Η τραγική κατάσταση που έχει φτάσει σήμερα η πατρίδα μας, αναμφισβήτητα έχει τις ρίζες της στην πνευματική παρακμή, στην έκπτωση των αξιών, την απαξίωση των θεσμών και την ανευθυνότητα των πολιτικών
του Νίκου Παπανικολόπουλου
Η τραγική κατάσταση που έχει φτάσει σήμερα η πατρίδα μας αναμφισβήτητα έχει τις ρίζες της στην πνευματική παρακμή, στην έκπτωση των αξιών, την απαξίωση των θεσμών και την ανευθυνότητα των πολιτικών.
Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχοι, στην πλειοψηφία τους, δεν είχαν ως πυξίδα τις διαχρονικές άξιες της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της χρηστής διοίκησης - διαχείρισης, του... σεβασμού των θεσμών και των πολιτών καθώς και της αγάπης στην πατρίδα και τον τόπο τους.
Σήμερα, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύονται άπιστοι, ασυνείδητοι, φίλαυτοι, ανιδανικοί, αμοραλιστές, ιδιοτελείς, χρηματολάτρες, μεγαλομανείς και καταστροφείς πνευματικών και υλικών.
Και αντί η τραγική κατάσταση που έχουμε περιέλθει να μας συνετίσει συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά.
Δυο παράδοξα περιφερειακά παραδείγματα, μόνο από το μήνα που πέρασε (Νοέμβριος 2012) δίνουν το στίγμα του τι συμβαίνει.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 (Μια παράνομη και παράλογη απόφαση)
Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 536) η αρ. 1662/25-10-2012 Απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με θέμα: «Συγκρότηση της Επιτροπής για την υλοποίηση του έργου "Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"».
Με την απόφαση αυτή, καταργήθηκε η αρ. 589/29-06-2009 Απόφαση του Νομάρχη Έβρου (ΦΕΚ 284/01-7-2009) για το ίδιο θέμα με την οποία πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Νομάρχης Έβρου και αντιπρόεδροι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου (πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου). Δηλαδή και οι τρεις ήταν εκπρόσωποι φορέων του νομού μας.
Τώρα, με την Απόφαση του Περιφερειάρχη, πρόεδρος ορίζεται ο (Περιφερειάρχης - Κομοτηνή) και αντιπρόεδροι (ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Δήμαρχος Καβάλας). Δηλαδή μόνο ένας εκπροσωπεί το νομό και την πόλη μας.
Απόφαση παράνομη γιατί το άρθρο 35 του Νόμου 3734/2009 στο οποίο στηρίζεται η έκδοσή της αναφέρει σαφέστατα ότι τα μέλη της είναι εκπρόσωποι του ιδίου Νομαρχιακού Διαμερίσματος σε σχέση με το έργο. Σήμερα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου έχει αντικατασταθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αλλά δεν θίγονται τα γεωγραφικά όρια και συνεπώς τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι αποκλειστικά από τον Έβρο.
Απόφαση παράλογη γιατί ο πετρελαιαγωγός, ένα έργο τεράστιας γεωπολιτικής, εθνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας, διασχίζει 130 χιλιόμετρα ελληνικού εδάφους, όλα στο νομό Έβρου, διερχόμενος από τέσσερις Δήμους του, αφορά πρωτίστως το νομό μας και την πόλη μας και όχι την Κομοτηνή και την Καβάλα.
Αυτοί που κόπτονται δήθεν για τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών τους τα αφαιρούν με μια απόφαση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 (Υποκριτικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τις ΜΠΕ)
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Νοέμβριο 2012 συνεδρίασε τρεις φορές. Στις 7, 15 και 28 του μηνός (20η, 21η και 22η τακτική συνεδρίαση).
Στην ημερήσια διάταξη της 20ης συνεδρίασης, τα δεκαέξι (16) από τα είκοσι εννέα (29) θέματα αφορούσαν γνωμοδότηση σε αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στην 21η τα 8 από τα 20 και στην 22η, 14 από τα 30 θέματα και πάλι αφορούσαν γνωμοδότηση σε αντίστοιχες ΜΠΕ.
Από το πλήθος των ΜΠΕ που τίθενται κάθε φορά στο Συμβούλιο για γνωμοδότηση, καταλαβαίνει κανείς τι είδους έλεγχος γίνεται σε αυτές προκειμένου εκφραστεί μια ορθή περιβαλλοντικά γνώμη.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την Περιφέρεια. Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ, που εκδόθηκε την 29η Νοεμβρίου, σχετικά με την 22η τακτική συνεδρίαση του Π.Σ. καταλαβαίνεις… «…Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωμοδότησε για σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημοσίου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος». Για όλα τα άλλα θέματα υπήρχε έστω και μια επιγραμματική αναφορά για το καθένα. Για τις ΜΠΕ, απλά όλες «μπήκαν σε ένα τσουβάλι» και εκφράστηκε η γνωμοδότηση «σε μια νύκτα».
Κατά τα άλλα, ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον.
Υποκριτικά, μάλλον ναι. Ουσιαστικά, σίγουρα όχι.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω