Κεραυνοί Πούτιν κατά Τρόικας: "Δέσατε και καταστρέψατε την αβοήθητη Ελλάδα"
Σε μια πρωτοφανή ως προς την ένταση και τον χαρακτήρα της παρέμβαση, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ "Ρωσία 2012" (το αντίστοιχο ρωσικό Νταβός) και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας και του γαλλογερμανικού άξονα για τον τρόπο με τον οποίο "έδεσαν" την Ελλάδα και την οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατήγγειλε για πρώτη φορά διεθνώς ότι «Η Ελλάδα στερήθηκε με...
τεχνητό τρόπο την δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της» και ότι «είχε όλες τις δυνατότητες να πετύχει κάτι τέτοιο όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008, αλλά ξαφνικά εμφανίστηκε ένα έλλειμμα το οποίο πρακτικά δεν υπήρχε. Άρχισαν να μετρούν στο έλλειμμα μεγέθη μη μετρήσιμα κανονικά και έκαναν την κατάσταση αφόρητη, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα spreads και να μην έχει επιστροφή η οικονομική καταστροφή».
«Στην εποχή του, για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί κανέναν να κατακτήσει», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε μιλώντας και για το ευρώ: «Το ευρώ ήταν "βαρίδι" στα πόδια της Ελλάδας. Της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μη έχοντας ρευστότητα, αφού δεν έκοβαν νόμισμα απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος, η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών που οδήγησε στην εξαθλίωση. Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα της στέρησαν την βιομηχανική βάση και μετά την καλούν να παράγει από ανύπαρκτες βιομηχανίες και χωρίς να έχει λεφτά».
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε «της απέμεινε μόνο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς να έχεις βιομηχανική βάση χρειάζεται νέες επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο. Ποιος θα επενδύσει σε μία οικονομία χωρίς εσωτερική αγορά; Σ’ αυτόν τον δύσκολο φαύλο κύκλο βρέθηκε η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε φτηνά κάποιες δημόσιες εταιρείες, αλλά αυτό θα ήταν λεηλασία, ανάλογη με αυτή που έκαναν στη Ρωσία. Και θα ήταν και ριψοκίνδυνο γιατί η εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν», ρίχνοντας έμμεσα βέλη στην Α. Μέρκελ που είπε ότι "Οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά", εκτιμώντας ότι «Δεν έχουν δημιουργηθεί όμως οι δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα. Αλλά εμείς είμαστε κύριοι της χώρας μας και μπορούμε να εργαστούμε σκληρά προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».
Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».
«Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί», είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης.
Μετά την συνάντηση με τον Σαμαρά
Οι σημαντικές αυτές δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη υπέρ της Ελλάδος, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά. Έπρεπε να πάει ο Αντώνης Σαμαράς στη Μόσχα για να μιλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το ελληνικό πρόβλημα για να τοποθετηθεί η ρωσική πλευρά.
Τόσο καιρό η ρωσική πλευρά τηρούσε σιγήν ιχθύος, εκτός από την περίοδο με τον Εφραίμ όπου έριξε κάποιες σπόντες για χρεοκοπία και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να πληρώνει το ΔΝΤ για να δανείζει τη χώρα μας. Γενικά, όμως, δεν εμφανιζόταν η Μόσχα να παίρνει θέση στο ελληνικό πρόβλημα, επειδή η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου ιδίως στο θέμα των αγωγών είχε παγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στη Ρωσία και η συνάντησή του με το Ρώσο πρωθυπουργό έβαλε πάλι στο ρωσικό τραπέζι το ελληνικό πρόβλημα, κι αυτό είναι ένας σημαντικός πόντος για την Ελλάδα σε μια στιγμή που ψάχνει συμμάχους.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω