Επειδή τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστος Πάχτας έχει γίνει περιζήτητος από τα τοπικά ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης (πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικό κανάλι και ραδιόφωνα)
Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα, κορόιδα…
Επειδή τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστος Πάχτας έχει γίνει περιζήτητος από τα τοπικά ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης (πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικό κανάλι και ραδιόφωνα) είπαμε να "παίξουμε" και μεις λίγο Πάχτα, αφού… "πουλάει".
Ποιος είναι λοιπόν ο Χρήστος Πάχτας που μας κάνει μαθήματα ανάπτυξης, ηθικής και δεοντολογίας;
Ο Χρήστος Πάχτας γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1986 τοποθετήθηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας 2003 αφορά σε αγορά και επαναπώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο, πρακτική την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ως κρατική ενίσχυση κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται: ο Υφυπουργός Οικονομίας που υπέγραψε τη σύμβαση Χρήστος Πάχτας, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας της "European Goldfields" Frank Timis και οι ιδιοκτήτες της "Ελληνικός Χρυσός" Γεώργιος Μπόμπολας και Δημήτριος Κούτρας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρία TVX Hellas (θυγατρική της πολυεθνικής Kinross) έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα το Ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή (11 εκατ. ευρώ) τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με 70 άλλα περιουσιακά στοιχεία στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός", θυγατρική της "Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ". Η πώληση έγινε απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έξι μήνες αργότερα η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμούνταν σε 408 εκατ. ευρώ
Η συμφωνία μεταβίβασης περιείχε και άλλες ελαφρυντικές συνθήκες, όπως: η "Ελληνικός Χρυσός" απαλλάχτηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και η "Ελληνικός Χρυσός" κατέβαλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Για την υπόθεση αυτή το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η συναλλαγή αυτή θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (14/10/2005):
Στις 23 Ιανουαρίου 2004 ο Χρήστος Πάχτας παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε δασική έκταση.
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Βουλή ψήφισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη τροπολογία για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων από την εταιρεία Πόρτο Καρράς. Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταργηθεί η επίμαχη τροπολογία με νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.
Την ενόχλησή του για το θέμα που προέκυψε μετά την προώθηση της τροπολογίας φέρεται να εξέφρασε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα να προωθηθεί η τροπολογία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή του και ζήτησε να του εξηγηθούν οι λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Πάχτα την προώθησή της.
Όπως εξάλλου μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, επικαλούμενος πηγές από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, ο επικείμενος τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φερόταν να επιθυμεί την παραίτηση του Χρήστου Πάχτα, έχοντας μάλιστα απευθύνει και σχετικό αίτημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Εκείνο το διάστημα ο Χρήστος Πάχτας έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Χρήστος Πάχτας εξελέγη δήμαρχος στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Αυτός είναι ο βίος και πολιτεία του Χρήστου Πάχτα.
Ρεζίλι πανευρωπαϊκώς. Το Γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, στην εκπομπή του: «Ειδικός απεσταλμένος», την Πέμπτη 20-12-2012 είχε μια εκπομπή για την Ελλάδα με τίτλο: «Ελλάδα: Το μεγάλο ξεπούλημα».
Το κανάλι είναι πανεθνικής εμβέλειας και την συγκεκριμένη εκπομπή, εγκυρότατη, την βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατές.
Στα 25 περίπου λεπτά της εκπομπής γίνεται εκτενής αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και την κληρονομιά που έβγαλε η χώρα μας κυριολεκτικά στο σφυρί (νησιά, λιμάνια, παλάτια, ακόμα και μεταλλεία), καθώς και για τις κακοδαιμονίες μας.
Το τελευταίο μέρος της εκπομπής (αυτό που προβάλουμε) αφορά την πονεμένη ιστορία των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική και τον σκοτεινό ρόλο σ’ αυτήν του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα.
«Κερδίσατε κάτι για την στήριξή σας στους Καναδούς;» τον ρωτά η δημοσιογράφος κι αυτός εθίγη, η τιμή του δηλαδή (κυριολεκτικά, όπως επεσήμανε εύστοχα ένα άλλο blog) και σταμάτησε την συνέντευξη.
Απολαύστε την:
Τον Δεκέμβριο του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη αποφασίζει να πουλήσει τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Χωρίς ξεκάθαρο και ανοικτό διαγωνισμό τα μεταλλεία περνούν στα χέρια της "Ελληνικός Χρυσός" η οποία ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα, έναντι ποσού 11 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τότε όλοι έλεγαν ότι το τίμημα είναι ελάχιστο, ωστόσο, τότε δεν υπήρχαν άδειες για εξόρυξη.
(Υποσημείωση, στο οικονομικό επιτελείο είναι τότε ο Χρήστος Πάχτας ο οποίος σήμερα είναι δήμαρχος Αριστοτέλη, της περιοχής που βρίσκονται τα ορυχεία χρυσού).
Λίγο καιρό μετά ανεξάρτητη εταιρεία αξιολογεί την αξία των μεταλλείων σε 578 εκατ. ευρώ ενώ το 2007 ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί το 30% της "Ελληνικός Χρυσός" έναντι 178.000.000 δολαρίων και αγοράζει το 19,3% της "European Goldfields". Καλή μπίζνα δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά να παίρνεις ένα τέτοιο ποσό όταν έχεις δώσει μόλις 11 εκατ.
Το 2008 πέφτει βόμβα από την Κομισιόν η οποία ζητά από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η "Ελληνικός Χρυσός". Η Κομισιόν λέει ότι το τίμημα της εξαγοράς ήταν χαμηλό και οι επιδοτήσεις δεν έπρεπε να δοθούν.
Η European Goldfields ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 5% κατέχει η Ελλάκτωρ, ενώ με τη σειρά της η European Goldfields ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός και μέλος της Ελλάκτωρ, Δ. Κούτρα, σε ποσοστό 5,8% και σειρά θεσμικών επενδυτών και funds, στα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η γνωστή σε όλους BlackRock (13,2%), η Fidelity (13,1%).
Εν τω μεταξύ, κάποιοι στην αγορά λένε ότι ο χρυσός και τα άλλα μέταλλα που κρύβει η γη της Χαλκιδικής αξίζουν πολλά δις ευρώ ενώ οι προσδοκίες για μεγάλα κέρδη εκτοξεύουν την τιμή της μετοχής της European Goldfields στα ύψη. Η χρηματιστηριακή αξία της αγγίζει τα 2 δις δολάρια.
Όταν η Τίνα Μπιρμπίλη το ξανασκέφτεται να δώσει τις άδειες και να ξεκινήσει η εξόρυξη, στην καναδική εταιρεία και τους Έλληνες εταίρους επικρατεί έντονος προβληματισμός. Μαύρες πλερέζες σε Ελλάδα και Καναδά, ωστόσο, με καλό… lobbing στρώνεται το χαλί για την επένδυση. Και δεν είναι και τυχαίες οι επιθέσεις κατά της πράσινης Τίνας από συγκεκριμένες εφημερίδες.
Δεν περνούν λίγες εβδομάδες από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως νέος υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει την άδεια για τα μεταλλεία χρυσού και στρώνει χρυσό το δρόμο προς την Χαλκιδική.
Σαββατιάτικα (1/10/2011), και χωρίς να ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα γίνει (λέγεται ότι το έμαθε μόλις την προηγούμενη ημέρα), στήνεται η φιέστα για τον μεγάλο επενδυτή από το Κατάρ.
Ο σεΐχης αγοράζει σχετικά φθηνά και υπόσχεται να βρει δάνειο, όμως, για τους μετόχους είναι μια χρυσή συμφωνία. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πουλά το 7% και αποκομίζει καμιά 90αριά εκατομμύρια ενώ ο Δ. Κούτρας αυξάνει την περιουσία του με ποσό πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Διατηρούν και ένα 13% το οποίο μελλοντικά θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη από μερίσματα και υπεραξίες.
Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοινώνεται η εξαγορά της "European Goldfields", που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, από την καναδική "Eldoraldo Gold", η οποία μέσω της θυγατρικής "Χρυσωρυχεία Θράκης" ελέγχει το έργο χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου.
Βάσει της συμφωνίας, οι μέτοχοι της European Goldfields έλαβαν 0,85 μετοχές της Eldorado, και 0,0001 δολάρια Καναδά σε μετρητά, για κάθε μετοχή της European Goldfields (Σχέση Ανταλλαγής). Κάθε δικαίωμα προαίρεσης στην European Goldfields θα ανταλλάσεται με αντίστοιχα δικαιώματα της Eldorado, και ο κάτοχος αυτών θα λαμβάνει, όταν τα ασκήσει, μετοχές της Eldorado με βάση τη Σχέση Ανταλλαγής, άλλως με τους ίδιους όρους όπως ίσχυαν αρχικά στα δικαιώματα της European Goldfields. Το σύνολο της Συμφωνίας αυτής ανέρχεται περίπου σε 2,5 δις δολάρια Καναδά.
Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα, κορόιδα…
Επειδή τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστος Πάχτας έχει γίνει περιζήτητος από τα τοπικά ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης (πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικό κανάλι και ραδιόφωνα) είπαμε να "παίξουμε" και μεις λίγο Πάχτα, αφού… "πουλάει".
Ποιος είναι λοιπόν ο Χρήστος Πάχτας που μας κάνει μαθήματα ανάπτυξης, ηθικής και δεοντολογίας;
Ο Χρήστος Πάχτας γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1986 τοποθετήθηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας 2003 αφορά σε αγορά και επαναπώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο, πρακτική την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ως κρατική ενίσχυση κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται: ο Υφυπουργός Οικονομίας που υπέγραψε τη σύμβαση Χρήστος Πάχτας, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας της "European Goldfields" Frank Timis και οι ιδιοκτήτες της "Ελληνικός Χρυσός" Γεώργιος Μπόμπολας και Δημήτριος Κούτρας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρία TVX Hellas (θυγατρική της πολυεθνικής Kinross) έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα το Ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή (11 εκατ. ευρώ) τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με 70 άλλα περιουσιακά στοιχεία στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός", θυγατρική της "Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ". Η πώληση έγινε απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έξι μήνες αργότερα η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμούνταν σε 408 εκατ. ευρώ
Η συμφωνία μεταβίβασης περιείχε και άλλες ελαφρυντικές συνθήκες, όπως: η "Ελληνικός Χρυσός" απαλλάχτηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και η "Ελληνικός Χρυσός" κατέβαλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Για την υπόθεση αυτή το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η συναλλαγή αυτή θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (14/10/2005):
“Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ιστορία, των μεταλλείων Χαλκιδικής, ξεκινάει το 2003, όταν η εταιρεία Hellas Gold, στην οποία μετέχουν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις, με 30%, η κατασκευαστική «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ακτωρ», με 30%, αγοράζουν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων.
Επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας.
Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προηγουμένως είχε ευνοήσει και διευκολύνει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των πετρελαίων της Θάσου (Kavala Oil) από την εταιρεία Regaloil του ίδιου Ρουμάνου «επιχειρηματία». Στις 28 Ιανουαρίου 2004, η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων ψηφίστηκε από τη Βουλή και απέκτησε ισχύ νόμου.”
Στις 23 Ιανουαρίου 2004 ο Χρήστος Πάχτας παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε δασική έκταση.
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Βουλή ψήφισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη τροπολογία για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων από την εταιρεία Πόρτο Καρράς. Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταργηθεί η επίμαχη τροπολογία με νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.
Την ενόχλησή του για το θέμα που προέκυψε μετά την προώθηση της τροπολογίας φέρεται να εξέφρασε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα να προωθηθεί η τροπολογία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή του και ζήτησε να του εξηγηθούν οι λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Πάχτα την προώθησή της.
Όπως εξάλλου μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, επικαλούμενος πηγές από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, ο επικείμενος τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φερόταν να επιθυμεί την παραίτηση του Χρήστου Πάχτα, έχοντας μάλιστα απευθύνει και σχετικό αίτημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Εκείνο το διάστημα ο Χρήστος Πάχτας έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ο Χρήστος Πάχτας εξελέγη δήμαρχος στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Αυτός είναι ο βίος και πολιτεία του Χρήστου Πάχτα.
Αφιέρωμα στον σκανδαλώδη χρυσό της Χαλκιδικής και την Eldorado Gold από το γαλλικό κανάλι FRANCE 2
Ρεζίλι πανευρωπαϊκώς. Το Γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, στην εκπομπή του: «Ειδικός απεσταλμένος», την Πέμπτη 20-12-2012 είχε μια εκπομπή για την Ελλάδα με τίτλο: «Ελλάδα: Το μεγάλο ξεπούλημα».
Το κανάλι είναι πανεθνικής εμβέλειας και την συγκεκριμένη εκπομπή, εγκυρότατη, την βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατές.
Στα 25 περίπου λεπτά της εκπομπής γίνεται εκτενής αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και την κληρονομιά που έβγαλε η χώρα μας κυριολεκτικά στο σφυρί (νησιά, λιμάνια, παλάτια, ακόμα και μεταλλεία), καθώς και για τις κακοδαιμονίες μας.
Το τελευταίο μέρος της εκπομπής (αυτό που προβάλουμε) αφορά την πονεμένη ιστορία των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική και τον σκοτεινό ρόλο σ’ αυτήν του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα.
«Κερδίσατε κάτι για την στήριξή σας στους Καναδούς;» τον ρωτά η δημοσιογράφος κι αυτός εθίγη, η τιμή του δηλαδή (κυριολεκτικά, όπως επεσήμανε εύστοχα ένα άλλο blog) και σταμάτησε την συνέντευξη.
Απολαύστε την:
Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα, κορόιδα…
Τον Δεκέμβριο του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη αποφασίζει να πουλήσει τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Χωρίς ξεκάθαρο και ανοικτό διαγωνισμό τα μεταλλεία περνούν στα χέρια της "Ελληνικός Χρυσός" η οποία ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα, έναντι ποσού 11 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τότε όλοι έλεγαν ότι το τίμημα είναι ελάχιστο, ωστόσο, τότε δεν υπήρχαν άδειες για εξόρυξη.
(Υποσημείωση, στο οικονομικό επιτελείο είναι τότε ο Χρήστος Πάχτας ο οποίος σήμερα είναι δήμαρχος Αριστοτέλη, της περιοχής που βρίσκονται τα ορυχεία χρυσού).
Λίγο καιρό μετά ανεξάρτητη εταιρεία αξιολογεί την αξία των μεταλλείων σε 578 εκατ. ευρώ ενώ το 2007 ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί το 30% της "Ελληνικός Χρυσός" έναντι 178.000.000 δολαρίων και αγοράζει το 19,3% της "European Goldfields". Καλή μπίζνα δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά να παίρνεις ένα τέτοιο ποσό όταν έχεις δώσει μόλις 11 εκατ.
Το 2008 πέφτει βόμβα από την Κομισιόν η οποία ζητά από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η "Ελληνικός Χρυσός". Η Κομισιόν λέει ότι το τίμημα της εξαγοράς ήταν χαμηλό και οι επιδοτήσεις δεν έπρεπε να δοθούν.
Η European Goldfields ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 5% κατέχει η Ελλάκτωρ, ενώ με τη σειρά της η European Goldfields ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός και μέλος της Ελλάκτωρ, Δ. Κούτρα, σε ποσοστό 5,8% και σειρά θεσμικών επενδυτών και funds, στα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η γνωστή σε όλους BlackRock (13,2%), η Fidelity (13,1%).
Εν τω μεταξύ, κάποιοι στην αγορά λένε ότι ο χρυσός και τα άλλα μέταλλα που κρύβει η γη της Χαλκιδικής αξίζουν πολλά δις ευρώ ενώ οι προσδοκίες για μεγάλα κέρδη εκτοξεύουν την τιμή της μετοχής της European Goldfields στα ύψη. Η χρηματιστηριακή αξία της αγγίζει τα 2 δις δολάρια.
Όταν η Τίνα Μπιρμπίλη το ξανασκέφτεται να δώσει τις άδειες και να ξεκινήσει η εξόρυξη, στην καναδική εταιρεία και τους Έλληνες εταίρους επικρατεί έντονος προβληματισμός. Μαύρες πλερέζες σε Ελλάδα και Καναδά, ωστόσο, με καλό… lobbing στρώνεται το χαλί για την επένδυση. Και δεν είναι και τυχαίες οι επιθέσεις κατά της πράσινης Τίνας από συγκεκριμένες εφημερίδες.
Δεν περνούν λίγες εβδομάδες από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως νέος υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει την άδεια για τα μεταλλεία χρυσού και στρώνει χρυσό το δρόμο προς την Χαλκιδική.
Σαββατιάτικα (1/10/2011), και χωρίς να ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα γίνει (λέγεται ότι το έμαθε μόλις την προηγούμενη ημέρα), στήνεται η φιέστα για τον μεγάλο επενδυτή από το Κατάρ.
Ο σεΐχης αγοράζει σχετικά φθηνά και υπόσχεται να βρει δάνειο, όμως, για τους μετόχους είναι μια χρυσή συμφωνία. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πουλά το 7% και αποκομίζει καμιά 90αριά εκατομμύρια ενώ ο Δ. Κούτρας αυξάνει την περιουσία του με ποσό πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Διατηρούν και ένα 13% το οποίο μελλοντικά θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη από μερίσματα και υπεραξίες.
Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοινώνεται η εξαγορά της "European Goldfields", που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, από την καναδική "Eldoraldo Gold", η οποία μέσω της θυγατρικής "Χρυσωρυχεία Θράκης" ελέγχει το έργο χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου.
Βάσει της συμφωνίας, οι μέτοχοι της European Goldfields έλαβαν 0,85 μετοχές της Eldorado, και 0,0001 δολάρια Καναδά σε μετρητά, για κάθε μετοχή της European Goldfields (Σχέση Ανταλλαγής). Κάθε δικαίωμα προαίρεσης στην European Goldfields θα ανταλλάσεται με αντίστοιχα δικαιώματα της Eldorado, και ο κάτοχος αυτών θα λαμβάνει, όταν τα ασκήσει, μετοχές της Eldorado με βάση τη Σχέση Ανταλλαγής, άλλως με τους ίδιους όρους όπως ίσχυαν αρχικά στα δικαιώματα της European Goldfields. Το σύνολο της Συμφωνίας αυτής ανέρχεται περίπου σε 2,5 δις δολάρια Καναδά.
Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα, κορόιδα…
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω