Διαφωνίες οι πρυτάνεις με το νέο νόμο, αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις
Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής αποφάσισε χτες βράδυ να μην προχωρήσουν οι φοιτητές σε κατάληψη της Σχολής. Έτσι η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί κανονικά από τις 12 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί μετά την αναβολή.
Οι εγγραφές στην Σχολή, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θα γίνουν κανονικά...»
Η απόφαση αυτή των φοιτητών της Νομικής, πιθανόν να επηρεάσει και τις αποφάσεις των Γ.Σ. των φοιτητών στις υπόλοιπες σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στην αναστολή των κινητοποιήσεων στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.
Διαφωνίες πρυτάνεων με το νέο νόμο, αλλά με ανοιχτά Πανεπιστήμια
Αντίθετη με τις καταλήψεις και υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου-πλαίσιο που καθορίζουν την εκλογή των νέων ΔΣ, είναι η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο. Ειδικότερα για το θέμα των καταλήψεων ο πρόεδρος της συνόδου και πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελης τόνισε, ότι αποτελούν αποφάσεις των φοιτητικών παρατάξεων, τις οποίες εξέθρεψαν τα ίδια τα κόμματα.
Η έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και η εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε παρουσία Συνταγματολόγων καθώς οι πρυτάνεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν, ότι πλήθος διατάξεων του νέου νόμου αντίκεινται στο Σύνταγμα και είναι τουλάχιστον ανεφάρμοστες.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η Σύνοδος των πρυτάνεων κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία:
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια με την ψήφιση του Νόμου για τα ΑΕΙ, επιβεβαιώνει τις απόψεις της, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις προηγούμενες αποφάσεις της και αφορούν στην προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου.
Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των Πανεπιστημίων.
Η Σύνοδος δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου.
Η Σύνοδος καλεί τα πανεπιστημιακά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να διασφαλισθούν Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας».
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω