"Νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι οτιδήποτε φαίνεται από την πλατεία Συντάγματος" (Σεφέρης)
του Σταύρου Βαβία
Περισσότερα από 3.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (τα 1.200 στρέμματα από αυτά ήταν στο Νομό Έβρου) έγιναν στάχτη το 2010.
Δεκάδες συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια, ενώ το 12% των ελληνικών δασών καταστράφηκε ολοσχερώς...
Συνεχίζοντας με τα νούμερα: 1 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στα Δίκαια - προσωπικό 12 άτομα. Εποχικό προσωπικό (κάθε άνοιξη) 10 άτομα. Απόσταση από την Ορεστιάδα 50 χιλιόμετρα.
Μετά από κάθε καταστροφική πυρκαγιά οι κυβερνήσεις χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσουν την έκταση της καταστροφής. Οι πολίτες από την άλλη φωνάζουν για ανεπάρκεια της κυβέρνησης και το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει λόγο για τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ευλόγα θα σκεφτόταν κανείς ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των κλιμακίων και η εθελοντική προσφορά. Κι όμως, με έκπληξη ακούμε τις τελευταίες μέρες μια έντονη φημολογία ότι θα κλείσει το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στα Δίκαια και θα μετακινηθεί στην Ορεστιάδα! Και μάλιστα ένα κλιμάκιο που στεγάζετε σε ιδιόκτητο κτίριο…
Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κλείνει. Και μετά τι; Μήπως να φύγουν και από εκεί; Θα αφήσουν τον Έβρο απροστάτευτο μπροστά στην αμέλεια του περαστικού που θα πετάξει το τσιγάρο στο δάσος του Πεντάλοφου, στην καταστροφική μανία του εμπρηστή, ή στην αμέλεια κάποιου που θα βάλει φωτιά το χωράφι του;
Είναι τρομακτική και μόνο η σκέψη του τι σημαίνει «Περικοπές»! Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει κινήσεις για να κλείσουν τη ΔΕΗ, την Εφορία, τα Δικαστήρια, τα Ταχυδρομεία, ακόμα και το Τελωνείο στην περιοχή των Καστανεών. Ο σιδηρόδρομος δεν δουλεύει… Μήπως να κλείσουν και το πανεπιστήμιο στην Ορεστιάδα και το ΤΕΙ και τη Σχολή Αστυνομίας στο Διδυμότειχο; Τέτοια εποχή πέρυσι προσπάθησαν να κλείσουν κάποια γυμνάσια και λύκεια του Έβρου στο όνομα της συγχώνευσης αλλά δεν τους πέρασε…
Οι πόλεις και τα χωριά μας δεν πρέπει να ερημώσουν. Η οικονομική κρίση μπορεί να «γεννήσει» ευκαιρίες! Μπορεί να δώσει αλλάξει τον τρόπο ζωής που ίσως μας οδήγησε στην κρίση! Και η περιοχή μας είναι ζωντανή… Πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αποφασίσουν οι νέοι να γυρίσουν στον τόπο τους; Να επιστρέψουν όμως πού; Στην ανεργία; Στο νοίκι; Σε μια έρημη γη; Χωρίς λεφτά και σε κατάσταση απελπισίας; Κακός σύμβουλος η απελπισία. Δεν μεταναστεύεις απελπισμένος. Αυτό δεν είναι μετανάστευση, είναι ξεριζωμός.
Αντί να κλείνουν οι υπηρεσίες θα έπρεπε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να ενισχυθούν ακόμα παραπάνω τα έργα οδοποιίας και τα αντιπλημμυρικά που ήδη έχουν ξεκινήσει, να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες για νέες εναλλακτικές βιώσιμες καλλιέργειες.
Θα πρέπει να «ανάψουμε τα φώτα» στην περιοχή μας, στη χώρα μας γενικότερα, για να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από τη δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση. Στη γειτονική Τουρκία η ανάπτυξη ξεπέρασε το 8%. Ακόμη και η Βουλγαρία δίπλα στα σύνορα μας παρουσιάζει ανάπτυξη τα τελευταία 5 χρόνια με πολλές επιχειρήσεις ελληνικές να «μεταναστεύουν» λόγω χαμηλότερης φορολογίας (μόνο 10% έναντι 45% στην Ελλάδα).
Εμείς γιατί προσπαθούμε να βυθίσουμε τη χώρα στο σκοτάδι;
Καλώ όλους τους τοπικούς άρχοντες του τόπου να μη «σβήσουν τα φώτα», να μην επιτρέψουμε το ερήμωμα του Έβρου…
Δεν πρέπει να κλείσει το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στα Δίκαια…
Βαβίας Σταύρος
Δρ Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος Αν. Μακεδονίας - Θράκης
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω