Μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχουν βαλτώσει ενώ και στα εξοπλιστικά η συνεργασία δεν έχει μέλλον
Σε περίοδο πρόωρης "χειμερίας νάρκης" έχουν εισέλθει οι ελληνορωσικές σχέσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου, πριν ακόμη από τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που έδειχνε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ήταν προφανής η απροθυμία των Ρώσων να προχωρήσουν στην προετοιμασία της επίσκεψης που θα της έδινε και ουσιαστικό περιεχόμενο...»
Μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών, η ανησυχία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την επίσκεψη επιβεβαιώθηκε όταν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου οι Ρώσοι ζήτησαν αιφνιδιαστικά αλλαγή της ημερομηνίας της επίσκεψης, προτείνοντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί δύο ήμερες νωρίτερα (5 αντί για 7 Ιουλίου).
Ψυχρή ανακοίνωση
Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα, αλλά τελικά οι Ρώσοι, βλέποντας ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι "πλάγιοι" χειρισμοί, ζήτησαν με αρκετά άκομψο τρόπο την ακύρωση της επίσκεψης.
Η επίσημη αιτιολογία ήταν "τεχνικοί λόγοι", αλλά αυτή η διατύπωση δεν μπορεί να κρύψει την υποβάθμιση του ρωσικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την ακύρωση της επίσκεψης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ με τον Σταύρο Λαμπρινίδη, τον όποιο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του και συμφώνησαν να τα πουν τον Σεπτέμβριο στο… περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στην ψυχρή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα "δύο μέρη εξέτασαν το ερώτημα του γεμίσματος των προσεχών ρωσοελληνικών επαφών…". Η αρνητική αυτή διάθεση της Μόσχας δεν ήρθε ξαφνικά. Μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, τα οποία βρίσκονταν στα σκαριά από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση, έχουν βαλτώσει όχι μόνο λόγω της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι σχεδόν "νεκρός" με βασική υπαιτιότητα της Σόφιας, αλλά οι Ρώσοι δεν λησμονούν ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά "ζεστή" για την πραγματοποίηση του έργου.
Το τελικό χτύπημα στην εμπιστοσύνη που υπήρχε μεταξύ των δύο χώρων σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά είχε δοθεί από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μετά την επίσκεψή της στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2010, αφού έδειχνε να καλύπτει πίσω από τη Βουλγαρία τις δικές της περιβαλλοντικές διαφωνίες και ενστάσεις για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, άσκησε κριτική και για την περιβαλλοντική πολιτική της Ρωσίας.
Η αντιπυραυλική άμυνα
Στο άλλο μεγάλο κομμάτι των διμερών σχέσεων, τα εξοπλιστικά, οι Ρώσοι από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκαν ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει μέλλον, καθώς, πέραν της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η δανειακή εξάρτηση της χώρας από την Ευρώπη δεν πρόκειται να της επιτρέψει να στραφεί σε άλλες αμυντικές αγορές έξω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Μ. Σπινέλη, και εξέφρασε τις ρωσικές θέσεις για το μείζον θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, που υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Καθώς η Μόσχα όλο και περισσότερο αναπτύσσει έναν αυτόνομο δρόμο επιστροφής της σε ρόλο παγκόσμιας δύναμης, τόσο περιορίζεται το ενδιαφέρον της ακόμη και για χώρες με τις οποίες διατηρούσε παραδοσιακά στενές σχέσεις, πολύ περισσότερο όταν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι πλέον σαφές ότι οι "δάνειες" δυνάμεις καθορίζουν και τις στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr (Νίκος Μελέτης)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω