Ζημιά πάνω από 1,48 εκατ. ευρώ υπέστη το Επιμελητήριο Έβρου
Αναστάτωση έχει προκληθεί στα Επιμελητήρια της χώρας αναφορικά με τα αποθεματικά τους, τα οποία δια του νόμου είναι υποχρεωμένα να διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως τονίζουν, η μετατροπή μέρους τους σε ομόλογα γεννά εύλογα την ανησυχία ότι τα ομόλογα αυτά κινδυνεύουν τώρα με υποχρεωτικό κούρεμα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τα Επιμελητήρια να βρίσκονται σε θέσεις μάχης.
Πρόκειται, μάλιστα, για χρήματα τα οποία προέρχονται αποκλειστικά... από τις εισφορές των επιχειρήσεων - μελών τους. Σημειώνεται ότι με νόμο του 1997, ορίζεται πως τα Επιμελητήρια όλης της χώρας υποχρεούνται να διατηρούν τα αποθεματικά τους (ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε διατυπώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ερωτήματα προς την κεντρική τράπεζα, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των χρημάτων του.
Τελικά, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημέρωσε με επιστολή το ΕΒΕΑ ότι τα αποθεματικά, ύψους 11,94 εκατ. ευρώ, έχουν επενδυθεί σε ομόλογα. Πόσο αποτιμώνται αυτά στις 19 Ιανουαρίου; Μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Έχουν μειωθεί, δηλαδή, κατά 64% !
Για υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων που βρίσκονται στην ΤτΕ με μια πρωτοφανή μεθόδευση έξω από τα όρια τις νομιμότητας με αποτέλεσμα να χαθούν οι οικονομίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεκαπέντε χρόνων, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Δεν νομιμοποιείται μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1997, ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στα επιμελητήρια τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογά τους», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.
Κατά 61% μειώθηκε το αποθεματικό και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξαιτίας της αυθαίρετης μετατροπής κεφαλαίων των βιοτεχνών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προκαλώντας την έντονη δυσφορία και την αντίδραση της διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με το thrakinews.gr, στην περιοχή μας την μεγαλύτερη ζημιά υπέστη το Επιμελητήριο Έβρου. Εν μια νυκτί στην κυριολεξία είδε το αποθεματικό του, που μετά από μια εικοσαετία χρηστής διαχείρισης είχε φτάσει στο 1.483.000 ευρώ, να εξανεμίζεται στις 41.000 ευρώ! Τα υπόλοιπα 1.442.000 μετατράπηκαν σε Ομόλογα τα οποία στις 19 Ιανουαρίου 2012 είχαν τρέχουσα αποτίμηση 560.000 ευρώ!
Μετά από αυτό, τα σχέδια της νέας διοίκησης για ψηφιακό Επιμελητήριο και στήριξη της τοπικής οικονομίας, μένουν μετέωρα. Ισχυρό πλήγμα και για την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου που περίμενε από το Επιμελητήριο εδώ και ένα χρόνο τα 108.000 ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου αλλά προσέκρουε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που με γελοίες αιτιάσεις καθυστερούσε την έγκριση. Η προφανής κωλυσιεργία αποδείχθηκε συμπαιγνία καθώς και να δοθεί τώρα η έγκριση από το Υπουργείο, δεν υπάρχουν πλέον τα λεφτά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μικρότερη ζημιά για το Επιμελητήριο Ξάνθης που είδε 236.000 ευρώ να μένουν μόνο 84.000 και τα υπόλοιπα 152.000 να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι 59.000 ευρώ.
Παρόμοια ζημιά και για το Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης που είδε 138.000 ευρώ να μένουν 43.000 και τα υπόλοιπα 95.000 να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι μόλις 36.000 ευρώ. Αντίθετα αμελητέα είναι η ζημιά για το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης που είδε 23.000 ευρώ να μένουν 16.000 και τα υπόλοιπα 7.000 να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι 2.700 ευρώ.
Σε πλήρη αντιδιαστολή με την περίπτωση του Έβρου, το Επιμελητήριο Καβάλας που είδε 112.000 ευρώ να μένουν 108.000 και μόνο 3.900 ευρώ να μετατρέπονται σε Ομόλογα. Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν επιπλέον σκέψεις για τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκαν τα ποσά που τραβήχτηκαν από κάθε λογαριασμό.
Νομικά αναμένεται να κινηθούν τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας κατά της Τραπέζης της Ελλάδος για την αναζήτηση των ευθυνών, προς κάθε κατεύθυνση, και έναντι οποιουδήποτε για την απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα εξώδικα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι είναι υποχρεωμένη να επενδύει αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα άμεσα.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων συνιστούν το κοινό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ενεργητικό του κοινού κεφαλαίου, το οποίο κατά τον νόμο αποτελεί ομάδα περιουσίας, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες στο κοινό κεφάλαιο φορείς ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.
Μάλιστα η διαχείριση του κοινού κεφαλαίου από την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω