Ο Δήμος Σαμοθράκης τίμησε για την προσφορά της την Dr. Marina Fischer-Kowalski
Την αισιοδοξία του ότι η Σαμοθράκη το 2013 θα ενταχθεί υπό την προστασία και υποστήριξη της Unesco, εξέφρασε ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Γεώργιος Χανός μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που είχε θέμα την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων του νησιού για τις ενέργειες που... έχουν γίνει για να χαρακτηρισθεί η Σαμοθράκη από την Unesco ως Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας, ο κ. Χανός τόνισε ότι το νησί με το πλούσιο περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό του πλούτο και τη μοναδικότητα του, έχει όλα τα «προσόντα» να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό το οποίο θα έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Ευελπιστούμε με το όραμα αυτό στην αυτοδυναμία της περιοχής και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη νέα γενιά στο νησί, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χανός.
Κατά την εκδήλωση η Prof. Dr. Marina Fischer-Kowalski του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης (SEC), παρουσίασε την προσπάθεια της οποίας ηγείται και αφορά την ένταξη του δήμου Σαμοθράκης στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα. Συγκριμένα η Prof. Dr. Marina Fischer-Kowalski αναφέρθηκε στην αίτηση υποψηφιότητας του Δήμου Σαμοθράκης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco προς την Unesco, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης και η οποία έτυχε ευρείας αποδοχής.
Την αίτηση της υποψηφιότητας συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γεώργιος Χανός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» δρ. Μιχαήλ Σκούλος και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.
Η τελική απόφαση της Unesco θα παρθεί μέσα στο 2013 και θα εξαρτηθεί από την υποβολή ενός λειτουργικού σχεδίου διαχείρισης από τον δήμο, ενώ και η κ. Κοβάλσκι εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Σαμοθράκη θα ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και θα γίνει το πρώτο απόθεμα Βιόσφαιρας νέας γενιάς στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας του νησιού, τη δημιουργία για μια αυτάρκη διαβίωση και την προσέλκυση επιστημονικής έρευνας στη Σαμοθράκη. Στο πρόγραμμα της Unesco συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες, ενώ οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως «πάρκα βιόσφαιρας» ανέρχονται σε 580.
Από όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση διατρανώθηκε ότι η Σαμοθράκη είναι μια ιδιαίτερη περιοχή που αξίζει να διατηρηθεί στη σημερινή της φυσική και περιβαλλοντική κατάσταση, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν κάτοικοι και πολίτες μια ανθρώπινη και δημιουργική ζωή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Χανός τίμησε την Prof. Dr. Marina Fischer-Kowalski, η οποία επισκέπτεται τριάντα χρόνια τη Σαμοθράκη, ανακηρύσσοντας την επίτιμο δημότη του δήμου για τις προσπάθειες της να αναδείξει το νησί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά στους κόλπους της Unesco και την αγάπη που τρέφει για την περιοχή.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον κ. Χανό το Χρυσό Βραβείο που απονεμήθηκε στη Σαμοθράκη ως ποιοτικός παράκτιος βιώσιμος τουριστικός προορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών τον Μάιο του 2012 στο Torres Verdas της Πορτογαλίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τέως δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιάννης Πετρούδας, που επί θητείας του ξεκίνησε η προσπάθεια για την υποβολή της υποψηφιότητας, οι συνεργάτες του προγράμματος κ. Λάζαρος Ξενίδης, υποψήφιος διδάκτορας - περιβαλλοντολόγος και κ. Παναγιώτης Πετρίδης κοινωνιολόγος, οι αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Γαλατούμος, κ. Πέτρος Γλήνιας, δημοτικοί σύμβουλοι, η κ. Μαλτέζου Άννα Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σαμοθράκης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κάτοικοι και επισκέπτες της Σαμοθράκης.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω