Στα 16 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των δημοσίων προσώπων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό κατά την κρίσιμη προηγούμενη διετία, σύμφωνα με τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εν αναμονή του καταλόγου με τα ονόματα των βουλευτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό εντός του 2011.
Τον κατάλογο παραδίδει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επόμενο στάδιο θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Η ΝΔ ζητά την παραίτηση.. του «εκατομμυριούχου» βουλευτή. Οι αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δήλωσαν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και το θέμα του ενός βουλευτής και το θέμα συνολικά των καταθέσεων πολιτικών στην Ελβετία. Στο μεταξύ, πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.
Αναλυτικότερα:
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι πριν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα, οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει να έχουν περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή, για να δώσουν εξηγήσεις. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τα ονόματα των πολιτικών θα ανακοινωθούν.
Ο υπουργός οικονομικών, σημείωσε επίσης ότι ο κατάλογος θα δοθεί στην επιτροπή εντός της ημέρας, ούτως ώστε να αρχίσουν οι ακροάσεις άμεσα. «Δύο ημέρες είναι αρκετές, νομίζω» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που έχουν εμβάσματα προς το εξωτερικό μεγαλύτερα από τα 100.000 ευρώ εντός του 2011 και θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς, όπως είπε, ακόμη κι αν οι διαδικασίες είναι νόμιμες, υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.
Η αναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε με αφορμή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, σχετικά με το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδης, ο οποίος προέβη στη σχετική καταγγελία. Όπως είπε, ο κ. Νικολούδης του ανέφερε ότι δεν διαπιστώνεται κάποιο αδίκημα. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «σαφώς αυτή είναι η πλευρά της νομιμότητας αλλά υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας». «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πετσάλνικος, ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών εάν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται έμβασμα 1 εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.
Δημόσια πρόσωπα εξήγαγαν 16 δισ. ευρώ το 2010-11
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να εντοπιστούν οι «διαρροές» ποσών προς το εξωτερικό. Φέρεται να δήλωσε ότι από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκε ότι το συνολικό ποσό των χρημάτων που φυγαδεύτηκαν κατά τη διετία 2010-11 από την Ελλάδα στο εξωτερικό ανέρχεται σε16 δισ. ευρώ, και από αυτά το 9% στις τράπεζες της Ελβετίας. Η μεταφορά των παραπάνω κεφαλαίων αφορά εν γένει «δημόσια πρόσωπα», μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές και ο γνωστός – άγνωστος «εκατομμυριούχος» βουλευτής.
ΝΔ: Να παραιτηθεί ο βουλευτής που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, ζήτησε την παραίτηση του βουλευτή που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Όποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.
Ο Γ. Καρατζαφέρης
Παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει να κάνει πάντα με τους κακούς. Ο καλός δεν έχει ανάγκη κάποιας προστασίας. Έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο να προστατεύουμε το «βιαστή». Κάποιος αυτή τη στιγμή έβγαλε 1 εκατομμύριο και θίγεται όλη η αίθουσα. Έχω ακούσει για 25 διαφορετικά πρόσωπα: είναι ο τάδε, είναι η τάδε, είναι του τάδε κόμματος, είναι του δείνα κόμματος. Αυτό λοιπόν, στην ουσία ναρκοθετεί όλο τον κοινοβουλευτισμό. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια λύση. Εάν έχουν κατατεθεί στο πόθεν έσχες, να ελεγχθεί το πόθεν έσχες. Δε χρειάζεται ο κ. Εισαγγελέας να μας το πει. Όσο αυτό το πράγμα καρκινοβατεί, όσο το παραπέμπουμε στις καλένδες, τόσο γίνεται κουβέντα στο καφενείο...
Και κλείνω: κ. Πρόεδρε, κάνατε ένα αίτημα να δώσουμε μία εξουσιοδότηση για να απαντήσουν οι ελβετικές τράπεζες. Θα ήθελα να μου πείτε ποιοι την έδωσαν, ποιοι δεν την έδωσαν; Ονομαστικά! Και όχι γιατί ήμουν ο πρώτος που σας την έστειλα, αλλά, κάποια στιγμή, όταν βγαίνει ο οποιοσδήποτε ομογενής βουλευτής και λέει ότι υπάρχουν πολιτικοί με καταθέσεις στην Ελβετία, αυτό δεν μπορεί να μένει στο κενό. Αποφασίζεται μία διαδικασία. Τη σέβομαι και την εκτιμώ. Ποιοι λοιπόν δέχθηκαν να σας κάνουν εξουσιοδότηση και ποιοι κρύβονται; Επιτέλους να ξέρει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει»
Ο κ. Τσίπρας
Αναφερόμενος στην εισήγηση του προέδρου της επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Η άποψη του κ. Νικολούδη είναι σεβαστή. Όμως εδώ υπάρχουν και άλλες απόψεις, οι οποίες δεν είναι απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τα νομικά και συνταγματικά δεδομένα. Ο κ. Σταθόπουλος, πρώην Υπουργός, εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ότι όταν πρόκειται για ένα ζήτημα υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν τοίχο στην αλήθεια. Χαίρομαι που ακούω για το νόμιμο της διαδικασίας, αλλά ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι «Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος» 3-4 μέρες τώρα...
Με την ευκαιρία να πω ότι κάθε τρεις και λίγο έρχεται η συμφωνία με την Ελβετία, κύριε Υπουργέ. Επιτέλους, αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά στον διακανονισμό που θα αποφέρει κάποια οφέλη οικονομικά στη χώρα μας, αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια. Εμείς θεωρούμε ότι η διαφάνεια αυτή μπορεί να διασφαλιστεί και με μια απλή συνεργασία -ουσιαστική, όμως- με την Τράπεζα της Ελλάδας διότι όλα αυτά γίνονται μέσα από on line διαδικασίες και δεν είναι δυνατόν να πειστούμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν γνωρίζει ποιοι, πότε και τι ποσά μετέφεραν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς τόνισε ότι «το τελειωμένο πολιτικό σύστημα συνεχίζει τα παιχνίδια με στόχο την επιβίωσή του και τον αποπροσανατολισμό του Λαού.Με ασπίδα σωτηρίας, τις προ πολλού ξεπερασμένες διατάξεις περί ευθύνης Υπουργών και έναν κανονισμό της Βουλής, δημιούργημα προσωποπαγών καθεστώτων, στην ουσία προστατεύει επίορκους και ενόχους».
Πρόταση νόμου 75 του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο «Πόθεν έσχες» των πολιτικών
Πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία. ‘Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων.
Στην πρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου από τον νόμο για την υποβολή της. Επίσης, για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων προτείνεται να δίδονται κίνητρα σε πρόσωπα που μπορεί να βοηθήσουν ώστε να περιέλθουν στο δημόσιο και αφετέρου να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής στο Διαδίκτυο όλων των δηλώσεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.
Ειδικότερα, για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εαν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους, προτείνεται να επιβάλλεται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και το 2010, ενώ αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, προβλέπεται να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες).
Τον κατάλογο παραδίδει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επόμενο στάδιο θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Η ΝΔ ζητά την παραίτηση.. του «εκατομμυριούχου» βουλευτή. Οι αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δήλωσαν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και το θέμα του ενός βουλευτής και το θέμα συνολικά των καταθέσεων πολιτικών στην Ελβετία. Στο μεταξύ, πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.
Αναλυτικότερα:
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι πριν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα, οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει να έχουν περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή, για να δώσουν εξηγήσεις. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τα ονόματα των πολιτικών θα ανακοινωθούν.
Ο υπουργός οικονομικών, σημείωσε επίσης ότι ο κατάλογος θα δοθεί στην επιτροπή εντός της ημέρας, ούτως ώστε να αρχίσουν οι ακροάσεις άμεσα. «Δύο ημέρες είναι αρκετές, νομίζω» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που έχουν εμβάσματα προς το εξωτερικό μεγαλύτερα από τα 100.000 ευρώ εντός του 2011 και θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς, όπως είπε, ακόμη κι αν οι διαδικασίες είναι νόμιμες, υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.
Η αναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε με αφορμή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, σχετικά με το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδης, ο οποίος προέβη στη σχετική καταγγελία. Όπως είπε, ο κ. Νικολούδης του ανέφερε ότι δεν διαπιστώνεται κάποιο αδίκημα. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «σαφώς αυτή είναι η πλευρά της νομιμότητας αλλά υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας». «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πετσάλνικος, ζήτησε να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών εάν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται έμβασμα 1 εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.
Δημόσια πρόσωπα εξήγαγαν 16 δισ. ευρώ το 2010-11
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να εντοπιστούν οι «διαρροές» ποσών προς το εξωτερικό. Φέρεται να δήλωσε ότι από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκε ότι το συνολικό ποσό των χρημάτων που φυγαδεύτηκαν κατά τη διετία 2010-11 από την Ελλάδα στο εξωτερικό ανέρχεται σε16 δισ. ευρώ, και από αυτά το 9% στις τράπεζες της Ελβετίας. Η μεταφορά των παραπάνω κεφαλαίων αφορά εν γένει «δημόσια πρόσωπα», μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές και ο γνωστός – άγνωστος «εκατομμυριούχος» βουλευτής.
ΝΔ: Να παραιτηθεί ο βουλευτής που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, ζήτησε την παραίτηση του βουλευτή που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Όποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.
Ο Γ. Καρατζαφέρης
Παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει να κάνει πάντα με τους κακούς. Ο καλός δεν έχει ανάγκη κάποιας προστασίας. Έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο να προστατεύουμε το «βιαστή». Κάποιος αυτή τη στιγμή έβγαλε 1 εκατομμύριο και θίγεται όλη η αίθουσα. Έχω ακούσει για 25 διαφορετικά πρόσωπα: είναι ο τάδε, είναι η τάδε, είναι του τάδε κόμματος, είναι του δείνα κόμματος. Αυτό λοιπόν, στην ουσία ναρκοθετεί όλο τον κοινοβουλευτισμό. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια λύση. Εάν έχουν κατατεθεί στο πόθεν έσχες, να ελεγχθεί το πόθεν έσχες. Δε χρειάζεται ο κ. Εισαγγελέας να μας το πει. Όσο αυτό το πράγμα καρκινοβατεί, όσο το παραπέμπουμε στις καλένδες, τόσο γίνεται κουβέντα στο καφενείο...
Και κλείνω: κ. Πρόεδρε, κάνατε ένα αίτημα να δώσουμε μία εξουσιοδότηση για να απαντήσουν οι ελβετικές τράπεζες. Θα ήθελα να μου πείτε ποιοι την έδωσαν, ποιοι δεν την έδωσαν; Ονομαστικά! Και όχι γιατί ήμουν ο πρώτος που σας την έστειλα, αλλά, κάποια στιγμή, όταν βγαίνει ο οποιοσδήποτε ομογενής βουλευτής και λέει ότι υπάρχουν πολιτικοί με καταθέσεις στην Ελβετία, αυτό δεν μπορεί να μένει στο κενό. Αποφασίζεται μία διαδικασία. Τη σέβομαι και την εκτιμώ. Ποιοι λοιπόν δέχθηκαν να σας κάνουν εξουσιοδότηση και ποιοι κρύβονται; Επιτέλους να ξέρει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει»
Ο κ. Τσίπρας
Αναφερόμενος στην εισήγηση του προέδρου της επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Η άποψη του κ. Νικολούδη είναι σεβαστή. Όμως εδώ υπάρχουν και άλλες απόψεις, οι οποίες δεν είναι απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τα νομικά και συνταγματικά δεδομένα. Ο κ. Σταθόπουλος, πρώην Υπουργός, εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ότι όταν πρόκειται για ένα ζήτημα υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν τοίχο στην αλήθεια. Χαίρομαι που ακούω για το νόμιμο της διαδικασίας, αλλά ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι «Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος» 3-4 μέρες τώρα...
Με την ευκαιρία να πω ότι κάθε τρεις και λίγο έρχεται η συμφωνία με την Ελβετία, κύριε Υπουργέ. Επιτέλους, αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά στον διακανονισμό που θα αποφέρει κάποια οφέλη οικονομικά στη χώρα μας, αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια. Εμείς θεωρούμε ότι η διαφάνεια αυτή μπορεί να διασφαλιστεί και με μια απλή συνεργασία -ουσιαστική, όμως- με την Τράπεζα της Ελλάδας διότι όλα αυτά γίνονται μέσα από on line διαδικασίες και δεν είναι δυνατόν να πειστούμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν γνωρίζει ποιοι, πότε και τι ποσά μετέφεραν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς τόνισε ότι «το τελειωμένο πολιτικό σύστημα συνεχίζει τα παιχνίδια με στόχο την επιβίωσή του και τον αποπροσανατολισμό του Λαού.Με ασπίδα σωτηρίας, τις προ πολλού ξεπερασμένες διατάξεις περί ευθύνης Υπουργών και έναν κανονισμό της Βουλής, δημιούργημα προσωποπαγών καθεστώτων, στην ουσία προστατεύει επίορκους και ενόχους».
Πρόταση νόμου 75 του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο «Πόθεν έσχες» των πολιτικών
Πρόταση νόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία. ‘Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων.
Στην πρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου από τον νόμο για την υποβολή της. Επίσης, για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων προτείνεται να δίδονται κίνητρα σε πρόσωπα που μπορεί να βοηθήσουν ώστε να περιέλθουν στο δημόσιο και αφετέρου να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής στο Διαδίκτυο όλων των δηλώσεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.
Ειδικότερα, για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εαν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους, προτείνεται να επιβάλλεται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και το 2010, ενώ αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, προβλέπεται να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες).
Πηγή: eklogika.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω