Ακύρωση έργου Ειδικού Σχολείου στο Βόρειο Έβρο

Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό εγγράφως, ότι το Δ.Σ. του ΟΣΚ Α.Ε. με την υπ’ αριθμ. 87/517/3-5-2012 απόφασή του προχώρησε στην απένταξη του έργου "Ανέγερση Ειδικού Σχολείου στο Σοφικό Διδυμοτείχου"

Ειδικό Σχολείο
Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό εγγράφως, ότι το Δ.Σ. του ΟΣΚ Α.Ε. με την υπ’ αριθμ. 87/517/3-5-2012 απόφασή του προχώρησε στην απένταξη του έργου "Ανέγερση Ειδικού Σχολείου στο Σοφικό Διδυμοτείχου" αρχικού, ενδεικτικού προϋπολογισμού ύψους 5 εκ. ευρώ, από τους εγκεκριμένους καταλόγους των προγραμματικών συμβάσεων. Γι αυτούς που γνωρίζουν τις διαδικασίες των δημοσίων έργων ήταν μια μάλλον αναμενόμενη απόφαση, που αιτία της υπήρξε η "περίεργη" πρακτική της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως το τέλος του 2010 και η πλήρης απραξία της Περιφέρειας από το 2011 και... μετά.

Δυστυχώς την κατάληξη αυτή την προβλέψαμε ως Β΄ ΕΛΜΕ από το 2009, όταν μετά από ενημέρωσή μας από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, κρούσαμε των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο παύσης του έργου.

Σήμερα, έχοντας πλήρη εικόνα των αρνητικών εξελίξεων (και στο θέμα αυτό…) και πλήρη γνώση του παρασκηνίου, οφείλουμε ως σκεπτόμενοι πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικοί να διατυπώσουμε δημοσίως και ευθαρσώς κάποια ερωτήματα:

Είναι αληθές ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπήρχε ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, ήταν μια απόφαση του Νομ.Συμβουλίου; Γιατί αντ’ αυτής στη σχετική διαδικασία της 20-08-2009 ελήφθη απόφαση αναβολής και έκτοτε το έργο ενταφιάστηκε οριστικά;

Ποιοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν -και για ποιο λόγο- να δημιουργήσουν έριδα ανάμεσα στις πόλεις της Ν.Ορεστιάδος και του Διδυμοτείχου σχετικά με τη χωροθέτηση του έργου; Δε γνώριζαν ότι η απόφαση χρηματοδότησης ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε το Σοφικό, για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του οποίου (κτίριο πρώην Γυμνασίου και πρώην Δημοτικού) είχε εκπονηθεί πλήρης μελέτη από μελετητική ομάδα υπαλλήλων του Επαρχείου Β.Έβρου σε συνεργασία με τον ΟΣΚ;

Δεν γνώριζαν οι διαχειριστές της υπόθεσης, ότι κάθε χρονική καθυστέρηση στη διοικητική προετοιμασία του έργου θα επέφερε και τη διακοπή του, όπως και έγινε;

Επειδή κατά καιρούς ακούστηκαν απόψεις, όπως π.χ. ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία του έργου θα ήταν ένα <<γκέτο>> από παιδαγωγικής απόψεως για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, ρωτάμε; Είχαν ή δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς κατά την έναρξη προετοιμασίας-διοικητικής και τεχνικής- της πρότασης του συγκεκριμένου έργου; Πότε θυμήθηκαν κάποιοι να εναντιωθούν στην κατασκευή του, όταν αυτό ήταν έτοιμο να ξεκινήσει;

Χάρηκαν μήπως κάποιοι που το έργο ακυρώθηκε;

Αναρωτιόμαστε αν θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία της περιοχής μας οι υπεύθυνοι πολιτικοί ( και μη…) παράγοντες, όταν με πράξεις και παραλείψεις τους στερούν από μία ευαίσθητη κατηγορία πολιτών της περιοχής μας (γονείς, μαθητές Ειδικών Σχολείων) το δικαίωμα για μια καλύτερη Παιδεία.

Ζητούμε από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς (Περιφέρεια, Δήμο Διδυμοτείχου) να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να επαναφέρουν το συγκεκριμένο έργο σε πορεία υλοποίησης.

Κουσινίδης Χαρίλαος, εκπαιδευτικός

Για περαιτέρω ενημέρωση επί του ιστορικού του ζητήματος, παραθέτουμε:

1) Σχετικό άρθρο δημοσιευμένο στον ημερήσιο τοπικό τύπο του 2009


ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης στο Βόρειο Έβρο είναι γνωστά, με σημαντικότερο το θέμα της στέγασης των αντίστοιχων δομών που λειτουργούν, καθώς φιλοξενούνται διάσπαρτες σε διάφορα σχολεία της περιοχής.

Το Επαρχείο Β. Έβρου έχει δρομολογήσει τα δύο (2) τελευταία χρόνια τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξεύρεση στέγης, οι οποίες πρωτοσυζητήθηκαν επίσημα κατά την επίσκεψη του τότε Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας, κ. Λυκουρέντζου και τελικά έτυχαν θετικής έγκρισης το 2008, κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Εθνικής Παιδείας, κ. Στυλιανίδη, με τη σχετική απόφασή του και συγκεκριμένα με την έγκριση της ανάθεσης στον ΟΣΚ Α.Ε., για την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ Ν.Δ. ΕΒΡΟΥ, ενδεικτικού προϋπολογισμού 5.000.000,00€, με τη δυνατότητα αύξησής του, σύμφωνα με το τεύχος προϋπολογισμού της μελέτης, που βρίσκεται υπό εκπόνηση.

Αρχικά συστήθηκε μελετητική ομάδα, με σκοπό την εκπόνηση της μελέτης του έργου, που καλύπτει με πληρότητα τις ανάγκες της Ειδικής Εκπαίδευσης, με Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., καθώς και Κέντρο Διάγνωσης Β. Έβρου. Από τότε έγιναν όλα τα επιστημονικά βήματα που απαιτούνται, αλλά και οι διαδικασίες, για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε με τον ΟΣΚ Α.Ε. την προμελέτη του έργου, πριν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΟΣΚ Α.Ε. και του Ν.Δ. Έβρου. Δηλαδή πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση 5.000,00τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Σήμερα ένα βήμα πριν τη δημοπράτησή του και συγκεκριμένα πριν την αποδοχή της παραχώρησης από το Δήμο Διδ\χου όλου του ακινήτου (οικόπεδο και κτίσματα), στο Ν.Δ. Έβρου, προκειμένου η Νομαρχία ως ιδιοκτήτης να εκδώσει την οικοδομική άδεια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή του θέματος και τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα διεκδικήσει αύξηση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο, με ταυτόχρονη αλλαγή θέσης του σχολείου, από το Σοφικό στο Θούριο.

Τόσο κοντά στην εκτέλεσή του και με την προσδοκία να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία, υπάρχει τόσο κενό στην ενημέρωση, τόσες ασάφειες, όσο και παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα του ειδικού σχολείου. Έχει ειπωθεί ότι τα παιδιά θα μπουν σε παλιά κτίρια, πρόχειρα ανακαινισμένα. Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο του γυμνασίου θα στεγάσει μόνο διοικητικές υπηρεσίες (λόγω του πλάτους των διαδρόμων), αφού ανακαινιστεί πλήρως. Το παλιό Δημοτικό σχολείο θα κατεδαφιστεί, διότι δεν πληρεί τις προδιαγραφές του ΟΣΚ (πλάτη διαδρόμων, παλαιότητα), αλλά και για να αναπτυχθεί κατά το καλύτερο δυνατό το νέο Σχολείο, με συνολική επιφάνεια νέων κτισμάτων 5.000 τ.μ., σε συνολικό οικόπεδο εντός σχεδίου 10.000 τ.μ.

Το νέο Σχολείο θα έχει όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές υποδομές για 100 άτομα, με βάση τα δεδομένα του ΚΔΑΥ, για το σημερινό και το προβλεπόμενο μαθητικό δυναμικό. Το κτιριολογικό πρόγραμμα που συνέταξε το Υπουργείο προβλέπει σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τις υπάρχουσες δομές, πισίνα, εργαστήρια, αίθουσες διαλέξεων, κλειστά γυμναστήρια, θερμοκήπιο, αλλά και σπίτι αυτόνομης διαβίωσης, ειδικοί χώροι αποκατάστασης και παρακολούθησης των μαθητών από εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ., καθώς και πλήρη διαμόρφωση του αύλειου χώρου.

Το σχολείο θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του Β. Έβρου, από το Σουφλί μέχρι το Ορμένιο, θα είναι στολίδι για την περιοχή μας. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Επιτέλους θα συγκεντρώσει την κατακερματισμένη και σε διάφορους χώρους φιλοξενούμενη κι αλλού υπό διωγμό ειδική εκπαίδευση.

Τώρα λοιπόν που βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου έργου για τον τόπο μας, άνθρωποι που ουδέποτε επεδίωξαν να ενημερωθούν σχετικά, που ουδέποτε έδειξαν ευαισθησία για την ειδική εκπαίδευση, προτείνουν –αν είναι δυνατόν-να αλλάξει το οικόπεδο, η μελέτη, αλλά και να προστεθούν και άλλες υποδομές για το μέλλον, ώστε να καλύψουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, χωρίς να γνωρίζουν ότι το σχολείο γίνεται τόσο μεγάλο, όσο ορίζει η δυναμικότητα της περιοχής και όχι αυθαίρετα.

Δύο μήνες πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας και τρεις μήνες πριν τη δημοπράτηση, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ακυρώνει όλη αυτή την προσπάθεια, που έχει καταλήξει στην πλήρη ωρίμανση του έργου. Σήμερα όμως κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση, διότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Χάνεται πολύτιμος χρόνος, γιατί μετά το 2010 θα αλλάξει η μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αλλάζουν και οι δομές των Υπουργείων και οι αρμοδιότητές τους. Μεταθέτοντας το έργο στο απώτερο μέλλον, πολύ φοβόμαστε ότι κινδυνεύει να χαθεί για πάντα, μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο.

Οι φορείς του τόπου εκφράζουν την αγωνία τους για το θέμα του Ειδικού Σχολείου, οι γονείς ζητούν το σχολείο να γίνει το συντομότερο δυνατό. Μπορούμε όλοι μαζί να δουλέψουμε, ώστε ένα τόσο σημαντικό θέμα να μην τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο γειτονικών πόλεων και να υλοποιηθεί άμεσα, για το καλό όλων μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Β. ΕΒΡΟΥ

2) Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ του 2009


ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στις 30/12/2008 υπεγράφη από τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη υπουργική απόφαση χρηματοδότησης του έργου για την κατασκευή Ειδικού Σχολείου στο χωριό Σοφικό ενδεικτικού προϋπολογισμού ύψους 5.000.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί διετής συντονισμένη προσπάθεια προετοιμασίας και διεκδίκησης του έργου από μελετητική ομάδα τεχνικών των υπηρεσιών του Επαρχείου Β. Έβρου. Η ομάδα αυτή εργαζόμενη και πέραν του υπηρεσιακού ωραρίου αφού ήρθε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επισκέφτηκε αντίστοιχα συγκροτήματα Σχολείων στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ και του ΟΣΚ, ολοκλήρωσε το φάκελο του έργου ο οποίος προέβλεπε:

α) στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του ΚΔΑΥ Β. Έβρου στο ήδη υπάρχον κτίριο του Γυμνασίου Σοφικού το οποίο θα ανακαινιζόταν,
β) κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων 5000 τ.μ. στο υπόλοιπο οικόπεδο όπου θα στεγαζόταν το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και
γ) κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου του Δ. Σχολείου. Απέμεναν μόνο οι τελικές τυπικού χαρακτήρα αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου.

Δυστυχώς η μελέτη αυτή δεν υιοθετήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Νομάρχη αλλά ζητήθηκε από το Δήμο Ν.Ορεστιάδος οικόπεδο μέσα στην πόλη για την ανέγερση των παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι παλινωδίες και οι αλληλοσυγκρουόμενες αυτές ενέργειες και αποφάσεις της Νομ Αυτ/σης και του Νομάρχη Έβρου ανέστειλαν την πρόοδο του έργου, τροφοδότησαν τοπικιστικού χαρακτήρα αντιθέσεις (Ν. Ορεστιάδα – Διδυμότειχο), απαξίωσαν την άοκνη προσπάθεια των επιστημόνων – μελετητών του έργου και καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση διάθεσης των εγκεκριμένων χρηματικών κονδυλίων.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

1. Καταγγέλλει τις πράξεις της Νομ. Αυτοδιοίκησης και του Νομάρχη οι οποίες επιφέρουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ακυρώνουν την πρόοδο του εγκεκριμένου έργου.

2. Ζητεί την άμεση έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του έργου του Ειδικού Σχολείου. Κάθε χρονική καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,626,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2059,Αλεξανδρούπολη,8764,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3042,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3388,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,719,Δράμα,118,Έβρος,18787,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2644,Εκκλησία,1254,Εκπαίδευση,1539,Ελλάδα,1330,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,312,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,779,Ιστορία,236,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,601,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,347,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1543,Πανταζίδου,168,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,441,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3934,Πολιτική,1516,Πολιτισμός,230,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6286,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,580,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,305,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1116,Φέρες,404,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ακύρωση έργου Ειδικού Σχολείου στο Βόρειο Έβρο
Ακύρωση έργου Ειδικού Σχολείου στο Βόρειο Έβρο
Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό εγγράφως, ότι το Δ.Σ. του ΟΣΚ Α.Ε. με την υπ’ αριθμ. 87/517/3-5-2012 απόφασή του προχώρησε στην απένταξη του έργου "Ανέγερση Ειδικού Σχολείου στο Σοφικό Διδυμοτείχου"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzQF-64GaUEY_Ma8b5c8NrS2DFYtDIx_peSBrtHhN1yk9fsuX-kSxCHp0OQ1CnKlbLC_vUVvITpJ71tS3cwGMxCk82wJbNH19YXA-nLn4SQxTJgQ4e4NE2CJLbnwNqtJwV2AUVSk7u6WM/s320/15.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzQF-64GaUEY_Ma8b5c8NrS2DFYtDIx_peSBrtHhN1yk9fsuX-kSxCHp0OQ1CnKlbLC_vUVvITpJ71tS3cwGMxCk82wJbNH19YXA-nLn4SQxTJgQ4e4NE2CJLbnwNqtJwV2AUVSk7u6WM/s72-c/15.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/12/akyrosi-ergou-eidikou-sxoleiou-sto-voreio-evro.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/12/akyrosi-ergou-eidikou-sxoleiou-sto-voreio-evro.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων