Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου προς τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο (εφ. Έθνος 21-5-2011) ότι «τέλος στην αυθαιρεσία ιδιωτών βάζει ο Άρειος Πάγος» και πως δυναμικές παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών στις παραλίες της χώρας, ώστε να μην αποκλείεται παράνομα από ιδιώτες ολόκληρος ο αιγιαλός, προανήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο κ. Τέντες υπογράμμισε (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) ιδιαίτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται από συχνές παραβιάσεις (αποτελούν πλέον κανόνα) από πλευράς ιδιωτών (που έχουν πάρει από δήμους την εκμετάλλευση αιγιαλού) της ρητής απαγόρευσης να μεταβάλλεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού με τη χρήση και εκμετάλλευσή του...»
Χαρακτήρισε παράνομη τη γνωστή τάση ιδιωτών-εκμεταλλευτών έκτασης αιγιαλού, να καταλαμβάνουν εκ των προτέρων και συχνά με μόνιμες εγκαταστάσεις ολόκληρο τον αιγιαλό, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., με τρόπο που να αποκλείει εντελώς μέρος του κοινού (που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες αυτές) από την απόλαυση του κοινόχρηστου αγαθού.
Στο παρελθόν η ΕΠΚΕ δεχόταν βροχή καταγγελιών για την αυθαιρεσία και παρανομία που επικρατούσε, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο στις κακώς εννοούμενες οργανωμένες παραλίες του νομού Έβρου, όπου εμφανιζόταν ολόκληρα μαγαζιά κτισμένα στην άμμο και όπου τα έως 500τμ παραλίας κάθε επιχείρησης γινόταν στρέμματα, και η ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ήταν στην κυριολεξία στημένες και τοποθετημένες και μέσα στο νερό!!!
Κύριε δήμαρχε Αλεξανδρούπολης η αυθαιρεσία και η παρανομία της “ξαπλώστρας” θα συνεχισθεί και φέτος;;;
Γνωρίζεται ίσως καλύτερα από εμάς τι ο νόμος 2971/2001, ορίζει. Ειδικότερα στο άρθρο 13 παρ 3 αναφέρεται:
«Είναι δυνατή η παραχώρηση, με τη διαδικασία και τους όρους του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, της απλής χρήσης αιγιαλού για την άσκηση δραστηριοτήτων, που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κ.λπ.). Αν παραχωρηθεί η χρήση αιγιαλού για την εκμίσθωση καθισμάτων και ομπρελών, η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα. Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων μήκους. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται εάν πρόκειται να παραχωρηθεί αιγιαλός για να εκμισθωθούν καθίσματα και ομπρέλες από εκείνους που έχουν γειτονικά καταστήματα και μόνο για το χώρο εμπρός από τα καταστήματά τους.»
Έτσι με βάση τα παραπάνω, οι Καταναλωτές ρωτάμε:
- Θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις, που αφορούν τα 500 τ.μ.;
- Θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις, που αφορούν τα 100μ.;
- Θα διενεργούνται έλεγχοι, από τους αρμόδιους φορείς (πολιτεία - δήμους), στις παραλίες της χώρας μας, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των Πολιτών-Καταναλωτών, στη θάλασσα, γεγονός, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας;
- Θα διενεργούνται έλεγχοι υγιεινής και ασφάλειας, στις επιχειρήσεις τις αμμουδιάς (κουζίνες, τουαλέτες, ντους, αποχετεύσεις, ναυαγοσώστες κ.λπ.);
Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει τώρα!!!
Γιατί, αν η πολιτεία και οι μηχανισμοί της δεν παρέμβουν άμεσα και με αυστηρότατα μέτρα, σε λίγο κάποιοι επιτήδειοι θα μας χρεώνουν και το νερό της θάλασσας, επειδή "έτυχε" να είναι μπροστά, στο μπαράκι τους.
Με εκτίμηση το ΔΣ της ΕΠΚΕ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω