Αισίως φτάσαμε στον μήνα Σεπτέμβριο του 2011. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Πατρίδα μας τα τελευταία 24ωρα δημιουργούν ένα άκρως ζοφερό και βαρύ κλίμα, που σε συνδυασμό με την άκρατη οικονομική ύφεση και δυσπραγία, οδηγεί αναπάντεχα όλους τους Έλληνες πολίτες σε απαισιόδοξες σκέψεις και δραματικά σενάρια για το εγγύς μέλλον. Και φυσικά ο τρέχον μήνας γεννά ελπίδες και προσδοκίες σε όλους τους Έλληνες διαχρονικά, αφού τέτοιον καιρό ανεβαίνουν οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί της Χώρας από το 1934 και εφεξής στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξαγγείλουν νέα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν, πολιτικές που θα υιοθετήσουν στο μέλλον, καθώς και ευνοϊκά μέτρα ανακούφισης των μικρών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας...»
Έτσι και φέτος ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου θα ανέβει στην ΔΕΘ και θα προσπαθήσει να ανασκευάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις λόγω της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, με απώτερο σκοπό να γίνει και ξανά ηγήτορας του "πολιτικού παιχνιδιού" στην Χώρα μας. Κάτι ανάλογο είχε πράξει τον Σεπτέμβριο του 2009 από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως μοιράζοντας απλόχερα σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες χρήματα και πλειάδα υποσχέσεων. Τότε πιο συγκεκριμένα μιλούσε για το μοντέλο της "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ", που θα υιοθετούσε άμεσα αν ερχόταν στην Πρωθυπουργία της Χώρας και το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες το εφάρμοζαν απαρέγκλιτα και κατά γράμμα.
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε τα ηνία της Χώρας μας, αλλά την προεκλογική του εξαγγελία για την υιοθέτηση της "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" την έθεσε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και φτάσαμε στον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, που στο τέλος του μας επεφύλασσε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις: πολλές και μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία ταυτόχρονα της Ελληνικής Επικράτειας, εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, που με την επίδραση των εποχιακών μελτεμιών κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, πολυτιμότατων οικολογικών αποθεμάτων, τεράστιων τραπεζών γονιδίων και πλούσιου γενετικού υλικού.
Και φυσικά η Θράκη μας, ο Έβρος μας πλήρωσε αυτήν την χρονιά πολύ ακριβά το "μάρμαρο" των πυρκαγιών. Από ένα τυχαίο γεγονός (;;;) της ανάφλεξης από μια εξάτμιση γεωργικού ελκυστήρα έγιναν στάχτη πάνω από 72.000 στρέμματα δρυοδάσους, πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και πολλά ποιμνιοστάσια και αποθήκες κτηνοτροφικών υλικών στην εν λόγω καείσα περιοχή. Στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι και μεγέθυναν τα πύρινα μέτωπα σε αστραπιαίο χρόνο. Οι περιοχές της Λευκίμης, της Βυρίνης, της Κιτρινόπετρας, των Κοίλων, της Δαδιάς, της Μελίας και εν μέρει της Καβησού, της Νίψας και του Λουτρού δεν θα είναι όπως τις ξέραμε μέχρι και τις 24/08/2011. Μαύρη στάχτη και σιλουέτες καμένων δένδρων (δρυός και πεύκης), καθολική απουσία πλέον της πανίδας της περιοχής αφού η περιοχή είναι στην κυριολεξία κρανίου τόπος και κάτοικοι της περιοχής που έχασαν τις περιουσίες τους από την πύρινη λαίλαπα.
Κλείνοντας μου γεννάται μια απορία: αν στην ΔΕΘ κάποιος δημοσιογράφος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ρωτήσει τον κύριο Πρωθυπουργό τι μέτρα θα λάβει, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, έχω μεγάλη απορία να δω τι θα απαντήσει προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων και να επαναφέρει το δασικό οικοσύστημα στην πρότερη κατάσταση του!!! Διότι για τους γνωρίζοντες για να επανέλθει η κατάσταση σε σημείο, ώστε να αναπτυχθεί στοιχειωδώς δάσος απαιτούνται 30 έτη το λιγότερο από την επίδραση της πυρκαγιάς.
Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Master στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω