Χάθηκε μία ζωή στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λόγω έλλειψης προσωπικού
Εθνικό Σύστημα Υγείας ώρα μηδέν! Χάνονται ζωές στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις που έχει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα υλικά αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό που αποσύρεται λόγω βλαβών οι οποίες δεν αποκαθίστανται ποτέ.
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών... Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος τόνισε: «Τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, ενώ τμήματα καταρρέουν με ταχύτατους ρυθμούς. Μετά το λουκέτο στο νοσοκομείο της Ρόδου μπορούμε να πούμε ότι το ΕΣΥ κατέρρευσε με τον πλέον επίσημο και παταγώδη τρόπο. Πλέον ένα κυβερνητικό στέλεχος, ο παραιτηθείς διοικητής κ. Μιχάλης Κόκκινος, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για ασυνέπεια και ανεπάρκεια».
Ήδη το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετράει έναν νεκρό από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το θλιβερό περιστατικό ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος για να περιγράψει την τραγική όπως είπε κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει μείνει με έναν επιμελητή νευροχειρουργό. Την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό. Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δυο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος. Όπως είπε ο κ. Δευτεραίος, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός δεν είχε ευθύνη, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε.
Το Θεραπευτήριο Πατησίων δεν θα μπορεί να εφημερεύσει στο τέλος του μήνα, ενώ έχει μεγάλες ελλείψεις υλικού, όπως αποστειρωμένα γάντια και οροί. Στο πρώην 7ο ΙΚΑ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε τροπονίνες, ουσίες που δίνονται για τα εμφράγματα, με συνέπεια η διοίκηση να έχει ενημερώσει τους γιατρούς να τις δίνουν με φειδώ.
Ακόμη στο Νοσοκομείο Γρεβενών η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μόνο με δύο γιατρούς, ενώ στη Λευκάδα δεν βγαίνουν εφημερίες σε πολλές ειδικότητες όπως ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι.
Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι για παθολόγους, ενώ στο Θεραπευτήριο Πατησίων ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία για καρδιολόγους.
Παράλληλα το νοσοκομείο Χαλκιδικής δεν διαθέτει αναισθησιολόγο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο χειρουργικός τομέας, ενώ στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας η παθολογική κλινική θα εφημερεύει μόνο ως τις 18 του μήνα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργεί με... δύο γιατρούς!
Η ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, που έχει νοσηλεύσει 550 μωρά τα τελευταία χρόνια, εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί με τρεις γιατρούς!
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου λήγει η θητεία έντεκα επικουρικών γιατρών και ο διοικητής καταγγέλλει ότι «θα μπουν λουκέτα σε τμήματα», ενώ υπάρχουν δύο νοσηλευτές για 50-60 ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια και δεν αποκαθίστανται οι βλάβες στα ακτινολογικά και άλλα μηχανήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα μπαίνουν διαρκώς λουκέτα σε διάφορες κλινικές, ενώ σε κανένα δημόσιο θεραπευτήριο δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος στον MAXIMUM FM και στον Δημήτρη Κολιό:
Κείμενο: Εφημερίδα δημοκρατία
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω