Διεθνιστικές συνιστώσες, Μαοϊκοί και Τροτσκιστές για πρώτη φορά στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε το 2003 και θα μπορούσε να έχει ως μότο τη γνωστή ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και ίσως γι’ αυτό είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές τα μέλη του να φτάνουν στο άλλο άκρο της μαοϊκής σκέψης: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».
Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αποτελείται από 12 συνιστώσες, δημιουργήθηκε με σκοπό να συνυπάρξουν όλοι οι σχηματισμοί της Αριστεράς: από τους τροτσκιστές και τα στελέχη που άφησαν το ΚΚΕ ως τους μαοϊκούς και τους παλιούς του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Αν κάποιες φορές οι απόψεις αποκλίνουν, το ζητούμενο πάντα είναι να ισχύσει αυτό που είχε πει ο Μανώλης Γλέζος, ως εκπρόσωπος της ιδρυτικής συνιστώσας "Ενεργοί Πολίτες": «Ας κρατήσει καθένας την αυτοτέλειά του και την αυτονομία του, αλλά ας έχουμε ενότητα στη δράση. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες».
Ο Συνασπισμός, φυσικά, συνέχισε να αποτελεί τη βασική συνιστώσα που "αιμοδοτεί" τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ισχύει ακόμη και μετά τη διάσπαση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου εκλέγονται βουλευτές που προέρχονται από τον μαοϊκό και τον τροτσκιστικό χώρο. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με πολυσυλλεκτική σύνθεση, σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη έφερε εντός της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, τέσσερις εκπροσώπους δύο ιστορικών ρευμάτων του εργατικού κινήματος.
Τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), οργάνωσης που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο, εξελέγησαν βουλευτές με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τους κ.κ. Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).
Επίσης, ένα στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ), οργάνωση που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται στην Α' Θεσσαλονίκης. Είναι η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη.
Η ΔΕΑ προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, έχει ιδεολογικές αναφορές στο έργο και τη δράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Αντόνιο Γκράμσι καθώς και του Παντελή Πουλιόπουλου, πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ θεωρητικού και υποστηρικτή του Λέοντα Τρότσκι.
Ιδρύθηκε το 2001 από στελέχη που έφυγαν από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ). Εκδίδει την εφημερίδα «Εργατική Αριστερά» και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστότερα στελέχη της τον κ. Αντ. Νταβανέλο, την κυρία Μαρία Μπόλαρη και τους κ.κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα και Σωτήρη Μάρταλη.
Η ΔΕΑ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον «λαγό του αστικού πολιτισμού» Πάνο Καμμένο και ζητάει κλιμάκωση των μαζικών αγώνων σε συνεργασία με το ΚΚΕ ή και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε συνεργασία με τη συνιστώσα ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) που προήλθε από το ΚΚΕ. Εκεί έχουν συσπειρωθεί τα στελέχη που ήρθαν κατευθείαν από τον Περισσό, τότε που ο Μήτσος Κωστόπουλος άφησε πίσω του το «Σπίτι του Λαού». Κι αν ο κ. Κωστόπουλος εγκατέλειψε το εγχείρημα νωρίς, ο Γιάννης Θεωνάς το συνέχισε και η ΚΕΔΑ επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης όλων των αριστερών δυνάμεων.
Η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη, στέλεχος της ΔΕΑ που εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έμπορος στο επάγγελμα. Γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια, υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το 1987 εντάχθηκε στην τροτσκιστική οργάνωση ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση).
Από το 2001 είναι στέλεχος της ΔΕΑ, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιείται στο γυναικείο κίνημα της πόλης και από το 2011 συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας.
Από την άλλη πλευρά, η ΚΟΕ, που συμμετέχει στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε - με βάση την αντίληψη ότι η Βουλή και ο… δρόμος είναι πεδία κοινωνικών αγώνων - ότι τα τρία μέλη της που εξελέγησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στην υπηρεσία του μαζικού λαϊκού κινήματος που «συγκλονίζει τη χώρα» και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, «πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό» για την κατάργηση των μνημονίων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου. Στα γραφεία της ΚΟΕ μέλη της ανασύρουν μνήμες που φθάνουν μακρύτερα από το 2003, οπότε η ΚΟΕ ιδρύθηκε από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ) με πρόπλασμα την πολιτική οργάνωση Α/συνέχεια.
Ξαναθυμήθηκαν στιγμές από την ιστορία του χώρου, που διαμορφώθηκε αντιδρώντας στη στροφή της πολιτικής της ΕΣΣΔ από το 1956 επί Χρουτσόφ, ο οποίος «αποκαθήλωσε» τον Στάλιν. Το 1964, έχοντας διαμορφωθεί ρεύμα υπέρ στρατηγικών επιλογών του Μάο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στελέχη του ΚΚΕ εντός και εκτός Ελλάδας ιδρύουν την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), έχοντας ως προπομπό την "Αναγέννηση" και ιστορικά στελέχη μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη.
Παράλληλα, το 1970 ιδρύεται το ΕΚΚΕ. Η ΟΜΛΕ διασπάται και το 1976 συγκροτούνται δύο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και το Μ-Λ ΚΚΕ. Από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ), συγκροτείται η Α/συνέχεια και μετά η ΚΟΕ, η οποία προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη δράση για την ενότητα της Αριστεράς. Δραστηριοποιήθηκε στα κοινωνικά φόρουμ, υπήρξε ιδρυτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετέχει ως σήμερα.
Γνωστότερα στελέχη της είναι οι κ.κ. Ρούντι Ρινάλντι, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιώργος Τζαφέρης, Σπύρος Παναγιώτου. Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά» και από το 2010 την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς».
Στέλεχός της με έντονη κοινωνική δράση, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, είναι περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας. Εργάζεται ως τεχνολόγος ακτινολόγος στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Ζει στα Βραχνέικα, είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ο Ιπποκράτης» και έχει διατελέσει αντιπρόσωπος στο Νομαρχιακό Τμήμα Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ.
Μέλος της ΚΟΕ και ο 33χρονος κ. Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα. Είναι γεωπόνος και ζει στο Αργος. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα - σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας - όπως και στο αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Το 2007 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα κατά των διοδίων.
Ο 48χρονος ιατρός κ. Βασίλης Κυριακάκης, βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα, ζει στη Λαμία, είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Φθιώτιδας και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση μέσα από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟΕ. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Λαμίας με την Παρέμβαση Πολιτών και είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2006 ως σήμερα.
Μια άλλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το ΔΗΚΚΙ, που ίδρυσε ο Δ. Τσοβόλας το 1995, αφού πρώτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών το εγκατέλειψε και τα εναπομείναντα στελέχη το μετονόμασαν σε "ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά". Σήμερα, πλέον, τα στελέχη του ανεβάζουν στο δίκτυο άρθρα με θέμα «Ο δωδεκάλογος της Αντίστασης», «Το νέο ΕΑΜ» και «Δεν είναι κρίση, είναι γερμανική εισβολή». Μάλιστα, την Κυριακή που μας πέρασε, είχαν τη χαρά να δουν μία δική τους, την Ευγενία Βαμβακά, να βγαίνει βουλευτής στον Πειραιά! Πράγμα για το οποίο δικαιούνται να ζηλεύουν άλλες συνιστώσες, όπως η ιδρυτική συνιστώσα ΑΚΟΑ.
Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), που στην ιστοσελίδα της έχει τον σκύλο Λουκάνικο ως πρώτη εικόνα, αντλεί τις καταβολές της από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ κάποια από τα μέλη της είναι παλιοί Ρηγάδες ή ανένταχτοι αριστεροί που κατατάσσονται στην κατηγορία των «ευρωκομμουνιστών». Επί μακρόν, τους εκπροσώπησε στη Βουλή ο Γιάννης Μπανιάς, ως εμβληματική μορφή της Αριστεράς.
Αλλά φυσικά, πολλές ακόμη συνιστώσες θεωρούσαν τον αείμνηστο Μπανιά εκφραστή τους. Όπως οι "Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας", που έχουν στην ιστοσελίδα τους τη φωτογραφία του με υπότιτλο «Ζει στις καρδιές μας». Το 2008, οι Οικοσοσιαλιστές με την ομάδα "Κόκκινο" και το "Ξεκίνημα" αποτελούσαν μία συνιστώσα, γνωστή ως «2ο κύμα». Μέσω αυτής, οι Οικοσοσιαλιστές εστίαζαν σε οικολογικά και πολιτικά θέματα, ενώ το "Κόκκινο" επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα των μεταναστών και στην ενίσχυση των αριστερών κινημάτων. Το "Ξεκίνημα", όμως, που απαιτούσε τη διάλυση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας και χαρακτήριζε «νερόβραστες και ασαφείς» τις θέσεις του Συνασπισμού τελικά αποχώρησε κι έτσι το «2ο κύμα» διαλύθηκε.
Άλλες συνιστώσες, σαν τη ΡΟΖΑ, που ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να έχει το ίδιο βάρος ο λόγος των ανένταχτων αριστερών με τον λόγο εκείνων που ήδη εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως συνιστώσες είτε ως άτομα είτε ως τμήματα μιας διασπασμένης συνιστώσας, όπως συνέβη με τους "Ριζοσπάστες" (που προέκυψαν όταν διασπάστηκαν οι Ενεργοί Πολίτες), και την Αντικαπιταλιστική Κοινωνική Ομάδα (που αποσπάστηκε από τη συνιστώσα "Κόκκινο").
Αν όλα αυτά σας κάνουν να αναρωτιέστε πώς θα βρει σημείο συνεννόησης με τις 12 συνιστώσες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει σ’ αυτές να προσθέσετε και τους αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ (όπως η Σοφία Σακοράφα), τους διαφόρους ανεξάρτητους συνεργαζόμενους, τις προσωπικότητες που μετείχαν στα ψηφοδέλτια (όπως ο συγγραφέας Π. Τατσόπουλος) και εκείνους που πρόσκεινται στο Μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου.
Πηγές: Εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ (Παναγιώτα Μπίτσικα), Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Μαρίλη Μαργωμένου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω