του Χρήστου Γκιουμουσίδη
Στην Προκήρυξη Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου σε τέσσερις μη ερευνημένες περιοχές της Ελλάδας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος) προέβη τον μήνα Μάρτιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.
Για πρωτοφανή επιτυχία του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά της Χώρας μας, για τη μίσθωση τεσσάρων προσφερόμενων προς έρευνα – ανάπτυξη περιοχών για Γεωθερμία έκαναν λόγο τα "επίσημα χείλη" του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στις προαναφερόμενες περιοχές, σύμφωνα με το Ι.Γ.Μ.Ε., υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού. Ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 16/3/2011. Για τις τέσσερις περιοχές συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Το οικονομικό μέγεθος και για τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία ανήλθε σε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ...»
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γεωθερμίας, όπως η Ιταλική ENEL S.A., η Ισραηλοαμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.
Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για ηθική δικαίωση της Πολιτικής Ηγεσίας του, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο, ενώ υπογραμμίζεται πως αυτήν τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου Γεωθερμικού Δυναμικού της Χώρας μας, που βρίσκεται σε λήθαργο τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Έναν ενεργειακό τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της Περιφέρειας και εν γένει περιφερειακή ανάπτυξη και εξάλειψη περιφερειακών ανισοτήτων.
Η περίπτωση της Γεωθερμίας αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι, όταν η Χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας μας.
Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Master στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω