Αλεξανδρούπολη: Κόμβος Συνδυασμένων Μεταφορών - Όνειρο πολλών ετών
Στο πλαίσιο του Διακρατικού Δικτύου «Transnational Network for the Promotion of the Water-Ground Multimodal Transport – WATERMODE», το οποίο λειτουργεί από το 2009 με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη συνέδριο για τις συνδυασμένες μεταφορές, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2011.
Θα παρίσταται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης... είναι το μοναδικό που συμμετέχει πανελληνίως.
Ακόμη θα παρευρίσκονται ο διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου, Κωστής Σιφναίος, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς της Αλεξανδρούπολης σχετικά με την επένδυση που προωθεί ο όμιλος και αφορά στο σταθμό μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Θρακικό πέλαγος, 22 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Ομιλία επίσης θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης κ. Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη.
Το συνέδριο διοργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και μέσω αυτού σκοπεύει να επιτύχει τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου με λιμάνια της Αδριατικής, της Μαύρης Θάλασσας και το Δούναβη.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο ΟΛΑ έχει προκηρύξει διαγωνισμό ανάδειξης εξωτερικών συνεργατών σχετικά με το έργο.
Για το συνέδριο αυτό, αλλά και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τις συνδυασμένες μεταφορές, μας ενημερώνει ο Υποναύαρχος ΛΣ ε.α. και πρώην Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Παπανικολόπουλος:
«Ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη, συνέδριο για τις συνδυασμένες μεταφορές στα πλαίσια του Διακρατικού Δικτύου «Transnational Network for the Promotion of the Water-Ground Multimodal Transport – WATERMODE» το οποίο λειτουργεί από το 2009 με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Δίκτυο αυτό, συμμετέχουν λιμάνια από 10 Ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τη συμμετοχή μόνο της Αλεξανδρούπολης.
Ο ΟΛΑ μέσω του συνεδρίου σκοπεύει να πετύχει τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με λιμάνια της Αδριατικής, της Μαύρης Θάλασσας και το Δούναβη.
Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία του ΟΛΑ Α.Ε. και όλοι ευχόμαστε να στεφτεί επιτυχίας με άμεσα και απτά αποτελέσματα. Και το ευχόμαστε αυτό, ολόψυχα, γιατί είναι η πολλοστή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε μεγάλο διεθνές εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κέντρο.
Να θυμίσουμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το μοναδικό λιμάνι, όπου από το 1993 και μετά, το επισκέπτονται και το εκθειάζουν όλοι οι εκάστοτε Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ντεντιδάκης, Παυλίδης, Κατσιφάρας, Παπουτσής, Ανωμερίτης, Πασχαλίδης) μαζί με τους τοπικούς Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους, θεσμικούς και μη Φορείς.
Η ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εμπορευματικού – διαμετακομιστικού κέντρου δεν είναι κάτι καινούργιο. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, στην ειδική μελέτη, «Σχεδιασμός Ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος της χώρας», που ανέθεσε το Ελληνικό Κράτος, αμέσως μετά με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, στο Γραφείο Δοξιάδη, και η οποία επίσημα δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1985.
Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως «λιμάνι εθνικής σημασίας με διεθνές ενδιαφέρον» (ΦΕΚ 440 Β, 7-7-1992). Χρηματοδοτήθηκε η εκτέλεση έργων με 13,5 δισεκατομμύρια δραχμές, από το Β' Κ.Π.Σ (περίοδο 1994-1999) και το Π.Ε.Π. Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (περίοδο 2000-2006) με 23.100.000 ευρώ. Με τα επίσημα χρονοδιαγράμματα τα έργα τα οποία άρχισαν τον Αύγουστο του 1995 θα ολοκληρώνονταν το τέλος του 2005. Στα έργα αυτά μεταξύ άλλων προβλεπόταν και η σύνδεση του με Εγνατία και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η πράξη έδειξε ότι ήταν όνειρο.
Το 2007, χαρακτηρίστηκε ως «λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος» (ΦΕΚ 202 Β/16-02-2007), ο σημαντικότερος χαρακτηρισμός που έχει ορίσει για τα λιμάνια της Ε.Ε. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. Η έναρξη εργασιών εκβάθυνσης τον Απρίλιο του 2008 έδωσε νέες ελπίδες για την ανάπτυξη του. Η πράξη έδειξε και πάλι ότι ήταν όνειρο.
Προσωπικά, βιώνω το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το 1989 μέχρι σήμερα, αρχικά ως Λιμενάρχης και μετά ως πολίτης. Από το 1992, παρακολουθώ τα ευχολόγια για την ανάπτυξή του, με αφορμή τη θεσμοθέτηση τότε, από την Ε.Ε., των «Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών», και ειδικά του Άξονα ΧΙ, Ελσίνκι – Αλεξανδρούπολη.
Ο άξονας αυτός, έδωσε ιδιαίτερο ρόλο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά με την προϋπόθεση της σύνδεσης του με την Εγνατία και το σιδηρόδρομο. Από Ελληνικής πλευράς δόθηκαν ανάλογες διαβεβαιώσεις στη Συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του άξονα ΧΙ, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη (Ιούνιος 1996), παρουσιάζοντας μάλιστα τα τότε εκτελούμενα έργα.
15 χρόνια μετά, είμαστε ακόμα στη διαδικασία για την μελλοντική σύνδεση του λιμανιού με το σιδηρόδρομο και την Εγνατία.
Ευχόμαστε, η επίσκεψη του καθ' ύλην αρμόδιου για τη Λιμενική Πολίτικη, υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, με αφορμή το συνέδριο του ΟΛΑ, για τις συνδυασμένες μεταφορές, να σηματοδοτήσει και την έναρξη υλοποίησης ενός ονείρου δεκαετιών».
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω