Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο ακριβότερος Δήμος στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κόστος τέλεσης πολιτικού γάμου
Ειδικό τέλος για τους πολιτικούς γάμους, ύψους από 30 έως και 160 ευρώ ανά τελετή, επιβάλλουν το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι της χώρας. Το εντάσσουν στα ανταποδοτικά τέλη, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων σε σχέση με τους θρησκευτικούς, που είναι απόρροια και της οικονομικής κρίσης. Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, το «τέλος γάμου», όπως αναφέρει το «Έθνος», συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά...»
Η εξέλιξη προκαλεί «εξαγωγές» γάμων από τους τόπους κατοικίας των νεονύμφων σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, πέραν των παραβόλων των 36 ευρώ (2 Χ 18 ευρώ) που προβλέπει η νομοθεσία. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του φέρνει φαινόμενα «ντόμινο», με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν κι αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους «εισαγόμενους» από γειτονικές περιοχές.
Από την άλλη, στους περισσότερους δήμους όπου έχει θεσμοθετηθεί το πρόσθετο τέλος προβλέπεται χαμηλότερη τιμή για τους δημότες και υψηλότερη για τους μη δημότες, ενώ σε άλλους όπως της Νέας Σμύρνης υπάρχει επιβάρυνση μόνο στους μη δημότες.
Τον τίτλο του «πρωταθλητή» σε ό,τι αφορά το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Εκεί, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δημότες Αλεξανδρούπολης πληρώνουν 120 ευρώ επιπλέον για την τέλεση του γάμου τους, ενώ το κόστος για τους μη δημότες φτάνει τα 160 ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο επέβαλε «τέλος γάμου» και ο γειτονικός Δήμος Σουφλίου, ορίζοντας την τιμή του στα 50 ευρώ για τους δημότες και στα 100 για τους «εισαγόμενους».
«Ερχόταν κατά δεκάδες από την Αλεξανδρούπολη για να παντρευτούν εδώ χωρίς κόστος και αποφασίσαμε να βάλουμε κι εμείς», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός.
Αντίστοιχη εξέλιξη υπήρξε και στο νομό Τρικάλων, όπου ο κεντρικός Δήμος Τρικκαίων έχει θεσμοθετήσει «τέλος γάμου» 60 ευρώ για τις καθημερινές και 120 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα.
Το παράδειγμά του ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο και ο γειτονικός δήμος Καλαμπάκας, όπου ορίστηκε ενιαίο τέλος 100 ευρώ. Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καταγράφηκαν απολαυστικές στιχομυθίες, με συμβούλους της αντιπολίτευσης να αναρωτιούνται αν το κόστος αφορά την αμοιβή του… καντηλανάφτη ή το άναμμα του… πολυελαίου.
Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ίσως «τέλος γάμου» επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον δήμο Δράμας και ανέρχεται στα 30 ευρώ για τους δημότες και στα 50 για τα «εισαγόμενα» ζευγάρια.
«Οι γάμοι γίνονται στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία διακοσμείται με ανθοστήλες. Δίνουμε δωράκι στους νεόνυμφους ένα αναμνηστικό ρόδι με την ευχή «Βίον Ανθόσπαρτον», ενώ η τελετή προβάλλεται με προτζέκτορα στους καλεσμένους εκτός αίθουσας», είπε στο «Έθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Π. Ζαχαριάδης.
Ο Δήμος Αθηναίων ήταν από τους πρώτους που επέβαλαν «τέλος γάμου». Από τον Απρίλιο του 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβάρυνση με 75 ευρώ των γάμων μεταξύ δημοτών και με 100 ευρώ αν έστω και ένας από τους νεόνυμφους δεν είναι δημότης.
«Οι τελετές γίνονται κάθε Τετάρτη και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, σε μια υπέροχη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στην οδό Ακαδημίας, με αυθεντικά έργα τέχνης, όμορφο στολισμό και συνοδεία ζωντανής μουσικής», διευκρίνισε η τμηματάρχης Πολιτικών Γάμων, Β. Κωστοπούλου.
Αντίθετα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση πέραν των παραβόλων των 36 ευρώ. «Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να μην επιβάλουμε νέο τέλος, αλλά να μειώσουμε τα ήδη υπάρχοντα ανταποδοτικά τέλη», είπε στο «Έθνος» ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κ. Ζέρβας.
Αυτό που υπάρχει ως σκέψη στη δημοτική αρχή είναι η θεσμοθέτηση κάποιου τέλους χρήσης του νεοκλασικού κτιρίου της Βίλα Μπιάνκα, που θα αφορά τη συντήρηση του χώρου. Στο ιστορικό κτίριο, που λειτουργεί και ως δημοτική πινακοθήκη, τελέστηκε στα τέλη Αυγούστου ο πρώτος πολιτικός γάμος, εγκαινιάζοντας τη χρήση του για τη διοργάνωση και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων στο μέλλον.
Χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις τελούνται οι πολιτικοί γάμοι και σε άλλους μεγάλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών κ.ά.), όπως και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω