Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου στα σχολεία
Την Δευτέρα 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τελικά οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Έθνους", η πτώση των βάσεων, και στα πέντε επιστημονικά πεδία, θεωρείται πλέον δεδομένη από τους αναλυτές των πανελλαδικών 2011.
Συγκεκριμένα, η πτώση στο 1ο επιστημονικό πεδίο, θα ξεκινήσει από τα... 200 μόρια και θα ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 800. Όσοι στοχεύουν στις υψηλόβαθμες - περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου (Νομικές, Παιδαγωγικές) θα πρέπει να περιμένουν πτώση των βάσεων από 200 έως 400 μόρια.
Οι πτώσεις στα τμήματα της περιφέρειας θα είναι μεγαλύτερες και με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις μπορούν να σταθμιστούν σε μια τάξη περίπου 600 μορίων.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου δεσπόζουν οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής, τα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μια πτώση της τάξεως των 700 μορίων. Η κατρακύλα των βάσεων όμως εδώ θα παρουσιαστεί στα περιφερειακά τμήματα και θα υπερβεί τα 1.000 μόρια.
Εντυπωσιακή, για τα δεδομένα του 3ου επιστημονικού πεδίου, αναμένεται η πτώση στα περιζήτητα τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλες τις Ιατρικές σχολές, μόνο η αντίστοιχη της Αθήνας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πτώση θα ξεκινήσει από 200 μόρια και θα φτάσει έως τα 600 με 700. Οι Ιατρικές σχολές της περιφέρειας, οι οποίες πέρυσι ήταν πάνω από τα 19.000, μόρια θα βρεθούν στα 18.900 ή στα 18.550 για την Ιατρική Αλεξανδρούπολης.
Ο βαθμολογικός πυθμένας του 3ο επιστημονικού πεδίου, που υποδέχεται πολλούς υποψηφίους από τη Θεωρητική και την Τεχνολογική κατεύθυνση που επέλεξαν το μάθημα της Βιολογίας της Γενικής Παιδείας, θα κινηθεί στα 11.500 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πέσουν μέχρι και 400 μόρια. Οι πτώσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα τμήματα της περιφέρειας (μέχρι και 600 μόρια). Τα πολυάριθμα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 4ου πεδίου θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 8.000 μόρια.
Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι για τα περιζήτητα τμήματα θα χρειαστούν έως 350 λιγότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι. Οι Οικονομικές σχολές, στις οποίες οδεύουν κατά κύριο λόγο υποψήφιοι προερχόμενοι από την Τεχνολογική κατεύθυνση, θα έχουν πτώσεις και στο κέντρο και την περιφέρεια, οι οποίες θα είναι σημαντικές και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια σε πολλά περιφερειακά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής, ενώ πολλά επαρχιακά τμήματα των ΤΕΙ, θα διαμορφώσουν βάσεις κάτω από τα 9.000 μόρια.
Άνοδος για Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές
Στη γενικευμένη πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει την πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, αναμένεται να υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις όπου οι βάσεις θα έχουν ανοδική πορεία.
Δεδομένη θεωρείται η άνοδος για αρκετά Στρατιωτικά τμήματα και Αστυνομικές σχολές καθώς οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σχολή Ευελπίδων όπου θα "απαιτήσει" 17.300 - 17.500 μόρια, τη σχολή Ικάρων με τη βάση να φτάνει έως τα 17.750 και το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης (19.250 - 19.400).
Στα τμήματα για τα οποία εκτιμάται φέτος ότι θα δυσκολέψει η εισαγωγή εντάσσονται και αυτά των Μουσικών Σπουδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα της Θεσσαλονίκης όπου η βάση αναμένεται να "σκαρφαλώσει" μέχρι τα 17.100 μόρια.
Κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου στα σχολεία
Η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη" τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι "όλα είναι υπό έλεγχο" από πλευράς υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 6.000 εκπαιδευτικοί και θα προσληφθούν 600 όπως επιβάλλεται από την αναλογία μια πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις.
Η υπουργός υπενθύμισε ότι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους και προανήγγειλε "σωστό και οργανωμένο έλεγχο της λειτουργίας του διδακτικού προγράμματος σε κάθε σχολείο", προκειμένου να εξακριβωθεί ότι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται με πλήρες ωράριο. "Φέτος δεν θα γίνουν αποδεκτές οι υπεραριθμίες πουθενά και για κανέναν λόγο", επισήμανε η υπουργός προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι της σωστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζή.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω