του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη
To 1996, ως Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Έβρου, σε συνεργασία με τον Σταμάτη Πολυμερούδη, Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης και τον Βασίλη Κουτρούλα, Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Έβρου, αποφασίσαμε, στα πλαίσια των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Αλεξανδρούπολης, να προτείνουμε στον αείμνηστο Δήμαρχο Ηλία Ευαγγελίδη, να παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Θέατρο τη ζωή και το έργο... του συμπολίτη μας Χαράκτη και Ζωγράφου Γεωργίου Μόσχου, ο οποίος υπήρξε και Πρόσκοπος της πρώτης Προσκοπικής Ομάδας Δεδέαγατς και συμμετείχε στην ομάδα Προσκόπων που απέδωσε τιμές στην έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, μπροστά στο σημερινό Ταχυδρομείο, το πρωί της 13ης Μαΐου 1920 και στην υποδοχή του βασιλέως Αλεξάνδρου την 7ην Ιουλίου 1920 στην προκυμαία του λιμανιού.
Η πρότασή μας αυτή έγινε αποδεκτή και με τη διαμεσολάβηση της φίλης Σοφίας Μποτσιβάλη ήρθαμε σε επαφή με τη χήρα του Καλλιτέχνη κ. Καίτη Μόσχου, η οποία μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε πολλά έργα του αειμνήστου συζύγου της, προκειμένου να τα μετατρέψουμε σε σλάιτς και να τα προβάλουμε στη εκδήλωση, όταν θα γινόταν αναφορά στο έργο του από ειδική επιστήμονα. Η ομιλία είχε ως θέμα "Η ζωή και το έργο του Προσκόπου και Χαράκτη Γιώργου Μόσχου"! (Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του στο ordoumpozanis-teo.blogspot.com).
Κορυφαία δημιουργία του Γεωργίου Μόσχου, που τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες, ήταν οι 21 ξυλογραφίες με τις μονές του Αγίου Όρους, τις οποίες και εξέδωσε το 1982 σε πολυτελές λεύκωμα η Εθνική Πινακοθήκη, ενώ αργότερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα συμπεριέλαβαν στην έκδοση μιας σειράς Γραμματοσήμων η οποία ήταν αφιερωμένη στο Άγιο Όρος. Για το έργο του αυτό το 1983 ο Γεώργιος Μόσχος βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Το έργο αυτό, μαζί με πολλά άλλα χαρακτικά του καλλιτέχνη, μας επέτρεψε η κ. Καίτη Μόσχου να φωτογραφήσουμε με τον φωτογράφο (πρόσκοπο) Μιχάλη Μπολιάκη και να δημιουργήσουμε διαφάνειες (σλάιτ) τις οποίες και προβάλαμε στην εκδήλωση προς τιμήν του καλλιτέχνη στο Δημοτικό Θέατρο.
Οι διαφάνειες αυτές διασώθηκαν και αφού ψηφιοποιήθηκαν θελήσαμε να τις παρουσιάσουμε στους συντοπίτες μας προκειμένου να γνωρίσουν το θαυμάσιο αυτό έργο του συντοπίτη μας μεγάλου καλλιτέχνη Χαράκτη και Ζωγράφου Γιώργου Μόσχου και οι νεότεροι.
Όλο αυτό το ψηφιοποιημένο υλικό, παραδόθηκε και στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για να γίνεται αναφορά στους επισκέπτες, αλλά και για να πραγματοποιηθεί στο μέλλον μια ολοκληρωμένη παρουσία του έργου του Γιώργου Μόσχου.
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα του κ. Ορδουμποζάνη που παρουσιάζει τις καταπληκτικές ψηφιοποιημένες ξυλογραφίες του Γεωργίου Μόσχου με τις μονές του Αγίου Όρους
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω