του Παναγιώτη Μάνδαλου
Η Ελλάδα αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να αναπτυχθεί. Για να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να υπάρχει παραγωγή και φυσικά κερδοφορία από τις επιχειρήσεις είτε αυτές είναι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Και οι επενδύσεις του δημοσίου μπορεί να είναι παραγωγικές αν είναι κερδοφόρες. Βέβαια πρέπει να σταματήσει κάθε μορφής επιδότηση για νέες επενδύσεις μιας και η συνταγή αυτή έχει αποτύχει και οι επιτήδειοι καρπώνονται μόνο τις επιδοτήσεις και οι βιομηχανίες ποτέ δεν ανοίγουν... (μόνο στον Έβρο υπάρχουν πάνω από 70 επιχειρήσεις στην βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης που ποτέ δεν λειτούργησαν). Κίνητρα αναπτυξιακά όπως ελάφρυνση της φορολογίας αν γίνονται επεκτάσεις και μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ όχι πάνω από το 12% ως ανώτερος, θα ήταν από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.
Η παραγωγή συγχρόνως θα πρέπει να συνδεθεί, με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας ανά εταιρεία. Φυσικά σε περιοχές πεδινές όπως αυτή της περιοχής μας έμφαση θα έπρεπε να δοθεί ανάμεσα στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο νομός Έβρου κατέχει μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες στην Ελλάδα και φυσικά με την αγρανάπαυση ήρθαν τα πάνω κάτω. Εκτάσεις μεγάλες ακαλλιέργητες, δύο εργοστάσια ζαχάρεως στην Θράκη της Ορεστιάδας και της Ξάνθης ανενεργά και μάλιστα σε πείσμα των επενδυτών, οι τράπεζες με πολύ κακία ζητούν συνέχεια παραπάνω, για να μην υπάρχει ακριβώς ανάπτυξη και φυσικά να συνεχιστεί ο υπερδανεισμός. Αλλά σε λίγο το μπούμερανγκ γυρίζει και θα μείνουν χωρίς καταθέτες.
Οι μισθοί συνεχώς συρρικνώνονται είναι το νέο σχέδιο της …έξυπνης τρόικας. Αλήθεια στην Γερμανία με τριπλάσιους μισθούς πως μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και εδώ πρέπει να γίνουμε Βουλγαρία; Και οι μισθοί των Τροϊκανών από 700.000 - 800000 ευρώ και πάνω. Αλήθεια τι προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και τι παράγουν; Απάντηση. Παγκόσμια φτώχεια.
Ας επανέρθουμε στο θέμα μας, όμως. Όπως είπαμε η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από επενδύσεις που θα συμβάλουν στην μείωση της ανεργία και στην ύπαρξη της παραγωγικότητας. Είτε είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές. Στην περίπτωση κρατικών επενδύσεων αυτές πρέπει να βασιστούν στην ικανότητα δουλείας και στα προσόντα και όχι στο κομματικό γίγνεσθαι των ατόμων. Στο κάτω-κάτω συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών είναι η εργασία και οι εκλεγμένοι έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν. Βέβαια το συνταγματικό δικαίωμα έγινε χάρη των βουλευτών προ τους πολίτες και αντιστράφηκαν οι όροι.
Τα τελευταία νέα μας λένε για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Τριγώνου Έβρου από Αμερικανική εταιρεία και μάλιστα 120 εκ. ευρώ. Τα φωτοβολταϊκά καλώς να έρθουν, αλλά το θέμα είναι που θα στηθούν. Αν στηθούνε σε περιοχές πεδινές θα έχουν σαν συνέπεια την αχρήστευση της πεδιάδας για τον καιρό της λειτουργίας τους. Από την άλλη οι θέσεις εργασίας που θα παρέχουν 8. Αν στην ίδια περιοχή, όμως καλλιεργήσουμε οι θέσεις εργασίας εκτός από την ιδιοκτησία είναι περισσότερες. Επίσης σε αυτές αν βάλουμε και μεταφορές και επαναδραστηριοποίηση της εγκαταλειμμένης και πρώην κραταιάς μεταποιητικής βιομηχανίας τότε μάλλον δεν θα θεωρείτο επένδυση. Το ίδιο και η κτηνοτροφία. Έτσι δυστυχώς οι 8 θέσεις στην ίδια περιοχή ίσως να δίνανε και 180 αν γινότανε κάτι ανάλογο. Βέβαια εδώ δεν έχουμε ούτε σφαγεία.
Οι τράπεζες και πάλι απέρριψαν την πρόταση του δήμου Αλεξανδρούπολης για την εξαγοράς των εγκαταστάσεων της πρώην αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» που είχε και το σφαγείο για την επανενεργοποίηση του. Η προσφορά του δήμου ήταν 1,9 εκ. ευρώ και απερρίφθη για πολλοστή φορά. Αλήθεια τι περιμένει να πάρει κανείς από μια βιομηχανία που είναι κλειστή εδώ και 30 χρόνια; Απλώς το είπαμε η καθυστέρηση της ανάπτυξης και ο υπερδανεισμός, είναι το μέλημα των τραπεζιτών. Άρα να γίνονται τέτοιες επενδύσεις τότε καλό είναι να γίνονται σε εκτάσεις ημιορεινές ή και βουνά που δεν έχουν βλάστηση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αποτελούν ένα ακόμα μέτρο όπως η αγρανάπαυση και οι ποσοστώσεις γάλακτος που έφτασε την χώρα μας σε αυτά τα χάλια και φυσικά αποτελούν την συνέχιση της μη παραγωγικής Ελλάδας.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα φυσικά είναι η πιο φτηνή και φυσικά ενέργεια φτηνή σημαίνει και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Αλλά η διαφορά είναι να μην έχουμε μονομερή ανάπτυξη ενός τομέα που θα παράγει ενέργεια που δεν θα έχει που να καταναλωθεί. Γι αυτό στις αγροτικές και πεδινές περιοχές καλό είναι να ξανακαλλιεργηθεί η γη, να επαναπρογραμματιστεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχε καταστήσει αυτοδύναμη την Ελλάδα σε ζάχαρη και πολλά αγροτικά προϊόντα που τώρα εισάγονται και μάλιστα τεύτλα Γερμανίας ενώ η δική μας γη παραμένει στην… άγονη γραμμή. Μετά μπορούμε να πούμε και κάτι. Το κάθε κράτος πρέπει να διαπραγματευτεί την αγροτική του παραγωγή με κατάργηση των ποσοστώσεων γάλατος και κρέατος καθώς να μπει και τέλος στην αγρανάπαυση που τόσο στοίχισε στην Ελληνική οικονομία. Αλλιώς νομίζω ότι η μόνη ανάπτυξη θα είναι ο δανεισμός και η χρεοκοπία.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω