του Ιωακείμ Βράβα
Δεν είναι ούτε καινοφανής, ούτε ρηξικέλευθη η διαπίστωση ότι, τόσο σε περίοδο κρίσης, όσο και κυρίως μετά την κρίση, η στροφή προς την τοπικοποίηση της οικονομίας αποτελεί μία από τις πλέον, ίσως και τη μόνη, αξιόπιστη επιλογή. Από τις διαπιστώσεις και τη ρητορεία, ωστόσο, μέχρι την πρακτική εφαρμογή, υπολείπονται αρκετά εικονικά χιλιόμετρα δράσης.
Ιδίως στην περιοχή μας, όπου ο εμπορικός κόσμος πλήττεται από το φαινόμενο καταναλωτικού τουρισμού ειδών πρώτης ανάγκης προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος, οι ενέργειες... πρέπει να είναι άμεσες και να προϋποθέτουν τη συνεργασία φορέων, εμπόρων, παραγωγών και καταναλωτών. Να μην είναι σπασμωδικές, να είναι άμεσα εφαρμόσιμες και θετικές.
• Δημιουργία θεσμών πιστοποίησης και δικτύων προώθησης τοπικών προϊόντων σε τοπικά εμπορικά καταστήματα, μέσα από δράσεις ενός προγράμματος - ομπρέλα “Αγορα-Ζω στον Έβρο”, το οποίο θα λειτουργεί και ως ένα δίκτυο αλληλεγγύης «παραγωγού-καταναλωτή».
• Μείωση, έως και κλιμακωτό μηδενισμό, των δημοτικών τελών και φόρων όσων εμπορικών καταστημάτων προωθούν τοπικά προϊόντα, σε τουλάχιστον 40% του συνολικού τους εμπορεύματος.
• Ρήτρα προμηθειών τοπικών προϊόντων, και ιδίως βιολογικής γεωργίας σε δημοτικά και περιφερειακά ελεγχόμενους θεσμούς, ως ένα πρώτο βήμα στήριξης στον τοπικό παραγωγό.
• Κατάρτιση, κατά το πρότυπο του βραβευμένου προγράμματος OekoKauf της Βιέννης, καταλόγου ελάχιστων προτύπων εξοικονόμησης ενέργειας και ποιότητας για τις προμήθειες δημοσίου, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.
• Επένδυση στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων κατοίκων της περιοχής μέσα από την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και τις βιώσιμες πρακτικές, αρχικά σεμιναριακού τύπου και στη συνέχεια μέσω μονιμότερων θεσμών, με σκοπό τη δημιουργία όρων σύγχρονης οικονομίας αιχμής στην περιοχή
• Έρευνα και εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από την καταγραφή τόσο των συγκεκριμένων αναγκών, όσο και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για τη δομή και λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών
Βέβαια, όλα αυτά δεν αποτελούν παρά συνοπτική αναφορά σε μέτρα, μιας πρώτης απάντησηςστις απαιτήσεις των καιρών. Αυτό που πρέπει, επιτέλους, να γίνει άμεσα στην περιοχή, είναι ένα κοινά συμπεφωνημένο, μέσα από διαδικασίες ουσιαστικής ανοιχτής διαβούλευσης και διαλόγου, masterplan για την περιοχή, το οποίο θα περιγράφει τόσο το όραμα όλων μας για τον τόπο μας, όσο και τις προτεραιότητες στρατηγικής ανάπτυξης του. Να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και να ορίσουμε, όλοι μας, πώς θέλουμε τον Έβρο σήμερα και αύριο.
Ιωακείμ Βράβας
Πολιτικός επιστήμονας
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω