Αφού λοιπόν ορισμένοι πολιτικοί μας, δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο για να διαβάσουν τα «μνημόνια», εμείς οι απλοί πολίτες που τα διαβάσαμε, παραθέτουμε σε περίληψη μερικά στοιχεία για να τους διευκολύνουμε.
Για τους πολιτικούς που δήλωσαν ότι τα διάβασαν, ίσως τους δοθεί η ευκαιρία να τα κατανοήσουν καλύτερα, με παραδείγματα από τον τόπο μας…
Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την πικρή αλήθεια για το τι σημαίνει η «αξιοποίηση» της... δημόσιας περιουσίας, όπως κατ’ ευφημισμό προβάλλουν ο ίδιος ο νόμος, ορισμένα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και η κυβέρνηση.
Το «πρώτο μνημόνιο», που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, το Μάιο του 2010, και αποτυπώθηκε στο Νόμο 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ», έχει δυο όρους δυσβάστακτους και πρωτοφανείς που είναι:
- Η ολοκληρωτική δέσμευση του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού κράτους και
- Η παραίτηση απ’ όλες τις ασυλίες κι απ’ όλα τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας.
Το «δεύτερο μνημόνιο» ή «μεσοπρόθεσμο» ή «εφαρμοστικός νόμος», που αποτυπώθηκε, ένα χρόνο μετά, στο Νόμο 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15», έχει ως κύριο σκοπό:
- Την ίδρυση ενός Ταμείου μέσα από το οποίο η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου θα περνά σε εταιρείες - επενδυτές, με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Το Ταμείο ταξινομεί όσα διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο σε τρεις κατηγορίες και τα προβάλλει από την ιστοσελίδα του:
- Γη (πρώην αερολιμένας Ελληνικού, δημόσια κτίρια κλπ)
- Έργα υποδομής (Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, 12 λιμάνια ΑΕ, Εγνατία Οδό ΑΕ, ΔΕΗ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κλπ)
- Εταιρικά χαρτοφυλάκια (Λαχεία, Καζίνο, ΟΠΑΠ κλπ).
Το Ταμείο λειτουργεί ως Α.Ε. με τίτλο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. – Hellenic Republic Asset Development Fund», μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμύρια ευρώ και αποκλειστικό διαχειριστή τον υπουργό Οικονομικών. Δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Δημοσίου και λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικού δικαίου.
Διοικείται από πενταμελές συμβούλιο με τριετή θητεία. Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και τα τρία μέλη διορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών, με δικαίωμα να τους αντικαθιστά (προφανώς αν δεν πειθαρχούν) πριν από τη λήξη της θητείας τους. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν υποχρεωτικά δύο παρατηρητές (επίτροποι) χωρίς ψήφο, από την Ευρωζώνη και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο όρος «ιδιωτική περιουσία» είναι παραπλανητικός διότι κάθε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, προορισμένο για την άσκηση δημόσιας λειτουργίας, μπορεί: να αποχαρακτηριστεί με απόφαση εξουσιοδοτημένου οργάνου, να μετατραπεί σε «ιδιωτική» περιουσία και να διατεθεί σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση για εκμετάλλευση. (πχ οποιοσδήποτε υπουργός Άμυνας μπορεί με απόφαση του να μεταφέρει τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ από το κτίριο της σε ένα στρατόπεδο και το κτίριο να το διατεθεί για εκμετάλλευση).
Το Δημόσιο, κάθε περιουσιακό του στοιχείο, μέχρι την παράδοσή του για «αξιοποίηση», εξακολουθεί να το διοικεί, να το συντηρεί και να το διατηρεί κατάλληλο για εκμετάλλευση χωρίς αντάλλαγμα και με έξοδα που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ως εντολοδόχος του «Ταμείου». Δηλαδή, τα τεράστια λειτουργικά έξοδα, θα βαρύνουν μόνο την Ελλάδα και θα παρατείνουν τα δικαιώματα των δανειστών! (πχ το λιμάνι μας μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί, παραχωρηθεί κλπ θα μας επιβαρύνει με τα λειτουργικά του έξοδα ακόμη κι αν δεν έχει κανένα έσοδο).
Εάν στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα υπάρχουν μισθώσεις ή παραχωρήσεις για αξιοποίηση από τρίτους, καταγγέλλονται από το Δ.Σ. του «Ταμείου» και εντός δύο μηνών, οι μισθωτές ή οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τα εγκαταλείψουν, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη. (πχ το τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα κάτω από το Φάρο, έστω κι αν παραχωρηθεί τώρα στο Δήμο από τον ΟΛΑ, το «Ταμείο» στο όποιο θα περιέλθει θα μπορεί να το «αξιοποιήσει» για να εισπράξει περισσότερα χρήματα, καταγγέλλοντας την παραχώρηση στο Δήμο. Εάν όμως είχε περιέλθει στο Δήμο με τροποποίηση της χερσαίας ζώνης, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα).
Η αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στο «Ταμείο» και στη συνέχεια, στην εταιρεία που θα επιλεγεί για «αξιοποίηση» δεν ρυθμίζεται από το νόμο, αλλά διενεργείται σύμφωνα με διαδικασία που θα προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του «Ταμείου». Η αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου, πριν από την παράδοσή του για «αξιοποίηση», από ανεξάρτητο εκτιμητή (πχ την Morgan Stanley για τα λιμάνια) δεν αποτελεί διαφανή διασφάλιση. Ο εσωτερικός κανονισμός μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς χωρίς να το μαθαίνει κανείς.
Τα έσοδα (τίμημα, μίσθωμα, ποσοστό κερδών κ.λπ.) από την «αξιοποίηση» κάθε περιουσιακού στοιχείου (εν προκειμένω του λιμανιού μας) εισπράττονται από το «Ταμείο», κατατίθενται σε δέκα ή είκοσι ημέρες (ανάλογα με το είδος των εσόδων) σε ειδικό λογαριασμό και από κει μεταβιβάζονται αποκλειστικά στους δανειστές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. (Δεν επιτρέπεται να πάει ούτε ευρώ στον ΟΛΑ, ούτε να διατεθεί για οποιονδήποτε σκοπό ανάπτυξης του λιμανιού).
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω