Κόντρα Υπουργείου Παιδείας - Πρυτάνεων για το σχέδιο νόμου
Ο πρύτανης του ΔΠΘ Κώστας Ρέμελης χαρακτηρίζει το σχέδιο «γονατογράφημα», που υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση στη βαθμίδα της μέσης
Απόφαση στο γόνατο, που καταλύει κάθε δημοκρατική πτυχή στη διοίκηση των πανεπιστημίων, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Ρέμελης, ο οποίος συνάμα έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου. Παράλληλα, εγκαλεί το υπουργείο για παραποίηση της αλήθειας όσον αφορά τις εκπεφρασμένες απόψεις των πρυτάνεων, ενώ υποστηρίζει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις υποβαθμίζουν την ανώτατη εκπαίδευση στο επίπεδο της μέσης...»
Ο κ. Ρέμελης, μιλώντας στο «Χ» διαβεβαίωσε πως το κλείσιμο των πανεπιστημίων δεν αποτελεί επιλογή της συνόδου των πρυτάνεων, αλλά υπενθυμίζει με νόημα πως το θέμα αφορά και τους φοιτητές…
Το υπουργείο ψεύδεται
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ρέμελης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις πρυτανικές αρχές, η οποία αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου δεν ενσωμάτωσε τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων, σημείωσε τα εξής:
«Το μεγάλο παράπονο της συνόδου των πρυτάνεων, δεν είναι τόσο ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι προτάσεις της, αλλά ότι ψευδώς το υπουργείο αναφέρει ότι ουδέποτε καταθέσαμε προτάσεις. Αυτό είναι παντελώς αναληθές, και επικαλούμαι τη σύνοδο του Λαυρίου στην οποία καταθέσαμε εξειδικευμένες προτάσεις, τόσο ως προς τα όργανα ελέγχου όσο και ως προς τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων». Πρόσθεσε, πως «το νομοσχέδιο είναι γονατογράφημα» και διευκρίνισε, «έχει μια βιασύνη, μια πρεμούρα να εκλεγούν τα νέα όργανα, καταργεί τα παλαιά, και πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα διοικήσει τα πανεπιστήμια το κρίσιμο ακαδημαϊκό έτος που έρχεται, 2011-2012. Φοβούμαι ότι θα χρειαστούμε πάρα πολλούς νομικούς, για να μας λένε πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά δικαίου».
Απώλεια δημοκρατικότητας
Ερωτηθείς ο κ. Ρέμελης για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το ΔΠΘ και πως αυτό το σχέδιο νόμου επηρεάζει την λειτουργία του, απάντησε πως «δεν πρόκειται το πανεπιστήμιο μας να επηρεαστεί ειδικότερα σε κάτι, θα επηρεαστεί στον βαθμό που θα επηρεαστεί το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων», ωστόσο υπογράμμισε απερίφραστα, «νομίζω ότι στον βωμό μιας γενικής και αόριστα επικαλούμενης κοινοτικής λογοδοσίας, το πανεπιστήμιο χάνει σε κάθε διάσταση του την δημοκρατική αρχή, δεν πρόκειται να εκλέγεται κανένα όργανο, όλα θα είναι διορισμένα και όλα θα είναι έρμαια ενός διαβόητου συμβουλίου διοίκησης. Το συμβούλιο του ιδρύματος, το οποίο θα διορίζει τους πάντες, θα ανακαλεί τους πάντες, τους μη αρεστούς προφανώς. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να αποχαιρετίσει κανείς το γνωστό δημοκρατικό μοντέλο πανεπιστημίου, όπου όλες οι ομάδες είχαν την έκφραση τους και όλα τα συλλογικά όργανα απαρτιζόντουσαν από εκπροσώπους αυτών των ομάδων. Θα περάσουμε σε μια φάση που, επιτρέψτε μου να πω, θα έχει περισσότερα στοιχεία μέσης εκπαίδευσης παρά πανεπιστημίου».
«Ναι» στη μεταρρύθμιση – «όχι» στην αντισυνταγματικότητα
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου παραβιάζει το συνταγματικό δίκαιο, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν κάποια «μεταρρύθμιση» να καταστρατηγεί τα οριζόμενα του καταστατικού χάρτη της χώρας: «Αυτό το νομοθέτημα μπορεί να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό της μεταρρύθμισης, αλλά δεν μπορεί να διεκδικεί και τροποποίηση του Συντάγματος – αναθεώρηση, όπως λέμε εμείς οι νομικοί. Δεν μπορεί να αλλάζει το Σύνταγμα μέσα από νόμους. Αν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα, να συζητήσουμε τι θέλει ο καθένας επί της ουσίας. Αλλά όσο υπάρχει το Σύνταγμα, νομίζω ότι πρέπει να το σεβόμαστε».
Αντίδραση με δικαστικές προσφυγές;
Όσο για το πώς θα αντιδράσουν οι πρυτάνεις στην περίπτωση που παρά την αντίθεσή τους το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει, δεν εξαιρεί από τις εκδοχές της περαιτέρω στάσης τους, τις δικαστικές προσφυγές: «Δεν μπορώ να ξέρω ακόμη. Θα έχω την τύχη – ή την ατυχία – να είμαι ο προεδρεύων της συνόδου από 1η Σεπτεμβρίου. Φαντάζομαι θα συγκληθούμε και θα συζητήσουμε αν θα είναι δικαστικές προσφυγές ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, και ποια θα είναι η στάση των πρυτάνεων στις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν πάρα πολύ σύντομα στο πλαίσιο του νόμου, αν ήθελε να γίνει νόμος, όπως προβλέπεται μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις».
Στο ερώτημα αν η σύνοδος των πρυτάνεων εξετάζει το ενδεχόμενο να… κατεβάσει τα ρολά των ιδρυμάτων, είναι απόλυτος: «Όχι. Ούτε καν το συζητήσαμε αυτό το θέμα. Ίσα-ίσα εμείς θέλουμε ανοιχτό πανεπιστήμιο», τονίζει, ωστόσο προσθέτει πως «το τι θα κάνουν οι φοιτητές βέβαια, είναι δικό τους θέμα».
Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ (Δήμητρα Συμεωνίδου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω