Γερμανική υποχώρηση στη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια στιγμή που ο σούπερ Μάριο Μπαλοτέλι έβαζε δύο γκολ στη Γερμανία, ένας άλλος Μάριο, ο Μόντι, σε συνεργασία με έναν Μαριάνο (Ραχόι) και με τη διακριτική στήριξη του Φρανσουά Ολάντ, έβαζαν τα δικά τους… γκολ στην Άγκελα Μέρκελ.
Από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών το πρωί την Παρασκευή φάνηκε ότι Ιταλία και Ισπανία «μετρούν» διαφορετικά... στην Ευρώπη και μπορούν να εκβιάσουν τους Γερμανούς και να πετύχουν βασικούς στόχους τους.
Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα τα δούμε και αργότερα. Θα μπορούσε να είναι καλά νέα, θα μπορούσε και κακά. Αν π.χ. Μπορεί και η Γερμανία να υποχωρεί, γιατί να μην το κάνει για το ελληνικό πρόβλημα;
Από την άλλη, ίσως οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν χαμένη υπόθεση και ρίχνουν όλο το βάρος τους στις υπόλοιπες χώρες του νότου. Ο χρόνος θα δείξει.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία, αυτή θα επιβεβαιωθεί με το οριστικό κείμενο της Συνόδου, μέσα στην ημέρα. Πάντως, Μόντι και Ραχόι συνέστησαν συνασπισμό και απείλησαν ότι δε θα υπογράψουν τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. αν δεν υποχωρήσει η Γερμανία σε βασικά ζητήματα που έθεσαν.
Συγκεκριμένα πέτυχαν να αποσυνδέσουν τα χρέη των τραπεζών από αυτά των κρατών και πέτυχαν να συμφωνήσουν στη δημιουργία μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης, για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της. Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να αγοραστούν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με στόχο την αποκλιμάκωση των spreads. Αν γίνει αυτό οι δύο χώρες θα γλιτώσουν την… ελληνική τραγωδία των απίστευτων επιτοκίων δανεισμού που ουσιαστικά οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης και απέκλεισαν την Ελλάδα από τις αγορές για πολλά χρόνια.
«Συμφωνήσαμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο, που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης και θα καθησυχάσει, ταυτόχρονα, τις κεφαλαιαγορές.
Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται: «Επιβεβαιώνουμε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διακοπεί ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει, σύντομα, προτάσεις βασιζόμενες στο Άρθρο 127 (παράγραφος 6) για έναν μηχανισμό επίβλεψης. Ζητούμε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τις προτάσεις αυτές ως επείγουσες, μέχρι το τέλος του 2012.
Από την στιγμή που ένας τέτοιος μηχανισμός θα έχει εδραιωθεί, ισχύοντας και για την ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν, μέσω αυτού να περνούν σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, μία από τις οποίες θα είναι η συμμόρφωση-συμφωνία με κρατικούς κανόνες βοήθειας, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από το -εκάστοτε- ίδρυμα, τον -εκάστοτε- τομέα ή την οικονομία εν γένει και θα επισημοποιείται από το Μνημόνιο Κατανόησης. Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού οικονομικού τομέα με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος προσαρμογής. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.
Πιέζουμε για σύντομη ολοκλήρωση του Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική στήριξη της Ισπανίας για ανακεφαλειοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε πως θα παρέχεται η οικονομική στήριξη από πλευράς EFSF, έως ότου ο ESM είναι ικανός να παράσχει ανάλογη βοήθεια και ότι αργότερα η βοήθεια του EFSF θα είναι αποκλειστική ευθύνη του ESM, χωρίς αυτό να κερδίσει status παλαιότητας.
Επιβεβαιώνουμε τη σαφή δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, πιο συγκεκριμένα, με την χρήση των υπαρχόντων οργάνων EFSF/ESM με ελαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών – μελών, ενώ θα γίνονται σεβαστές Συγκεκριμένες Κρατικές Συστάσεις σε συνδυασμό με άλλες δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων, καθορισμένων από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ασταθειών.
Αυτοί οι όροι θα πρέπει να προβλέπονται και από το Μνημόνιο Κατανόησης. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΚΤ να αναλάβει τον ρόλο εκπροσώπου του EFSF/ESM, κάνοντας ελέγχους στη λειτουργία των αγορών με αποτελεσματικό τρόπο. Ζητάμε από το Eurogroup να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012».
Ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε το πρωί της Παρασκευής πως είναι «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».
Σύμφωνα με τον Μόντι, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή»: τόσο για το «περιεχόμενο» της συμφωνίας όσο και επειδή «ενίσχυσε τη διαδικασία» μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες. Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε «ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», συνέχισε.
Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, «την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών».
«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας» όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.
«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι’ αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί απ’ αυτά».
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, ο Μόντι δήλωσε πως «οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ’ αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη».
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Πηγή: antinews.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω