Κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και η ίδια η Δημοκρατία
Με τις αγορές και τους δανειστές να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης να παίρνουν πλέον επίσημη μορφή δια των δηλώσεων υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων εκτός Ελλάδας, όπως ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, στην ανεργία και στην κατάθλιψη.
Στο 15,1% έφθασε τον Ιανουάριο η ανεργία (11,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2010), σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2004, οπότε και άρχισε η μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για την ανεργία...»
Συνέβη και το άλλο: Ο ενεργός πλέον οικονομικά πληθυσμός είναι 4.267.584 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός βρέθηκε στα 4.302.315 άτομα.
Φυσικά, οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης συνεχίζονται – το ίδιο και οι διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, αν και σε συνέντευξή του στους Financial Times, παραδέχθηκε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.
Αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με όσα υποσχόταν μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός περί επανόδου μας στις αγορές για δανεισμό.
Εν αναμονή της σημερινής «περιγραφής», όπως αποκλήθηκε, του περίφημου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, διασταύρωσαν χθες και πάλι τα ξίφη τους στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας ουσιαστικά την εντύπωση ότι θα συνεχίσουν να καυγαδίζουν ενώ η χώρα θα προχωρά προς την χρεοκοπία.
Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό, καθώς χθες ακόμη και στέλεχος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε πως οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα είναι καταστροφικές και η «ελληνική οικονομία θα γονάτιζε με τρομερές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της Δημοκρατίας στη χώρα»!
Ναι, αλλά όπως επίσης χθες είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Και προκαλεί τουλάχιστον αποστροφή η εικόνα του καυγά ανάμεσα σε αυτούς ακριβώς που δεν την έκαναν ανταγωνιστική.
Κάνουν μάλιστα ότι δεν ακούνε όσα γίνονται και ακούγονται γύρω μας. Με αποκορύφωμα την δήλωση Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία όλα θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο, αφήνοντας ουσιαστικά την πόρτα για την αναδιάρθρωση ανοιχτή.
Η χαριστική βολή ήλθε προχθές από την δημοσκόπηση του Ρόιτερ’ς μεταξύ 21 αναλυτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πιθανότητες της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει το χρέος της στα επόμενα χρόνια, βρίσκεται στο 60%. Και επανέλαβαν και αυτοί πως η χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Οι μόνοι που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά – ή παριστάνουν ότι τα βλέπουν έτσι – είναι οι δανειστές μας. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ (Σοφία Βούλτεψη)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω