Και ξαφνικά η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον υγροβιότοπο του ΔΕΛΤΑ του Έβρου, όχι για να δημιουργήσει, αλλά για να καταστρέψει
του Γιάννη Λασκαράκη
Και ξαφνικά η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον υγροβιότοπο του ΔΕΛΤΑ του Έβρου, όχι για να δημιουργήσει, αλλά για να καταστρέψει.
Την ενόχλησε ο Φορέας Διαχείρισης, που υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ, διότι βάζει πρόστιμα στους παραβάτες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έθεσε τις ζώνες και τους κανόνες προστασίας του υγροβιότοπου...
Την ενόχλησε διότι δεν επέτρεψε να καλύψουν με ομπρέλες και ξαπλώστρες λουομένων τις παραλίες που γειτνιάζουν με το ΔΕΛΤΑ, για να δοθούν προφανώς και αυτές σε ιδιώτες και να τις καταντήσουν όπως αυτές της Μάκρης και των Δικέλων.
Την ενόχλησε διότι έστειλε στον εισαγγελέα τους «πατριώτες» που σήκωσαν αυθαίρετες καλύβες και βίλες, μέχρι ξενώνες και εκκλησίες μέσα στον βιότοπο, διότι λέει έτσι «μας προστατεύουν από τους Τούρκους» (που είσαι ρε Μακρυγιάννη να μας πεις γι’ αυτούς που βάζουν την πατρίδα μπροστά στις ανομίες τους).
Την ενόχλησε διότι κατήγγειλε τα 500 αυθαίρετα κτίσματα, την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων όπως η διακίνηση λαθρομεταναστών, το λαθρεμπόριο ειδών πολυτελείας και πιθανόν ναρκωτικών, τη λαθροθηρία, την παράνομη ενοικίαση κτηρίων, τις παράνομες σταβλικές εγκαταστάσεις, την παράνομη βόσκηση και αλιεία, την εντατική καλλιέργεια με φυτοφάρμακα, την καύση των καλαμιώνων κλπ (απόφαση 5/2005 του Φορέα Διαχείρισης).
Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο καταγγέλλων «τιμωρείται» από την εξουσία, διότι είναι πιο εύκολο από το να τα βάλει με τα οργανωμένα συμφέροντα.
Το επιχείρημά τους είναι ότι το ΔΕΛΤΑ βρίσκεται μέσα στα όριο της επικράτειας του Καλλικρατικού Δήμου και ότι αυτοί πρέπει να το διαφεντεύουν (και να διορίζουν τους συγγενείς τους). Ξεχνούν όμως ότι ο περίφημος υδροβιότοπος ανήκει στην Ελλάδα και την ανθρωπότητα και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από τις αυθαιρεσίες και τις μικροπολιτικές της τοπικής εξουσίας. Εξ άλλου υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους (εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια, δάση, εφορίες κλπ). Το Περιβάλλον μάλιστα με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος υπόκειται στην υποχρέωση του κράτους (και από αυτή την άποψη η πρόταση για την κατάργηση του φορέα διαχείρισης είναι και αντισυνταγματική).
Η δημοτική αρχή οφείλει να συνεργασθεί με το φορέα διαχείρισης για την ανάπτυξη δράσεων συμβατών με το περιβάλλον, ώστε ο βιότοπος να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και ερευνητών, κατά τα πρότυπα άλλων περιοχών (Λίμνη Κερκίνης, Πρέσπες κλπ), θέτοντας αυτή ως πρώτη προτεραιότητα την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας ή την αλλαγή τους, εάν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά, κοινωνικά και τεχνικά επιχειρήματα.
Πραγματικά μας εντυπωσιάζει η έλλειψη ευαισθησίας για το περιβάλλον, όταν αυτό δεν φέρνει ψήφους, και μας λυπεί που ούτε η αντιπολίτευση τόλμησε να γίνει δυσάρεστη στους ψηφοφόρους που αυθαιρετούν σε βάρος του βιότοπου. Το χειρότερο όμως είναι η κάλυψη δια της σιωπής, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, κάτι που δικαιώνει απόλυτα τη διαφωνία μου με την πρόταση για την κατάργηση του φορέα διαχείρισης, έστω και αν δέχθηκα τα «γαλλικά» του εισηγητή…
Ελπίζω ότι το ΥΠΕΚΑ δε θα αναθέσει στο «λύκο να φυλάει τα πρόβατα…».
Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω