Στο προσκήνιο επανέρχεται και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Μεγάλη κινητικότητα στο οικονομικό, πολιτικό και στρατηγικό παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη Ρωσία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχετικές ζυμώσεις και διεργασίες.
Και αυτό διότι την ίδια ώρα που διαφαίνεται πως οι αγωγοί φυσικού αερίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ITGI, ΤΑΡ και Nabucco μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ως προς την τροφοδοσία τους από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανακοίνωσε ότι οι υπογραφές των μετόχων με τις οποίες θα «κλείσει» η νέα συμφωνία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα «πέσουν» εντός του 2011...»
Οι μέτοχοι συγκεκριμένα αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του αγωγού, που προβλέπεται έως τα τέλη του 2012.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο μεταξύ από χθες το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τον διευθύνοντα σύμβουλο του έργου, Μάρσελ Κράμερ.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, αλλά και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σμάτκο, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του έκανε γνωστό πως η Μόσχα σκοπεύει να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο αγωγός South Stream να αποτελέσει τη συνέχεια στο εξωτερικό τού ήδη υπάρχοντος ρωσικού δικτύου αγωγών.
Και αυτό παρ' ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε., ήδη σε ισχύ, επιβάλλει το διαχωρισμό των εταιρειών που αναλαμβάνουν την παραγωγή και τη διανομή του φυσικού αερίου χάριν του ανταγωνισμού.
Η Τουρκία πάντως από την πλευρά της αναδεικνύει σε ζήτημα «υψίστης σημασίας» τη φιλοξενία στις 6 Ιουνίου της τελετής υπογραφής της συμφωνίας που θα επικυρώσει τον αγωγό Nabucco, ενώ μέσω του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, διαδίδει πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από το Αζερμπαϊτζάν θα στραφεί στο Τουρκμενιστάν, στο Ιράκ ή στο Ιράν.
Παράλληλα, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ και το υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο προσκήνιο επανέρχεται, τέλος, και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς παραδόθηκε στις βουλγαρικές αρχές από την κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline η νέα αναθεωρημένη Μελέτη Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω αγωγού.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Νεφέλη Τζανετάκου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω