώ ότι το πέτυχαν. Δεν είμαι ευχαριστημένος για την έκταση και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έγιναν επί ΝΔ, με εξαίρεση τις 2-3 κορυφαίες ιδιωτικοποιήσεις και ορισμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στο χώρο της εκπαίδευσης.
Βλέπετε εκλογές; Γιατί η κινητικότητα των αρχηγών, οι περιοδείες, οι δηλώσεις παραπέμπουν εκεί, αν και δε θα εξυπηρετούσαν ουσιαστικά οι εκλογές..
- Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να μιλάμε συνεχώς για την πολιτική και τα δελτία ειδήσεων, ιδιαίτερα των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, είναι περισσότερο πολιτική συζήτηση και λιγότερο ειδησεογραφία. Έχουμε κάθε βράδυ ορισμένες κυρίες και κυρίους, οι οποίοι ως δημοσιογράφοι προτιμούν να τοποθετούνται ως πολιτικοί και να μας λένε τη γνώμη τους και συμμετέχουμε και εμείς σ’ αυτές τις συζητήσεις, αλλά το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, πέραν της πολιτικής συζήτησης και των κινήσεων των αρχηγών που είπατε, αυτό εξαρτάται από τους κυβερνώντες. Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές, να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σ’ αυτόν ανήκει εκ του Συντάγματος του ’85 η αρμοδιότητα και νομίζω ότι εκείνος θα κρίνει αν βρίσκεται σε δυσαρμονία η κυβέρνηση του με το εκλογικό σώμα, μπορεί να το επιλέξει. Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση και να ξέρετε τις εκλογές δεν τις φοβόμαστε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.
Ήδη συγκροτούμε εκλογικούς συνδυασμούς στη ΝΔ, έχω αυτή την ευθύνη, την τελική απόφαση βέβαια θα πάρει ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αλλάξει τη ΝΔ, σε πολύ σημαντικό βαθμό και φαίνεται κυρίως στον προγραμματικό λόγο, στις θέσεις τις οποίες διατυπώνουμε. Επέλεξε την υπεύθυνη γραμμή, την υπεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, τις οποίες αρχικά η κυβέρνηση ειρωνεύτηκε, λοιδόρησε, τώρα αρχίζει να τις αποδέχεται και να τις βάζει μπροστά για να τις αξιοποιήσει. Μακάρι να αξιοποιήσει και τη μεγάλη μας πρόταση, αυτή που θεωρούμε θεμελιώδη για να βγει η χώρα από την κρίση. Την πρότασή μας για τη στρατηγική της ανάπτυξης, γιατί όσο η κυβέρνηση θα κάνει αναδιανομή της φτώχιας του κράτους, όσο θα εξακολουθεί να λειτουργεί με σοσιαλιστικά αντανακλαστικά, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση και η φτώχια στη χώρα. Η χώρα χρειάζεται τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, χρειάζεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.
Ο εκπαιδευτικός Καλλικράτης πώς σας βρίσκει;
- Είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Η ΝΔ κι εγώ, ως υφυπουργός, ουδέποτε δεχτήκαμε εισηγήσεις για να κάνουμε τέτοιες επιλογές, γιατί ξέραμε ότι οι συνθήκες σε αρκετές ορεινές περιοχές είναι δύσκολες. Η υπουργός οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή, αντιλαμβανόμενη ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ιδιαιτερότητες. Περιοχές στις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε σχολεία, έστω και με ελάχιστους μαθητές ή ακόμα και με έναν μαθητή, όπως για παράδειγμα στην Ψέριμο. Η απόφαση αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Αν εφαρμοστεί, θα εκτιναχθεί η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών. Όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και διάλογο με τους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για να αποδώσουν οι εκπαιδευτικοί στο έργο τους, πρέπει να έχουν την ηθική στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και να κινητροδοτούνται.
Πιστεύετε κ. Λυκουρέντζο ότι η χώρα χρειάζεται ελπίδα.
- Βεβαίως, αλλά η ελπίδα προϋποθέτει την αλήθεια και θεωρώ ότι είναι κρίσιμο – ποιοτικό χαρακτηριστικό η επανατοποθέτηση της πολιτικής στις θεμελιώδεις αξίες της και η ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας με βάση αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις ουτοπίες και τις αυταπάτες του παρελθόντος, να πάψουμε να πιστεύουμε ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι για εμάς, να πάψουμε να πιστεύουμε ότι το κράτος κάνει τα πάντα σ’ αυτήν τη χώρα, πολύ δε περισσότερο όταν δεν επαρκούν τα έσοδα του από τους φορολογούμενους, όταν δεν υπάρχει πια η δυνατότητα του απλόχερου δανεισμού και όταν δεν αξιοποιούνται πλέον οι κοινοτικοί πόροι. Αν δε συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε, αν δεν αλλάξει πολιτική το ΠΑΣΟΚ, αν δεν περάσει αναπτυξιακή πολιτική, τότε δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω