Όταν ο ένας Γενικός Γραμματέας απορρίπτει την απόφαση του προηγούμενου
Και μέχρι να βρούνε άκρη, πολλές ακόμη βάρκες θα βουλιάξουν στο λιμάνι
Κάθε χειμώνα στο αλιευτικό λιμάνι της Μάκρης μπαίνουν σε κίνδυνο περιουσίες και κάποιες από αυτές χάνονται. Κάθε φορά που φυσάει από ανατολικά, το κύμα μπαίνει μέσα στο λιμάνι και το μετατρέπει από ασφαλές απάγκιο των σκαφών, σε τρικυμισμένο πέλαγος που καταπίνει τις ψαρόβαρκες. Πολλά σκάφη βουλιάζουν μέσα στο λιμάνι και πολλά καταστρέφονται από το συνεχές ταρακούνημα και τα κτυπήματα στο μόλο. Ακόμη και τα μεγάλα καΐκια αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.
Αυτά τα προβλήματα ήταν φυσικά γνωστά στους τοπικούς φορείς (Δήμος, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης - Ο.Λ.Α.) εδώ και αρκετά χρόνια. Οι διαμαρτυρίες των αλιέων ήταν και είναι συχνές και έντονες...»
Όλοι αναζητούσαν χρηματοδότηση για διορθωτικές παρεμβάσεις. Το βασικό πρόβλημα ήταν ποιος θα χρηματοδοτήσει τις αρχικές Τεχνικές Μελέτες, ώστε να ακολουθήσει η χρηματοδότηση του έργου. Οι εξειδικευμένες αυτές τεχνικές μελέτες των συγκεκριμένων λιμενικών έργων έχουν μια αξία της τάξης των 100.000 € και γίνονται μόνο από ειδικά γραφεία Μηχανικών.
Το 2008 φάνηκε ένα φως στο τούνελ, μετά από παρεμβάσεις των τοπικών φορέων στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ενόψει του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου.
Με το υπ’ αριθμόν 3067/4-11-2008 έγγραφο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, ο Ειδικός Γενικός Γραμματέας του παραπάνω Υπουργείου κος Δ. Παπαγιαννίδης, διαβεβαίωνε τον Ο.Λ.Α. ότι, η μελέτη για το λιμάνι της Μάκρης είναι επιλέξιμη και θα είναι δυνατή η έγκριση της χρηματοδότησης της από το Μέτρο 3.3. του Ε.Π. Αλιείας, αρκεί να υποβληθεί στο ίδιο αίτημα και η κατασκευή του αντίστοιχου έργου.
Την επιλεξιμότητα των Μελετών προέβλεπε και η προκήρυξη του Μέτρου 3.3, που ακολούθησε και αφορούσε τον Εκσυγχρονισμό των Αλιευτικών Λιμένων.
Με βάση τα παραπάνω έγγραφα, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Α. κατέθεσαν αίτημα στο Μέτρο 3.3, στο οποίο περιλαμβανόταν ένα τμήμα για την χρηματοδότηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών και ένα άλλο τμήμα για την χρηματοδότηση της κατασκευής ου αντίστοιχου Λιμενικού έργου.
Έκαναν, δηλαδή, ακριβώς αυτό που συνιστούσε εγγράφως η Υπηρεσία Διαχείρισης και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Ειδικός Γενικός Γραμματέας.
Μέχρι την αξιολόγηση και την απόφαση χρηματοδότησης μεσολάβησαν εκλογές, αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή Ειδικού Γενικού Γραμματέα, η Οικονομική Κρίση και το μνημόνιο…
Δεν γνωρίζω, ποιο απ’ όλα επέδρασε περισσότερο, αλλά με το υπ’ αριθμόν 391/4-5-2010 έγγραφο της ΙΔΙΑΣ Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, ο νέος πλέον Ειδικός Γενικός Γραμματέας του παραπάνω Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κος Β. Δίβαρης πληροφορούσε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ότι το αίτημα χρηματοδότησης απερρίφθη διότι… δεν υπήρχαν στον φάκελο του αιτήματος οι Τεχνικές Μελέτες και άρα δεν υπήρχε ωριμότητα στο έργο.
Η έλλειψη των Τεχνικών Μελετών ήταν η μόνη έλλειψη του φακέλου και ο αποκλειστικός λόγος απόρριψης του αιτήματος. Αν το αίτημα δεν είχε απορριφθεί, σήμερα οι Τεχνικές μελέτες θα ήταν σε εξέλιξη και τον επόμενο χρόνο πιθανόν να είχαμε εργολάβο στο λιμενικό έργο.
Αυτό είναι το Ελληνικό… Κράτος!
Ο ένας Γενικός Γραμματέας λέει, θα σας χρηματοδοτήσουμε τις Τεχνικές Μελέτες, αρκεί στο ίδιο αίτημα, να ζητάτε χρηματοδότηση και για το αντίστοιχο έργο, και ο διάδοχος του στην ίδια θέση λέει, δεν σας χρηματοδοτούμε το έργο, διότι δεν έχετε τις Τεχνικές Μελέτες. Και όλα αυτά εγγράφως.
Ποιος «έπαιξε» με τους τοπικούς φορείς και τους αλιείς της Μάκρης; Ο πρώτος ή ο δεύτερος Γενικός Γραμματέας;
Λίγη σημασία έχει πια, καθώς το έργο δεν χρηματοδοτήθηκε και φυσικά ακόμη αναζητούνται τα χρήματα για τις Τεχνικές μελέτες.
Την εποχή (Απρίλιος 2010) που απέρριπταν την αίτηση για το Λιμάνι της Μάκρης, οι εντάξεις έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (2007-2013) ήταν μόλις 8,68% και οι πληρωμές μόλις 0,86%!.
Πέρα από την αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων όμως, το βασικό ερώτημα είναι, αν υφίσταται αυτή η περίφημη αρχή της συνέχειας του Κράτους. Όταν η ίδια υπηρεσία εκδίδει δύο έγγραφα με τόσο αντικρουόμενο περιεχόμενο, τότε για ποια συνέχεια της Διοίκησης μιλάμε; Και φυσικά για ποιο Κράτος μιλάμε;
Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή.
Αν κάποτε, αυτό που λέμε «Κράτος», χρειαζόταν επανίδρυση, σήμερα, νομίζω ότι, χρειάζεται γκρέμισμα και ξανα-κτίσιμο. Κτίσιμο σε νέα θεμέλια, μακριά από και τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος.
Μέχρι τότε όμως, φοβάμαι ότι, θα καταστραφούν πολλές ακόμη βάρκες στο λιμάνι της Μάκρης…
Τριαντάφυλλος Μαματσόπουλος
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω