…και μελέτη για σχιστολιθικό αέριο στη Θράκη
To «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από καθυστέρηση 7 χρόνων, από τότε τουλάχιστον που είχαν ανακοινωθεί για πρώτη φορά, φιλοδοξώντας να έλθουν επενδύσεις 156 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν συνολικά 1.500 θέσεις εργασίας...»
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την απόφαση, με την οποία τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας των διεθνών διαγωνισμών για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με την απόφαση αυτή τίθεται το πλαίσιο για να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις νέες ΕΠΑ. Το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών για κάθε ΕΠΑ θα είναι τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν 450 - 550 νέες θέσεις εργασίας (συνολικά περίπου 1.500), με ένα σύνολο νέων επενδύσεων 156 εκατ. ευρώ και με συνολική μείωση εκπομπών CO2 άνω των 1.300.000 τόνων.
Το δίκτυο της ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύνολο επενδύσεων 2012 - 2015 που φτάνει στα 60,96 εκατ ευρώ αφορά στην Καβάλα, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.
Το δίκτυο διανομής της ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με σύνολο επενδύσεων 2012-2015 στα 39,80 εκατ ευρώ αφορά στο Κιλκίς, τις Σέρρες, το Πλατύ Ημαθίας, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
Στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας το σύνολο επενδύσεων 2012-15 είναι 55,28 εκατ ευρώ και αφορά στην τροφοδότηση των περιοχών Θήβας, Λιβαδειάς, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα.
Μελέτη για σχιστολιθικό αέριο στη Θράκη
Στο παιχνίδι της αναζήτησης και εκμετάλλευσης shale gas (φυσικό αέριο φυλακισμένο σε πετρώματα) επιδιώκει να μπει και η Ελλάδα, ακολουθώντας την Τουρκία και τη Βουλγαρία που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα έρευνας σε κοιτάσματα που εκτιμάται ότι γειτνιάζουν με τη χώρα μας.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης έκανε γνωστό ότι ανέθεσε στο -υπό κατάργηση- ΙΓΜΕ την εκπόνηση ειδικής προκαταρκτικής μελέτης για τις προοπτικές εντοπισμού πιθανών σχηματισμών σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν δομές σχιστολιθικού αερίου κυρίως στη Θράκη.
Με βάση τη σημαντική σχετική παραγωγική εμπειρία που έχει αποκτηθεί κυρίως στις ΗΠΑ, η Ευρώπη δείχνει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τη δυναμική του σχιστολιθικού αερίου και έχουν ήδη προωθηθεί σχετικές δράσεις (Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία κ.ά.). Αρχικές εκτιμήσεις εντοπίζουν αξιόλογες ποσότητες αποθεμάτων, ιδιαίτερα στην Πολωνία, η οποία προσφέρει ελκυστικές προοπτικές για την ανάπτυξη των αποθεμάτων αυτών και η οποία πρόσφατα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα στην πρωτοβουλία Shale Gas Resource Initiative.
Η μελέτη που θα εκπονηθεί από το ΙΓΜΕ θα ενταχθεί στο συνολικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, συμβατικού και μη συμβατικού.
Την τελευταία δεκαετία ο τομέας αξιοποίησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ενώ το 2000 το shale gas αντιπροσώπευε το 1%-2% της συνολικής παραγωγής αερίου, σήμερα ο αντίστοιχος δείκτης αγγίζει το 30%.
Πηγή: Εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω