Η χώρα μας ήταν επίσης στους 10 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως την 5ετία 2007 - 2011 και ο καλύτερος πελάτης για Γερμανία και Γαλλία
Στους δέκα μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Φαίνεται ωστόσο πως η κατάταξη της χώρας μας στη λίστα συνδέεται με τις παραλαβές οπλικών συστημάτων και όχι με τις παραγγελίες αφού νέα σύμβαση έχει να υπογραφεί επτά χρόνια. Οι βασικοί προμηθευτές της Ελλάδας... ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο χώρες δηλαδή που πρωτοστατούν στο δανεισμό μας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και παράλληλα «μάχονται» για το ποια θα μας προμηθεύσει με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη.
Αύξηση παγκοσμίως
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2002-2006). Στους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς, τις ΗΠΑ (30%) και τη Ρωσία (24%), αναλογούν σχεδόν οι μισές πωλήσεις.
Ακολουθεί η Γερμανία με 9% μερίδιο αγοράς, με κύρια εξαγωγικά προϊόντα υποβρύχια και φρεγάτες και με βασικότερους πελάτες την Ελλάδα (13%), τη Νότια Κορέα (10%) και τη Νότια Αφρική (8%). Στην τέταρτη θέση των προμηθευτών βρίσκεται η Γαλλία με ποσοστό 8% και στην πέμπτη η Βρετανία με 4%.
Οι προμήθειες των «Μιράζ» με τα παρελκόμενα και κυρίως τους πυραύλους «Scalp» και τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 έχουν καταστήσει την Ελλάδα δεύτερο πελάτη της Γαλλίας.
Πρώτη στην Ευρώπη
Στις χώρες της Ευρώπης οι εισαγωγές συμβατικών οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν 13% την περίοδο 2007-2011 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο εισαγωγέα στην περιοχή και μαζί με τη Βρετανία και τη Νορβηγία να αποτελούν τις ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους είκοσι μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως.
«Την πενταετία 2007-2011 η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων, ενώ την πενταετία 2002-2006 ήταν στην τέταρτη θέση», όπως αναφέρεται στην έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου της Στοκχόλμης. Επισημαίνει επίσης το SIPRI ότι το 2011 η Ελλάδα δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες όπλων, αλλά παρέλαβε το δεύτερο από τις τέσσερις βρετανικές πυραυλακάτους «Super Vita» και το πρώτο από τα είκοσι γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ εκκρεμεί η προμήθεια των πέντε γερμανικών υποβρυχίων.
Τα υποβρύχια και τα άρματα μάχης «Λέοπαρντ» είναι τα δύο βασικά οπλικά συστήματα με τα οποία η Γερμανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Handelsblatt, κερδοσκόπησε από τις πωλήσεις - εξαγωγές όπλων σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Να σημειωθεί πως τόσο στη χώρα μας όσο και στην Πορτογαλία αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί έδωσαν μίζες δεκάδων εκατομμυρίων σε κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να κερδίσουν τα συμβόλαια των υποβρυχίων.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ανδρέας Κούτρας) via staratalogia.blogspot.com
Σχόλιο: Και μετά απορούμε πως χρωστάμε τόσα. Η πρώτη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και η 10η παγκοσμίως σε αγορές όπλων, σύμφωνα με το άρθρο και την έκθεση του SIPRI, αφορούν παραλαβές οπλικών συστημάτων για την περίοδο 2007 - 2011 για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν 7 χρόνια, δηλαδή παραγγελίες που έγιναν πριν το 2004, και… ο νοών νοείτω.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω