Στο όραμα και τους στόχους του για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ) κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης
Στο όραμα και τους στόχους του για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ) κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «Τουρισμός Υγείας, Ιαματικός Τουρισμός, Θερμαλισμός: Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ελλάδα» του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κωνσταντίνου Κουσκούκη, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Αρβανιτίδης μίλησε για τους στόχους της νέας διοίκησης της ΤΙΕΔΑ που είναι, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης, υλοποίησης πολυδιάστατων δράσεων μάρκετινγκ, αξιοποίησης έργων τουριστικής υποδομής, η δημιουργία ενός τοπικού παρατηρητηρίου τουρισμού που θα υλοποιήσει πρωτογενείς έρευνες, θα επεξεργάζεται δεδομένα και στοιχεία, θα παρέχει λεπτομερή και αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους. «Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ θα έχουν μία συνεχή και ανοιχτή "γραμμή" διαβούλευσης και συνεργασίας με τους επιμέρους φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης
Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ τόνισε ότι αιχμή του δόρατος για μια ελκυστική πόλη είναι η συγκρότηση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης, η ενίσχυση της τουριστικής παρέμβασης σε στοχευμένες αγορές, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η μετάβαση σε έναν πολυθεματικό, ποιοτικό, διαφοροποιημένο, και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό που θα κατοχυρώσουν την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό.
Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΤΙΕΔΑ, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη, είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών της επιχείρησης για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας, η θεσμοθέτηση νέων φεστιβάλ και γιορτών, η αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, η αύξηση των εσόδων μέσα από την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου είναι ένας τρόπος προώθησης της εικόνας της πόλης που είναι οικονομικός, σύγχρονος, αποτελεσματικός και θα επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα οργανωμένα και συστηματικά και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό πρόσημο», σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης.
Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ αναφέρθηκε και στην ανανέωση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης, ενώ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, είπε ότι στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Τραϊανούπολης με την κατασκευή νέων σύγχρονων λουτρικών εγκαταστάσεων – Spa που θα προσελκύσουν νέους τουρίστες.
Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής κ. Κουσκούκης στην εισήγησή του τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει προορισμός ιατρικού - ιαματικού τουρισμού, καθώς εκτός από τις ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης έχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, κατάλληλο κλίμα και εύκολη πρόσβαση (αεροδρόμιο, Εγνατία οδός).
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι «στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας θα αναζητήσουμε συμμάχους και υποστηρικτές και το φάσμα τους θα είναι ανοιχτό».
Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της ΤΙΕΔΑ κ. Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη:
«Η σημερινή εκδήλωση και συνάντηση μας πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου που εστιάζεται σε μία ειδική μορφή τουρισμού και συγγραφέας του είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, αλλά κυρίως φίλος της Αλεξανδρούπολης, του Δήμου μας, του Δημάρχου και εμού. Αναφέρομαι στον αγαπητό Κωνσταντίνο Κουσκούκη και το βιβλίο του «Τουρισμός Υγείας, Ιαματικός Τουρισμός, Θερμαλισμός: Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ελλάδα» και στην γενναιόδωρη αποδοχή εκ μέρους του της πρότασής μου να βρεθεί σήμερα μαζί μας για να αντλήσουμε ιδέες και δράσεις από τα κείμενά του και να στοχασθούμε για το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης στον τόπο μας, στην οποία κομβικό ρόλο έχει η πολυδιάστατη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
Συνιστώ σε όλους όσους εμπλέκονται στη διαχείριση των κοινών, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης, από την κυβέρνηση έως τις περιφέρειες, τα υπουργεία και τους Δήμους, να μελετήσουν διεξοδικά το βιβλίο του κ. Κ. Κουσκούκη. Η αποσταγμένη γνώση, η οξυδέρκεια της σκέψης, η τεκμηρίωση των προτάσεων είναι λίγες μόνο από τις αρετές του λόγου του.
Το βιβλίο του Κ. Κουσκούκη είναι μια πρωτότυπη ολιστική επιστημονική μελέτη για ένα μείζον και κρίσιμο θέμα, τον τουρισμό υγείας. Μια δημόσια κατάθεση, ένας οδηγός για δράση σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο, μια πυξίδα για να ασκηθούν πολιτικές και να αξιοποιηθούν παραγωγικοί πόροι που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Η πρόταση του συγκροτεί την πλέον τεκμηριωμένη ανάλυση για ένα τομέα της οικονομίας που είναι δυστυχώς αναξιοποίητος, αλλά έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να παράξει πλούτο για τη χώρα. Ένα τομέα που ενώ είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες δεν επένδυσαν σε αυτόν, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις. Μια ανερμήνευτη αδράνεια χαμένων ευκαιριών είναι η αξιοποίηση του τουρισμού υγείας.
Το βιβλίο του κ. Κουσκούκη μας τονίζει ότι η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στον τομέα του τουρισμού υγείας, μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην διαμόρφωση ελκυστικών τουριστικών προϊόντων που να απευθύνονται σε νέα τμήματα τουριστικής πολιτικής. Συγχρόνως μας υπενθυμίζει ότι αν θέλουμε να υπερβούμε προκαταλήψεις του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση πρέπει να ανοιχθούμε στους ορίζοντες των επενδύσεων μέσα από τη συνεργασία Ο.Τ.Α. με ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον κλάδο αυτό. Οι Δήμοι πρέπει και μπορούν μέσα από αυτή τη συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση - εκσυγχρονισμό - ανάπτυξη των τουριστικών ιαματικών υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ. Θα αναζητήσουμε συστηματικά και στοχευμένα επενδυτές για την ανανέωση των εγκαταστάσεων στα Λουτρά Τραϊανούπολης για να διαμορφώσουμε σταδιακά τουριστικά προϊόντα ιαματικού τουρισμού, ελκυστικά σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας .
Η σημασία του Τουρισμού για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή επιβάλλει την υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου, παραγωγικού μοντέλου τουριστικής πολιτικής με γνώμονα την βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι ο κλάδος κατέγραψε αξιοσημείωτη αντοχή ακόμα και μέσα στην κρίση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα το φετινό καλοκαίρι, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο τουρισμός είναι μια αξιόπιστη οδός για την ανάπτυξη και τη συμβολή του στην υπέρβαση της κρίσης.
Σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία έτη ο ιδιωτικός τομέας έχει να επιδείξει ουσιαστικές κατακτήσεις και θεαματικές επιδόσεις που διαχέονται στο σύνολο της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα η καινοτόμος και εξωστρεφής τουριστική πολιτική που ασκήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την ΤΙΕΔΑ έθεσαν τις βάσεις για ένα προσανατολισμό που θα αναδείξει και θα κατοχυρώσει την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό, θα την τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο σύγχρονο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Το τοπικό τουριστικό προϊόν στην προσεχή κρίσιμη πενταετή προγραμματική περίοδο που συμπίπτει με τη θητεία της νέας δημαρχιακής αρχής θα ενισχυθεί μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης, υλοποίησης πολυδιάστατων δράσεων μάρκετινγκ, αξιοποίησης έργων τουριστικής υποδομής μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων μας, (φυσικών και ανθρωπογενών).
Θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει για την άσκηση στοχευμένης και ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής με τη δημιουργία ενός τοπικού παρατηρητηρίου τουρισμού. Το παρατηρητήριο αυτό θα υλοποιήσει πρωτογενείς έρευνες στους καταναλωτές και επισκέπτες, θα επεξεργάζεται δεδομένα και στοιχεία, θα παρέχει λεπτομερή και αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τοπικό τουρισμό. φορείς και επιχειρηματίες. Η κατανόηση των προβλημάτων και δυνατοτήτων του κλάδου, η ανάπτυξη εργαλείων μέτρησης και αποδοτικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος, η καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των καταναλωτών είναι βασικές προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής που θα αξιοποιήσει πολλαπλασιαστικά τους πόρους της περιοχής και θα ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις των καιρών.
Προκειμένου να καταστεί εφικτή αφενός η αντιμετώπιση των αδυναμιών του τοπικού τουριστικού κυκλώματος και αφετέρου η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων τους και των ρόλων τους ως «στρατηγείου» τουριστικής ανάπτυξης υπέρ της τοπικής κοινωνίας, θα έχουν μία συνεχή και ανοιχτή «γραμμή» διαβούλευσης και συνεργασίας με τους επιμέρους φορείς και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την άσκηση τουριστικής πολιτικής. Η συνέργεια όλων των τοπικών δυνάμεων θα παράξει διαχύσεις προς όλους τους κλάδους και θα αποτρέψει αλληλοεπικαλύψεις και συγκρούσεις.
Ο τουρισμός λοιπόν εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική του, ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Η ενίσχυση του τουρισμού σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής. Όπως επεσήμανα απαιτείται να υιοθετήσουμε δράσεις προς την κατεύθυνση προσαρμογής σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η νέα τοπική τουριστική πολιτική που υιοθετούμε έχει ως κατευθυντήρια γραμμή την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μας και τη μετάβαση σε έναν πολυθεματικό, ποιοτικό, διαφοροποιημένο, οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό. Αυτοί οι στόχοι θα κατακτηθούν με καινοτόμες δράσεις και έργα. Μία από αυτές είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της ταυτότητας της πόλης. Με ολοκληρωμένη μελέτη θα συντάξουμε τους άξονες ενός αστικού μάρκετινγκ της Αλεξανδρούπολης και τη διαδικασία προώθησης της σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η συγκρότηση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης είναι η αιχμή του δόρατος στην «κατασκευή» μιας ελκυστικής πόλης για κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις. Προτεραιότητα μας επίσης είναι η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΤΙΕΔΑ και ο εξορθολογισμός των οικονομικών της για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της. Η θεσμοθέτηση νέων φεστιβάλ και γιορτών, η αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, η αύξηση των εσόδων μέσα από την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι άμεσοι στόχοι που θα υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα.
Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της τουριστικής παρέμβασης μας στις στοχευμένες αγορές που ήδη έχει ξεκινήσει θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί. Η Ρωσία, η Τουρκία , η Βουλγαρία, χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό παρουσίας επισκεπτών στην περιοχή, θα είναι στην προτεραιότητα των παρεμβάσεων μας. Συγχρόνως με την ανάδειξη και αξιοποίηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως θρησκευτικός, ιαματικός, οικοτουρισμός.
Θα επιχειρήσουμε να «τοποθετήσουμε» την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό σε αναδυόμενες ή ισχυρές αγορές. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου είναι ένας τρόπος προώθησης της εικόνας της πόλης που είναι οικονομικός, σύγχρονος, αποτελεσματικός. Θα επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα οργανωμένα και συστηματικά και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό πρόσημο.
Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας θα αναζητήσουμε συμμάχους και υποστηρικτές. Το φάσμα τους θα είναι ανοιχτό. Ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι ιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτών Γραφείων Ελλάδος κ.α. θα είναι υποψήφιοι εταίροι μας στον αγώνα μας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.»
Ο κ. Αρβανιτίδης μίλησε για τους στόχους της νέας διοίκησης της ΤΙΕΔΑ που είναι, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης, υλοποίησης πολυδιάστατων δράσεων μάρκετινγκ, αξιοποίησης έργων τουριστικής υποδομής, η δημιουργία ενός τοπικού παρατηρητηρίου τουρισμού που θα υλοποιήσει πρωτογενείς έρευνες, θα επεξεργάζεται δεδομένα και στοιχεία, θα παρέχει λεπτομερή και αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους. «Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ θα έχουν μία συνεχή και ανοιχτή "γραμμή" διαβούλευσης και συνεργασίας με τους επιμέρους φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης
Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ τόνισε ότι αιχμή του δόρατος για μια ελκυστική πόλη είναι η συγκρότηση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης, η ενίσχυση της τουριστικής παρέμβασης σε στοχευμένες αγορές, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η μετάβαση σε έναν πολυθεματικό, ποιοτικό, διαφοροποιημένο, και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό που θα κατοχυρώσουν την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό.
Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΤΙΕΔΑ, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη, είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών της επιχείρησης για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας, η θεσμοθέτηση νέων φεστιβάλ και γιορτών, η αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, η αύξηση των εσόδων μέσα από την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου είναι ένας τρόπος προώθησης της εικόνας της πόλης που είναι οικονομικός, σύγχρονος, αποτελεσματικός και θα επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα οργανωμένα και συστηματικά και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό πρόσημο», σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης.
Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ αναφέρθηκε και στην ανανέωση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης, ενώ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, είπε ότι στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Τραϊανούπολης με την κατασκευή νέων σύγχρονων λουτρικών εγκαταστάσεων – Spa που θα προσελκύσουν νέους τουρίστες.
Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής κ. Κουσκούκης στην εισήγησή του τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει προορισμός ιατρικού - ιαματικού τουρισμού, καθώς εκτός από τις ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης έχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, κατάλληλο κλίμα και εύκολη πρόσβαση (αεροδρόμιο, Εγνατία οδός).
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι «στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας θα αναζητήσουμε συμμάχους και υποστηρικτές και το φάσμα τους θα είναι ανοιχτό».
Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της ΤΙΕΔΑ κ. Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη:
«Η σημερινή εκδήλωση και συνάντηση μας πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου που εστιάζεται σε μία ειδική μορφή τουρισμού και συγγραφέας του είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, αλλά κυρίως φίλος της Αλεξανδρούπολης, του Δήμου μας, του Δημάρχου και εμού. Αναφέρομαι στον αγαπητό Κωνσταντίνο Κουσκούκη και το βιβλίο του «Τουρισμός Υγείας, Ιαματικός Τουρισμός, Θερμαλισμός: Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ελλάδα» και στην γενναιόδωρη αποδοχή εκ μέρους του της πρότασής μου να βρεθεί σήμερα μαζί μας για να αντλήσουμε ιδέες και δράσεις από τα κείμενά του και να στοχασθούμε για το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης στον τόπο μας, στην οποία κομβικό ρόλο έχει η πολυδιάστατη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
Συνιστώ σε όλους όσους εμπλέκονται στη διαχείριση των κοινών, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης, από την κυβέρνηση έως τις περιφέρειες, τα υπουργεία και τους Δήμους, να μελετήσουν διεξοδικά το βιβλίο του κ. Κ. Κουσκούκη. Η αποσταγμένη γνώση, η οξυδέρκεια της σκέψης, η τεκμηρίωση των προτάσεων είναι λίγες μόνο από τις αρετές του λόγου του.
Το βιβλίο του Κ. Κουσκούκη είναι μια πρωτότυπη ολιστική επιστημονική μελέτη για ένα μείζον και κρίσιμο θέμα, τον τουρισμό υγείας. Μια δημόσια κατάθεση, ένας οδηγός για δράση σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο, μια πυξίδα για να ασκηθούν πολιτικές και να αξιοποιηθούν παραγωγικοί πόροι που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Η πρόταση του συγκροτεί την πλέον τεκμηριωμένη ανάλυση για ένα τομέα της οικονομίας που είναι δυστυχώς αναξιοποίητος, αλλά έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να παράξει πλούτο για τη χώρα. Ένα τομέα που ενώ είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες δεν επένδυσαν σε αυτόν, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις. Μια ανερμήνευτη αδράνεια χαμένων ευκαιριών είναι η αξιοποίηση του τουρισμού υγείας.
Το βιβλίο του κ. Κουσκούκη μας τονίζει ότι η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στον τομέα του τουρισμού υγείας, μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην διαμόρφωση ελκυστικών τουριστικών προϊόντων που να απευθύνονται σε νέα τμήματα τουριστικής πολιτικής. Συγχρόνως μας υπενθυμίζει ότι αν θέλουμε να υπερβούμε προκαταλήψεις του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση πρέπει να ανοιχθούμε στους ορίζοντες των επενδύσεων μέσα από τη συνεργασία Ο.Τ.Α. με ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον κλάδο αυτό. Οι Δήμοι πρέπει και μπορούν μέσα από αυτή τη συνεργασία να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση - εκσυγχρονισμό - ανάπτυξη των τουριστικών ιαματικών υποδομών που σήμερα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ. Θα αναζητήσουμε συστηματικά και στοχευμένα επενδυτές για την ανανέωση των εγκαταστάσεων στα Λουτρά Τραϊανούπολης για να διαμορφώσουμε σταδιακά τουριστικά προϊόντα ιαματικού τουρισμού, ελκυστικά σε νέα τμήματα τουριστικής πελατείας .
Η σημασία του Τουρισμού για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή επιβάλλει την υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου, παραγωγικού μοντέλου τουριστικής πολιτικής με γνώμονα την βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι ο κλάδος κατέγραψε αξιοσημείωτη αντοχή ακόμα και μέσα στην κρίση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα το φετινό καλοκαίρι, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο τουρισμός είναι μια αξιόπιστη οδός για την ανάπτυξη και τη συμβολή του στην υπέρβαση της κρίσης.
Σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία έτη ο ιδιωτικός τομέας έχει να επιδείξει ουσιαστικές κατακτήσεις και θεαματικές επιδόσεις που διαχέονται στο σύνολο της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα η καινοτόμος και εξωστρεφής τουριστική πολιτική που ασκήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την ΤΙΕΔΑ έθεσαν τις βάσεις για ένα προσανατολισμό που θα αναδείξει και θα κατοχυρώσει την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό, θα την τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο σύγχρονο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Το τοπικό τουριστικό προϊόν στην προσεχή κρίσιμη πενταετή προγραμματική περίοδο που συμπίπτει με τη θητεία της νέας δημαρχιακής αρχής θα ενισχυθεί μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης, υλοποίησης πολυδιάστατων δράσεων μάρκετινγκ, αξιοποίησης έργων τουριστικής υποδομής μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων μας, (φυσικών και ανθρωπογενών).
Θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπάρχει για την άσκηση στοχευμένης και ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής με τη δημιουργία ενός τοπικού παρατηρητηρίου τουρισμού. Το παρατηρητήριο αυτό θα υλοποιήσει πρωτογενείς έρευνες στους καταναλωτές και επισκέπτες, θα επεξεργάζεται δεδομένα και στοιχεία, θα παρέχει λεπτομερή και αναλυτική πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τοπικό τουρισμό. φορείς και επιχειρηματίες. Η κατανόηση των προβλημάτων και δυνατοτήτων του κλάδου, η ανάπτυξη εργαλείων μέτρησης και αποδοτικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος, η καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των καταναλωτών είναι βασικές προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής που θα αξιοποιήσει πολλαπλασιαστικά τους πόρους της περιοχής και θα ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις των καιρών.
Προκειμένου να καταστεί εφικτή αφενός η αντιμετώπιση των αδυναμιών του τοπικού τουριστικού κυκλώματος και αφετέρου η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων τους και των ρόλων τους ως «στρατηγείου» τουριστικής ανάπτυξης υπέρ της τοπικής κοινωνίας, θα έχουν μία συνεχή και ανοιχτή «γραμμή» διαβούλευσης και συνεργασίας με τους επιμέρους φορείς και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την άσκηση τουριστικής πολιτικής. Η συνέργεια όλων των τοπικών δυνάμεων θα παράξει διαχύσεις προς όλους τους κλάδους και θα αποτρέψει αλληλοεπικαλύψεις και συγκρούσεις.
Ο τουρισμός λοιπόν εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική του, ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Η ενίσχυση του τουρισμού σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής. Όπως επεσήμανα απαιτείται να υιοθετήσουμε δράσεις προς την κατεύθυνση προσαρμογής σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η νέα τοπική τουριστική πολιτική που υιοθετούμε έχει ως κατευθυντήρια γραμμή την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μας και τη μετάβαση σε έναν πολυθεματικό, ποιοτικό, διαφοροποιημένο, οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό. Αυτοί οι στόχοι θα κατακτηθούν με καινοτόμες δράσεις και έργα. Μία από αυτές είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της ταυτότητας της πόλης. Με ολοκληρωμένη μελέτη θα συντάξουμε τους άξονες ενός αστικού μάρκετινγκ της Αλεξανδρούπολης και τη διαδικασία προώθησης της σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η συγκρότηση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης είναι η αιχμή του δόρατος στην «κατασκευή» μιας ελκυστικής πόλης για κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις. Προτεραιότητα μας επίσης είναι η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ΤΙΕΔΑ και ο εξορθολογισμός των οικονομικών της για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της. Η θεσμοθέτηση νέων φεστιβάλ και γιορτών, η αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, η αύξηση των εσόδων μέσα από την βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι άμεσοι στόχοι που θα υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα.
Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της τουριστικής παρέμβασης μας στις στοχευμένες αγορές που ήδη έχει ξεκινήσει θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί. Η Ρωσία, η Τουρκία , η Βουλγαρία, χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό παρουσίας επισκεπτών στην περιοχή, θα είναι στην προτεραιότητα των παρεμβάσεων μας. Συγχρόνως με την ανάδειξη και αξιοποίηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως θρησκευτικός, ιαματικός, οικοτουρισμός.
Θα επιχειρήσουμε να «τοποθετήσουμε» την Αλεξανδρούπολη ως τουριστικό προορισμό σε αναδυόμενες ή ισχυρές αγορές. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου είναι ένας τρόπος προώθησης της εικόνας της πόλης που είναι οικονομικός, σύγχρονος, αποτελεσματικός. Θα επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα οργανωμένα και συστηματικά και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό πρόσημο.
Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας θα αναζητήσουμε συμμάχους και υποστηρικτές. Το φάσμα τους θα είναι ανοιχτό. Ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι ιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτών Γραφείων Ελλάδος κ.α. θα είναι υποψήφιοι εταίροι μας στον αγώνα μας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.»
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω