Η Σαμοθράκη, μετά από 600 σχεδόν χρόνια στυγνής σκλαβιάς, απελευθερώνεται από τον ένδοξο ελληνικό στόλο. Η Σαμοθράκη ήταν από τα νησιά τα οποία πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως
19 Οκτωβρίου 1912 - 19 Οκτωβρίου 2012
100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης μας
Η Σαμοθράκη, μετά από 600 σχεδόν χρόνια στυγνής σκλαβιάς, απελευθερώνεται από τον ένδοξο ελληνικό στόλο. Η Σαμοθράκη ήταν από τα νησιά τα οποία πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως. Σας θυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο του 1821 οι Τούρκοι κατέσφαξαν σχεδόν όλον τον πληθυσμό του νησιού ως τιμωρία για την συμμετοχή του στην Επανάσταση του Έθνους. Κατάφεραν και σώθηκαν μόνο 30 οικογένειες οι... οποίες κατέφυγαν σε σπηλιές του βουνού.
Κακουχίες, θάνατος και ταλαιπωρία συντρόφευαν για πολλά χρόνια τους κατοίκους. Μπορείτε να φανταστείτε τα απερίγραπτα συναισθήματα των κατοίκων όταν αντίκρισαν, πριν από 100 χρόνια, τον απελευθερωτή ελληνικό στόλο να "πιάνει" λιμάνι στο καταταλαιπωρημένο μας νησί.
Την φωτογραφία την δημοσιεύσαμε πέρυσι αλλά αξίζει να την επαναδημοσιεύσουμε διότι είναι πραγματικά επετειακή. Η φωτό απεικονίζει άγημα από ελληνικό πολεμικό πλοίο το οποίο κατέπλευσε στην Σαμοθράκη την 19η Οκτωβρίου του 1913 για να τιμήσει την συμπλήρωση ενός έτους από την απελευθέρωση της νήσου. Σύσσωμη η κοινωνία της Σαμοθράκης φωτογραφίζεται με το άγημα, μετά την πανηγυρική δοξολογία, μπροστά στην εκκλησία της Χώρας. Κάτω στην φωτογραφία η ιδιόχειρη σημείωση είναι του πατήρ Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος απεικονίζεται μεταξύ του πλήθους. Ευχαριστούμε τον εγγονό του Χρήστο Μποτονάκη ο οποίος μας παρέδωσε την σπάνια και πολύτιμη φωτογραφία.
Χρόνια πολλά στην Σαμοθράκη μας.
* Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε πως όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας απελευθερώθηκαν και δεν ενσωματώθηκαν απλώς. Με την απλοϊκή δικαιολογία πως σε μερικές περιοχές δεν δόθηκε μάχη και κατελήφθησαν αμαχητί από τον ελληνικό στρατό (όπως και η πόλη μας) οι υποστηρικτές της "ενσωμάτωσης" αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και περνούν λανθασμένα μηνύματα πως τμήματα της χώρας μας απλώς "ενσωματώθηκαν" λες και επρόκειτο περί κατακτητικού ξένου στρατού ο οποίος ενσωμάτωσε ξένα εδάφη. Πέραν των αναρίθμητων επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στις υπόδουλες περιοχές, ο όρος απελευθέρωση σημαίνει πως ελευθερωθήκαμε από κάποιον κατακτητή. Οπότε δεν έχει σημασία αν ελευθερωθήκαμε με μάχη ή με συνθήκη. Σημασία έχει πως έπαψε η κατοχή. Εκτός αν κάποιος θεωρεί πως η τουρκοκρατία δεν ήταν κατοχή… Απελευθέρωση λοιπόν και όχι "ενσωμάτωση".
"Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη"
www.oldalexandroupoli.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω